internet turystyka/wypoczynek

Ile kosztuje tydzień parkingu na polskich lotniskach?

23.04.2019 | KAYAK

Każdy podróżujący przed urlopem musi zdecydować o tym, jak dojechać na lotnisko - niektórzy angażują w to swoją rodzinę i znajomych, inni zamawiają taksówkę lub korzystają z transportu publicznego. KAYAK.pl postanowił sprawdzić, ile kosztuje wygodniejsze rozwiązanie, jakim jest pozostawienie samochodu na parkingu przy lotnisku?

• Dwa lotniska w Polsce: Rzeszów-Jasionka oraz port w Zielonej Górze oferują bezpłatne parkingi.
  • Spośród płatnych postojów, najtaniej można zaparkować w Gdańsku, najdrożej zaś na warszawskim Okęciu.
  • Wszystkie lotniska są dobrze skomunikowane z centrum miasta dzięki transportowi publicznemu.

Warszawa, 23 kwietnia 2019 r. – Niemal jedna piąta ankietowanych Polaków (19%) przyznaje, że podczas wakacji najczęściej oszczędza na transporcie. Bez wątpienia dotyczy to także kosztów pozostawienia auta na lotniskowych parkingach. Czy jednak ich ceny są rzeczywiście tak wysokie, jak się powszechnie uznaje? Wyszukiwarka KAYAK.pl sprawdziła, jakich kosztów mogą spodziewać się podróżni, którzy zdecydują się przyjechać na lotnisko własnym samochodem.

Tydzień w sam raz

Według danych CBOS, urlop Polaków trwa najczęściej tydzień. Taki dłuższy wypad pociąga już za sobą konieczność zabrania większego bagażu. I tu pojawia się pytanie – czy na lotnisko pojechać wygodnie własnym samochodem i zostawić go na parkingu, czy jednak skorzystać z komunikacji miejskiej i nie martwić się o dodatkowe koszty parkingu? Dla niektórych cena może być decydująca. Jak pokazuje analiza KAYAK.pl, średni koszt tygodniowego postoju na parkingach przy lotniskach w Polsce to około 93 zł. Jeżeli jednak odejmiemy najdroższą opcję z zestawienia (ten na warszawskim Okęciu jest aż 6 razy droższy od najtańszego w Gdańsku!) przeciętnie zapłacimy już 77 zł.

Najbardziej korzystne cenowo są parkingi w portach lotniczych w Gdańsku, Poznaniu, Olsztynie oraz Pyrzowicach. Za  siedmiodniowy postój naszego samochodu zapłacimy tam średnio 53 zł - ceny wahają się od 39 zł do 69 zł. Warto dodać, że najmniejsze  pod względem liczby obsługiwanych podróżujących lotniska z zestawienia , rzeszowskie i zielonogórskie, są całkowicie bezpłatne. Po drugiej stronie zestawienia znalazły się porty lotnicze w Łodzi i Bydgoszczy, które po Okęciu (250 zł za tydzień parkingu) mogą najmocniej nadszarpnąć wakacyjny budżet – tygodniowy koszt postoju to odpowiednio 125 zł i 100 zł.

Porównanie cen miejsc postojowych

13.

Zielona Góra

bezpłatny

Eksperci KAYAK.pl sprawdzili również, ile kosztuje dojazd komunikacją miejską z centrum każdego miast do pobliskich portów lotniczych. Okazuje się, że każde lotnisko jest świetnie skomunikowane transportem publicznym, bądź też prywatnym jak w przypadku warszawskiego Modlina. Ceny biletów komunikacji miejskiej wahają się między 3 a 6 zł, jedynie we Wrocławiu koszt wynosi 10 zł. Na lotnisko Warszawa Modlin można łatwo dostać się autobusem obsługiwanym przez prywatnego przewoźnika – koszt takiego przejazdu to od 9 do 36 zł, w zależności od tego z jak dużym wyprzedaniem podróżni zarezerwują bilety.

Aleksandra Sowa-Frąckowiak, rzecznik prasowy KAYAK.pl, komentuje: „Podróżni mogą obawiać się kosztów zostawienia samochodu na lotnisku na czas wyjazdu, ale jak pokazuje nasza analiza – w wielu wypadkach niesłusznie. Wiele portów lotniczych oferuje tygodniowy parking w cenie kilkudziesięciu złotych, a lotniska w Rzeszowie i Zielonej Górze zapewniają taki postój bezpłatnie. Nie powinny też dziwić wyższe koszty na największym polskim lotnisku, które niezmiennie od lat obsługuje około 30% wszystkich pasażerów podróżujących z kraju. Podróżni, którzy wolą tę kwotę przeznaczyć na drobne przyjemności u celu podróży bez problemu dostaną się na każde z lotnisk komunikacją miejską”.

UWAGI:

Analiza kosztów parkingowych została sporządzona na podstawie informacji zawartych na stronach internetowych lotnisk w dniach 14 - 15 marca 2019 roku. Podane ceny są orientacyjne, mogą się różnić lub nie być dłużej dostępne.

Informacja CBOS o przeciętnej długości urlopu Polaków pochodzi z raportu „Wyjazdy wypoczynkowe Polaków w 2017 roku i plany na rok 2018” dostępnym tutaj. Informacje dotyczące liczby obsłużonych pasażerów pochodzą z danych ULC dostępnych tutaj.

O KAYAK

KAYAK pomaga milionom podróżników na całym świecie pewnie podejmować decyzje dotyczące podróży. Jako światowy lider wśród wyszukiwarek turystycznych KAYAK przeszukuje inne strony i pokazuje informacje potrzebne do znalezienia odpowiednich lotów, hoteli, samochodów na wynajem oraz wczasów. KAYAK jest niezależnie zarządzaną jednostką należącą do Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG). Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź www.KAYAK.pl.

O KAYAK