ekonomia/biznes/finanse

„Zaklinacze słonia, czyli o współpracy startupu z bankiem” – wyjątkowa publikacja Banku BNP Paribas

22.05.2019 | Bank BNP Paribas

Bank BNP Paribas przygotował specjalny poradnik nt. współpracy startupu z dziedziny fintech z Bankiem. Zawiera on wiele przydatnych informacji z różnych obszarów, które pomogą i ułatwią startupowi zrobić pierwszy krok i nawiązać współpracę z Bankiem. Partnerami publikacji są: Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka; Impact oraz Fintek.

Publikacja porusza m.in. szereg zagadnień prawnych i pozwala odpowiedzieć na takie pytania jak: w jakich przypadkach należy starać się o licencję na prowadzenie działalności z Komisji Nadzoru Finansowego? Jakie wymogi organizacyjne i finansowe należy spełnić? Jakich przepisów należy przestrzegać i jakie regulacje wdrożyć w swojej firmie, żeby prowadzić działalność regulowaną? Co jest najważniejsze w kooperacji z bankiem? W materiale znajdują się również informacje z obszaru architektury IT oraz IT Security.

Autorzy publikacji poruszają także temat doświadczeń z praktycznego zastosowania „Kodeksu Współpracy ze Startupami”, czyli szeregu wprowadzonych zmian ułatwiających współpracę Banku z młodymi firmami. W ramach „Kodeksu” Bank uprościł m.in. proces zakupowy, stworzył wzory niezbędnych dokumentów, zbudował dedykowane środowisko testowe oraz zostały w nim nakreślone zasady przyszłej współpracy. „Kodeks” otwiera Bank BNP Paribas na skuteczną i efektywną współpracę z młodymi firmami technologicznymi i zmienia zasady gry na linii korporacja – startup.

Kiedy dwa lata temu zaczęliśmy się mierzyć z kolejnymi wzywaniami w ramach Cyfrowej Transformacji naszego Banku, widzieliśmy jak wiele dobrych praktyk rynkowych zawodzi. Zdecydowaliśmy, że musimy poszukać nowych rozwiązań, próbując, weryfikując i odnosząc porażki, aż w końcu zaczęliśmy odnosić sukcesy – mówi Piotr Widacki, Dyrektor Zarządzający Pionu Transformacji Cyfrowej w Banku BNP Paribas. Teraz, chcemy podzielić się naszą wiedzą i doświadczeniami z innymi i dlatego przygotowaliśmy specjalny poradnik. Mam nadzieję, że będzie on dobrym drogowskazem dla startupów, nie tylko tych skupionych na technologiach finansowych  w relacji z naszym Bankiem, ale także we współpracy z innymi instytucjami finansowymi – dodał Piotr Widacki.

Poprzez tę publikację, autorzy poradnika chcą skierować przekaz do startupów, że nie powinny one obawiać się współpracy z tak dużą organizacją jaką jest Bank. Eksperci Banku wierzą, że łącząc siły i dbając o partnerskie relacje, taka współpraca może zaowocować innowacyjnymi rozwiązaniami dla klientów.

Wsparcie, zarówno w tworzeniu poradnika, jak i na etapie faktycznej współpracy ze startupami, ze strony Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka ma umożliwić przejście „suchą nogą” przez wyzwania prawne stojące przed przedsiębiorcami stawiającymi kroki w mocno regulowanym otoczeniu działalności finansowej.

Zaangażowanie doradcy prawnego doświadczonego w obsłudze branży finansowej pozwala na sprawne przygotowanie firmy i udzielenie wsparcia w ewentualnym procesie licencyjnym oraz w funkcjonowaniu pod nadzorem KNF. Zrozumienie specyficznych potrzeb i oczekiwań founderów poparte doświadczeniem Kancelarii w doradztwie na rzecz startupów zapewni m.in. dobór odpowiedniej formy prawnej i jurysdykcji, pomoc w tworzeniu programów motywacyjnych, wsparcie w negocjacjach kolejnych rund finansowania czy strukturyzacji zasad współpracy pomiędzy partnerami/VC czy aniołami biznesu – mówi Maciej Zajda, Senior Associate, Praktyka Rynków Kapitałowych i Instytucji Finansowych w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka sp. k.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl