zdrowie ekonomia/biznes/finanse

Strategiczne partnerstwo Polpharmy i chorwackiej firmy JGL

10.05.2019 | Polpharma

Warszawa, 10 maja 2019 r. – Wymiana licencji w obszarze leków na receptę i bez recepty, produkcja leków okulistycznych bez konserwantów i potencjalna współpraca na rynku rosyjskim – to kluczowe elementy umowy o strategicznym partnerstwie, podpisanej dziś przez spółkę Polpharma SA i chorwacką firmę farmaceutyczną JGL. Dzięki współpracy z Grupą Polpharma, działającą w 35 krajach, produkty JGL będą dostępne dla pacjentów w Polsce i na innych rynkach europejskich. Z kolei wybrane produkty z portfolio Polpharmy, będą produkowane w zakładach JGL w Rijece, a następnie sprzedawane w Chorwacji i innych krajach Europy.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni z partnerstwa między naszymi firmami. Ta współpraca pokazuje siłę i konkurencyjność JGL na globalnym rynku oraz kompetencje naszych pracowników, zwłaszcza w dziedzinie okulistyki, która jest naszym głównym obszarem terapeutycznym ”, powiedział Mislav Vučić, prezes JGL, w czasie podpisania umowy w siedzibie Polpharmy.

„Okulistyka jest dla Polpharmy jednym z kluczowych obszarów wzrostu, w który w ostatnich latach zainwestowaliśmy znaczące środki. Dotyczy to zarówno rozwoju nowych, zaawansowanych leków okulistycznych, jak i zdolności produkcyjnych. Dzięki współpracy z kolejnym partnerem strategicznym w tej dziedzinie, jakim jest firma JGL, nasza oferta leków okulistycznych stanie się jeszcze atrakcyjniejsza i bardziej dostępna dla naszych klientów i pacjentów. Umożliwi nam to ekspansję na nowe rynki i rozszerzenie obszaru naszej działalności w Unii Europejskiej. Myślę, że jest to znakomity początek bardzo obiecującej współpracy ”- stwierdził Markus Sieger, prezes Grupy Polpharma.

Eksperci obu firm już rozpoczęli wspólną realizację uzgodnionych projektów, a pierwszych efektów współpracy można spodziewać się jeszcze w 2019 roku.

O Polpharmie:

Polpharma jest największym polskim producentem leków i liderem polskiego rynku farmaceutycznego. Aktywnie działa w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, Kaukazu i Azji Środkowej i jest obecna na 35 rynkach.

Polpharma wytwarza leki wydawane na receptę i stosowane w lecznictwie zamkniętym. Firma specjalizuje się w dziedzinie kardiologii, gastroenterologii i neurologii oraz aktywnie rozwija się w zaawansowanym obszarze leków okulistycznych. Znaczącą część portfela produktowego stanowią leki dostępne bez recepty (OTC). Polpharma jest także największym polskim producentem substancji farmaceutycznych, które z powodzeniem konkurują na wysoko rozwiniętych rynkach Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych.

Grupa Polpharma wraz z partnerami strategicznymi osiąga przychody ze sprzedaży w wysokości ponad 1 mld USD. Posiada siedem zakładów produkcyjnych, pięć centrów badawczo-rozwojowych i corocznie wprowadza na rynek około 40 nowych produktów. Jej portfolio obejmuje obecnie 700 produktów. Firma zatrudnia ponad 7500 pracowników, z których ponad 400 pracuje w obszarze badań i rozwoju oraz współpracuje z najlepszymi polskimi uniwersytetami.

O JGL:

JGL jest chorwacką firmą farmaceutyczną o globalnym zasięgu i innowacyjnym liderem w dziedzinie środków zmniejszających przekrwienie błony śluzowej nosa na bazie wody morskiej oraz leków okulistycznych stosowanych w całym spektrum terapii. W ciągu ostatnich 28 lat firma odnotowała wzrost organiczny i rozwój na rynkach międzynarodowych. JGL specjalizuje się w rozwoju i wytwarzaniu sterylnych produktów o wartości dodanej w okulistyce i laryngologii, a także w wykorzystaniu wody morskiej do celów zdrowotnych.

Wraz z otwarciem zakładów produkcyjnych w kompleksie Pharma Valley w lipcu 2015 r., firma JGL zapewniła sobie odpowiednie warunki i możliwości rozwoju, produkcji i przechowywania, niezbędne do realizacji długoterminowych planów wzrostu. Ponadto JGL wykorzystuje technologię Bag-on-Valve, która plasuje firmę w czołówce europejskich producentów sterylnych form farmaceutycznych - kropli, sprayów i systemów BoV. Jako firma zajmująca się opieką zdrowotną i jakością życia, JGL aktywnie pracuje nad rozwojem nowych receptur i odmian produktów we wszystkich segmentach.

Grupa JGL zatrudnia 964 pracowników i działa na 50 rynkach, bezpośrednio lub za pośrednictwem swoich partnerów. Portfolio JGL obejmuje 160 marek, 460 produktów, 1360 odmian produktów i 6000 pozycji, dostosowanych do potrzeb konkretnych rynków. Całkowity przychód Grupy JGL w 2018 r. przekroczył 100 mln EUR, podczas gdy już w pierwszym kwartale 2019 r. spółka osiągnęła planowany, dwucyfrowy wzrost sprzedaży.

O Polpharmie:

O JGL: