media/marketing/reklama energetyka

Konkurs na najlepszą pracę magisterską rozstrzygnięty

Praca na piątkę - tak została podsumowana praca magisterska absolwenta Politechniki Warszawskiej Krzysztofa Zagrajka, która zwyciężyła w konkursie na najlepszą pracę magisterską z zakresu elektroenergetyki. Konkurs już po raz piąty zorganizowała spółka TAURON Dystrybucja.

Konkurs został ogłoszony w sierpniu 2018 r. Mogli się do niego zgłaszać absolwenci studiów magisterskich polskich publicznych uczelni technicznych kierunków: elektroenergetyka, elektrotechnika lub pokrewnych - jak automatyka i robotyka, elektronika, telekomunikacja, informatyka, mechatronika, energetyka. Temat przewodni tej edycji konkursu brzmiał: „Inteligentne sieci elektroenergetyczne – rozwój i eksploatacja”.

Laureatem tegorocznej edycji konkursu został Krzysztof Zagrajek, absolwent Politechniki Warszawskiej. Nagrodę główną otrzymał za pracę magisterską zatytułowaną: „Rozwój elektromobilności w transporcie publicznym na przykładzie warszawskiej aglomeracji miejskiej”. Praca została doceniona za jej praktyczny charakter. W opinii jury konkursu wnioski z niej płynące, mogą mieć potencjalne zastosowanie w przemyśle.

- Praca jest ciekawa bo dotyka tematu, który jest teraz bardzo na czasie. W związku z rozwojem elektromobilności, transport publiczny czeka w najbliższym czasie prawdziwa rewolucja. A spółki energetyczne będą częścią tego procesu. Zwycięska praca może być w perspektywie tych działań wykorzystana przy tworzeniu metodyki postępowania podczas sprawdzenia wpływu systemów ładowania autobusów elektrycznych na pracę sieci dystrybucyjnej – podsumował wyniki konkursu Robert Zasina, prezes TAURON Dystrybucja.

Laureat konkursu zaprezentował wyniki swojej pracy analitycznej i pomiarów podczas spotkania Rady Naukowej, która działa przy TAURON Dystrybucja, wspierając działania rozwojowe i badawcze spółki. Po prezentacji i serii pytań Zagrajek odebrał nagrodę pieniężną w wysokości 10 tys. złych oraz pamiątkowy dyplom.

- Motywacją do wzięcia udziału w konkursie była chęć sprawdzenia, czy praca dyplomowa, a w szczególności badania wykonywane przeze mnie w ciągu kilku miesięcy, stanowią wartość merytoryczną na tyle, aby mogłyby być wykorzystane w praktyce – powiedział Krzysztof Zagrajek.

Zwycięzca konkursu pokreślił także, że obecnie koncentruje się nadal na pracy naukowej w obszarze elektroenergetyki, a konkretnie dalszymi badaniami nad elektromobilnością, inteligentnymi sieciami elektroenergetycznymi oraz klastrami energii.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch