budownictwo/nieruchomości zdrowie praca sprawy społeczne

Po raz siódmy wezmą się za elektrośmieci

20.05.2019 | Cushman & Wakefield

Od 27 maja do 14 czerwca br. dziesięć firm z branży nieruchomości komercyjnych przeprowadzi zbiórkę elektroodpadów w ramach akcji „Zrzuć zbędne kilowaty”. W tym roku za wywóz odpadów odpowiada stowarzyszenie  EKON. Środki uzyskane z utylizacji zostaną przeznaczone na EKON, którego misją jest aktywizacja zawodowa i tworzenie miejsc pracy dla osób niepełnosprawnych, głównie z grup najbardziej marginalizowanych na rynku pracy – chorujących psychicznie.

Tegoroczna zbiórka elektroodpadów organizowana jest przez dziesięć firm: BNP Paribas Real Estate Poland, Capital Park, Colliers International, Cushman & Wakefield, Golden Star Estate, Golub GetHouse, Knight Frank, JLL, NAI Estate Fellows oraz Platan Group i bierze w niej udział 100 budynków biurowych w Warszawie. Z uwagi na znaczną liczbę uczestniczących obiektów akcja została podzielona na trzy kilkudniowe tury. Do każdej nieruchomości wstawiane zostaną pojemniki na elektroodpady, do których wszyscy pracownicy biurowców będą mogli wrzucać przyniesione odpady. Pozyskane urządzenia są następnie przekazane do kompleksowego recyklingu, a dochód zasili finansowanie działalności statutowej organizacji EKON.

- Cieszymy się, że akcja ,,Zrzuć zbędne kilowaty”, którą prowadzimy od lat wpisuje się w najnowsze trendy. Dodatkowym atutem inicjatywy jest współpraca firm z branży nieruchomości, które jednoczą siły w słusznym celu – dbaniu o naszą planetę. W tym roku zdecydowaliśmy się na odświeżenie formuły akcji i wprowadzenie elementu rywalizacji między nieruchomościami, - powiedziała Magdalena Oksańska Head of Property Management Compliance w Knight Frank.

Dzięki tej inicjatywie pracownicy budynków na terenie Warszawy będą mogli wyrzucić niepotrzebne urządzenia elektryczne, takie jak komputery, telewizory, telefony, baterie, akumulatory, sprzęt audio czy małogabarytowe urządzenia gospodarstwa domowego. Wszystkie urządzenia, które należą do kategorii elektroodpadów posiadają specjalny symbol przekreślonego kosza, który umieszczany jest na ich opakowaniu lub obudowie.

- Kolejna, siódma już edycja akcji ,,Zrzuć zbędne kilowaty” to znakomita okazja do pozbycia się niepotrzebnych urządzeń i wsparcia organizacji działającej dla dobra społecznego i środowiska. Zbiórka elektroodpadów to uzupełnienie naszych działań w zakresie zmniejszania negatywnego wpływu nieruchomości na środowisko poprzez kształtowanie postaw proekologicznych ich użytkowników w miejscach pracy, a także w domach, powiedział Grzegorz Dąbrowski, Property Manager, Assessor BREEAM IN-USE z Działu Zarządzania Nieruchomościami w Cushman & Wakefield.

W 2018 roku w ramach akcji „Zrzuć zbędne kilowaty” udało się zebrać 10 ton odpadów, z których całkowity dochód został przekazany na cele charytatywne. Uzyskane fundusze zostały przekazane Ośrodkowi Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczemu przy Stowarzyszeniu „Przymierze – Ziemia Piska” w Piszu. Dodatkowo związany z elektrozbiórką anonimowy Darczyńca, przekazał na ten sam cel rekordową kwotę aż  25 517 zł.

Dlaczego nie wolno wyrzucać zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego z innymi odpadami?

• Zużyty sprzęt zawiera trujące substancje, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska. Substancje te zanieczyszczają glebę, wodę i powietrze.
  • Elektroodpady są źródłem cennych surowców, które mogą zostać ponownie wykorzystane.
  • Za wyrzucenie urządzenia w nieodpowiednim miejscu grożą wysokie kary pieniężne.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) jest wiodącą na świecie firmą doradczą świadczącą usługi na rzecz najemców i właścicieli nieruchomości komercyjnych. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości, zatrudnia ok. 51 tysięcy pracowników w 400 biurach i 70 krajach na całym świecie. W 2018 roku jej przychody wyniosły 8,2 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą zarządzanie nieruchomościami, obiektami i projektami, pośrednictwo w wynajmie powierzchni, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, wyceny i inne. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.cushmanwakefield.pl lub na Twitterze: @CushWakeCE

O Cushman & Wakefield