zdrowie sprawy społeczne nauka/edukacja/szkolenia

Karol Strasburger opowiedział o wyzwaniach związanych z byciem opiekunem

28.05.2019 | Fundacja Nutricia

W ostatnim odcinku nowego cyklu Bohaterowie codzienności, który zwraca uwagę na potrzeby opiekunów osób chorych, swoim doświadczeniem w opiece nad  swoimi bliskimi podzielił się aktor Karol Strasburger.

Jako bohater jednego z odcinków cyklu Bohaterowie codzienności, zrealizowanego w ramach czwartej edycji kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”, Karol Strasburger opowiedział o swoich doświadczeniach związanych z opieką nad bliskimi, przewlekle chorymi osobami – żoną i ojcem. Podkreślał, że obok przyziemnych wyzwań, takich jak wykonywanie codziennych obowiązków wokół osoby chorej, zdobywanie medycznej wiedzy, zasięganie opinii różnych specjalistów, równie trudne jest psychiczne obciążenie, strach i poczucie, że jest pozostawiony sam sobie już od samego momentu diagnozy, kiedy nierzadko to właśnie opiekun musi przekazać wiadomość o chorobie swoim najbliższym.

Aktor zaznacza, że zaangażowanie w kampanię to dla niego przede wszystkim możliwość zwrócenia uwagi na to, jak wiele wsparcia i pomocy w opiece nad chorym potrzebuje sam opiekun. Rozmawianie o potrzebach osób, które każdego dnia opiekują się swoimi najbliższymi, to szansa na pokazanie społeczeństwu i samym opiekunom sposobów pomocy im samym i miejsc, w których można ją znaleźć. Ma ono też dodatkowy wymiar, jakim jest po prostu wysłanie opiekunom sygnału, że nie są sami, że ktoś o nich pamięta, że są inicjatywy gotowe ich wspierać oraz są ludzie z podobnymi historiami gotowi się nimi dzielić – komentuje Karol Strasburger.

Odcinki cyklu Bohaterowie codzienności są dostępne na kanale YouTube Nutricii Medycznej https://youtu.be/fqHDEd6E1nY.

Senior Account Executive, MSLGROUP
Weronika Rudecka