media/marketing/reklama

Provident Polska mentorem nagrodzonego projektu w programie Zwolnieni z Teorii

26.04.2019 | Provident Polska SA

Provident Polska dołączył w tym roku do programu Zwolnieni z Teorii, w ramach którego objął mentoringiem 18 zespołów zgłaszających projekty społeczne. Projekt z zakresu społeczeństwa obywatelskiego „Work from Inspirations” z programu mentoringowego Provident Polska otrzymał nagrodę Złotego Wilka.

Wielki Finał tegorocznej 5. Edycji Zwolnionych z Teorii okazał się szczęśliwy m. in. dla autorów projektu społecznego „Work from Inspirations”. Zdobyli oni nagrodę Złotego Wilka w kategorii projekt technologiczny. „Work from Inspirations” był jednym z 18 projektów przyjętych do programu mentoringowego Provident Polska w ramach współpracy firmy ze Zwolnionymi z Teorii.

Nasi wolontariusze dzielili się z autorami wszystkich projektów wiedzą i doświadczeniami dotyczącymi poprowadzenia kampanii i projektów społecznych. Spotkania były doskonałą okazją dla uczestników warsztatów, aby dowiedzieć się na co zwracać uwagę zarządzając projektami, jak skutecznie współpracować i komunikować się. Dużo czasu poświęcono aspektom dotyczącym przywództwa – mówi Małgorzata Domaszewicz, Kierownik ds. Społecznej Odpowiedzialności Biznesu Provident Polska. – Działania podejmowane przez uczestników Zwolnionych z Teorii wpisują się w filozofię naszej firmy, dlatego tym chętniej wolontariusze Providenta pomagali licealistom i studentom. Zawsze z dumą podkreślamy, że nasi pracownicy włączają się w działania na rzecz lokalnych społeczności i rozwijają program wolontariatu pracowniczego Tak! Pomagam, dzieląc się z otoczeniem tym, co najcenniejsze – wiedzą, czasem i doświadczeniem – dodaje Małgorzata Domaszewicz.

Nagrodzony projekt

„Work from Inspirations” to projekt społeczny z zakresu społeczeństwa obywatelskiego dotyczący edukowania na temat nowoczesnych technologii i możliwości, jakie dają, a także promowania rozwiązań własnych. Większość ludzi nadal nie jest świadoma, jak wiele może pomóc stosowanie nowoczesnych technologii w rozwoju osobistym, przyśpieszeniu i ułatwieniu sobie pracy, a także w zarządzaniu własną firmą lub zespołem. Autorzy „Work from Inspirations” planują warsztaty z uczniami klas 2+ szkół średnich oraz ze studentami, spotkania z biznesmenami oraz pracę nad serwisami Sworker i Your Inspiration.

Provident mentorem ambitnych młodych ludzi

W lutym i marcu bieżącego roku ze wsparcia profesjonalistów Providenta skorzystali uczestnicy Zwolnionych z Teorii z Krakowa, Łodzi, Katowic, Warszawy, Olsztyna, Szczecina, Lubina, Siedlec i Łomży. Przedstawili projekty z bardzo różnych obszarów – edukacyjnego, kulturalnego, zdrowotnego, artystycznego, środowiskowego, obywatelskiego, kulinarnego, społecznego. Młodzi ludzie, którzy brali udział w spotkaniach mentoringowych z wolontaiuszami Providenta chcą, między innymi, prowadzić działania edukacyjne dotyczące różnych kultur świata, filozofii less-waste, czyli mniej śmieci, problemu nietolerancji, a także depresji wśród młodzieży. Autorzy projektu "W górę serca" planują 5 razy w miesiącu odwiedzać najmłodszych pacjentów w szpitalu na oddziale kardiologicznym, aby bawić się z nimi, czytać im książki i rozmawiać. Kilka projektów dotyczy pomocy młodym ludziom w wyborze drogi zawodowej, na przykład poprzez organizowanie spotkań z przedsiębiorcami, którzy odnieśli sukcesy w biznesie.

Uczestnicy Zwolnionych z Teorii otrzymali międzynarodowe certyfikaty, z takich dziedzin jak zarządzanie projektami, marketing czy kompetencje cyfrowe.

Karolina Łuczak
Dyrektorka Biura Prasowego i Komunikacji Wewnętrznej, Rzeczniczka Prasowa, Provident Polska

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.

Provident Polska SA jest częścią grupy finansowej International Personal Finance (IPF) notowanej na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, a także – w ramach notowań równoległych – na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. IPF działa w 11 krajach na całym świecie i planuje rozwój na kolejnych rynkach. W Polsce Provident działa od 1997 roku i jest największą firmą na rynku pozabankowych pożyczek gotówkowych. Prezesem zarządu jest Agnieszka Kłos.

Provident Polska jest firmą multikanałową i multiproduktową - dociera do wszystkich grup klientów i oferuje szereg produktów: pożyczkę konsumencką, dostępną w wariantach online, z obsługą domową lub samodzielną spłatą, a także pożyczkę dla firm.

Jednym z filarów strategii biznesowej Providenta jest odpowiedzialne pożyczanie. W 2018 roku Provident zaprezentował trzeci raport społeczny, w którym podsumowane zostały działania firmy w latach 2016-2017. Provident jest jedyną firmą pożyczkową, która przygotowuje raport CSR. W latach 2015, 2016 i 2018 Provident otrzymał nagrodę Etyczna Firma przyznawaną przez dziennik „Puls Biznesu”. W 2015 roku, będąc jednym z największych reklamodawców sektora finansowego, Provident został sygnatariuszem Rady Reklamy. Firma sześciokrotnie została wyróżniona certyfikatem Top Employer (w latach 2013-2018).

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014

Podstawowe informacje o Provident Polska S.A.