nowe produkty/usługi handel środowisko naturalne/ekologia

Kompostowalne akcesoria jednorazowe w ofercie MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska poszerzyła asortyment marki MAKRO Professional o jednorazowe artykuły z materiałów biodegradowalnych. Do sprzedaży trafiły przyjazne środowisku produkty, które znajdą szerokie zastosowanie w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Oferta obejmuje liczne elementy zastawy stołowej, m.in. sztućce, talerze i miski.

W portfolio marki MAKRO Professional pojawiły się biodegradowalne naczynia i przybory przeznaczone do jednokrotnego użytku.  Oferta wzbogaciła się o sztućce, talerze i miski o zróżnicowanych kształtach, rozmiarach i pojemności. Akcesoria wykonane są z polilaktydu, wytwarzanego w procesie syntezy naturalnych polimerów pozyskiwanych z surowców odnawialnych, np. z rozwłóknionej trzciny cukrowej. Po zużyciu powinny być selektywnie zbierane z innymi odpadami BIO i przekazywane do kompostowni, gdzie w obecności mikroorganizmów ulegną naturalnemu rozkładowi.

Biodegradowalne jednorazówki MAKRO Professional posiadają certyfikaty zgodności z międzynarodową normą potwierdzające ich przydatność do kompostowania, tj. w ciągu 6 miesięcy w pełni rozkładają się na wodę, dwutlenek węgla oraz biomasę, będącą pełnowartościowym nawozem organicznym. Nowości produktowe umożliwią klientom dokonywanie świadomych wyborów konsumenckich i zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

MAKRO Professional to marka dla wymagających. Linia produktów obejmuje środki czystości, narzędzia i akcesoria kuchenne cechujące się wysoką estetyką, solidnym wykonaniem i dbałością o detale.

Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej , MAKRO Cash & Carry Polska

magdalena.figurna@makro.pl