środowisko naturalne/ekologia ekonomia/biznes/finanse

Wolontariusze Provident Polska posprzątali starorzecze Wisły

23.05.2019 | Provident Polska SA

Wolontariusze Providenta, wspólnie z Fundacją „Ja Wisła”, uporządkowali teren Zakola Wawerskiego, który jest miejscem gniazdowania największej liczby ptaków w Warszawie. Sprzątanie zostało zorganizowane w ramach akcji „Miesiąc wolontariatu” prowadzonej w maju w całej grupie IPF.

Blisko 50 pracowników firmy Provident Polska zaangażowało się w porządkowanie objętego ochroną Zespołu Przyrodniczo-Krajobrazowego Zakole Wawerskie. 22 maja, razem z wolontariuszami z Fundacji „Ja Wisła”, sprzątali wyschnięte starorzecze Wisły z XV wieku.

W akcji sprzątania Zakola Wawerskiego wzięli udział członkowie zarządu Providenta, menadżerowie i pracownicy. Porządkując te tereny mieliśmy świadomość, że przebywamy w miejscu wyjątkowym pod względem historycznym, przyrodniczym i widokowym. To dodatkowo motywowało nas do pracy – mówi Małgorzata Domaszewicz, Kierownik ds. Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstwa w Provident Polska. – Mamy nadzieję, że dzięki wysiłkowi wolontariuszy Providenta i „Fundacji Ja Wisła” mało znane dotąd warszawiakom starorzecze Wisły stanie się celem ich wycieczek i obserwacji wielu gatunków ptaków – dodaje Małgorzata Domaszewicz.

Wolontariat w DNA

Sprzątanie Zakola Wawerskiego Provident zorganizował w ramach akcji „Miesiąc wolontariatu”, w której biorą udział firmy z grupy IPF, do której należy Provident Polska. Wolontariusze z Wielkiej Brytanii, Czech, Węgier, Rumunii, Meksyku i Polski prowadzą w maju działania związane z ekologią i wspieraniem lokalnych społeczności – sadzą drzewa, organizują pomoc potrzebującym, odwiedzają dzieci w szpitalach.

– W maju między członkami grupy IPF panuje szlachetna rywalizacja o to, który rynek wypracuje najwięcej godzin na rzecz społeczeństwa. To szczególnie pracowity miesiąc dla Provident Polska, ale chcę podkreślić, że nasze akcje społeczne trwają cały rok. Stale rozwijamy realizowany w naszej firmie od 2006 roku program wolontariatu pracowniczego Tak! Pomagam, w ramach którego podejmowane są działania na rzecz lokalnych społeczności. Wolontariusze Providenta odwiedzają także szpitalne oddziały dziecięce i prowadzą warsztaty bajkoterapii dla najmłodszych pacjentów. Od lat prowadzimy akcje edukacyjne zwiększające świadomość ekonomiczną Polaków – mówi Agnieszka Krajnik, Koordynator ds. Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstwa w Provident Polska. –  Zespół Providenta wyróżnia gotowość, z jaką angażuje się w działalność społeczną. Blisko 1/3 pracowników firmy (kilkaset osób) to wolontariusze. Dla niejednego z nich wolontariat miał być jednorazowym przedsięwzięciem, a stał się pasją na całe życie – dodaje Agnieszka Krajnik.

Koordynator ds. Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstwa, Provident Polska SA
Agnieszka Krajnik

agnieszka.krajnik@provident.pl

tel: +48 22 455 47 61

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.

Provident Polska SA jest częścią grupy finansowej International Personal Finance (IPF) notowanej na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, a także – w ramach notowań równoległych – na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. IPF działa w 11 krajach na całym świecie i planuje rozwój na kolejnych rynkach. W Polsce Provident działa od 1997 roku i jest największą firmą na rynku pozabankowych pożyczek gotówkowych. Prezesem zarządu jest Agnieszka Kłos.

Provident Polska jest firmą multikanałową i multiproduktową - dociera do wszystkich grup klientów i oferuje szereg produktów: pożyczkę konsumencką, dostępną w wariantach online, z obsługą domową lub samodzielną spłatą, a także pożyczkę dla firm.

Jednym z filarów strategii biznesowej Providenta jest odpowiedzialne pożyczanie. W 2018 roku Provident zaprezentował trzeci raport społeczny, w którym podsumowane zostały działania firmy w latach 2016-2017. Provident jest jedyną firmą pożyczkową, która przygotowuje raport CSR. W latach 2015, 2016 i 2018 Provident otrzymał nagrodę Etyczna Firma przyznawaną przez dziennik „Puls Biznesu”. W 2015 roku, będąc jednym z największych reklamodawców sektora finansowego, Provident został sygnatariuszem Rady Reklamy. Firma sześciokrotnie została wyróżniona certyfikatem Top Employer (w latach 2013-2018).

więcej z kategorii środowisko naturalne/ekologia