technologie

Urządzenia od FIBARO kompatybilne z platformą Samsung SmartThings

04.04.2019 | FIBARO

Urządzenia FIBARO dzięki współpracy z koreańskim producentem elektroniki zostały zintegrowane z platformą IoT – SmartThings. Takie połączenie umożliwia skojarzenie urządzeń FIBARO ze sprzętem innych producentów korzystających z platformy Samsunga.

Samsung SmartThings to obecnie jedna z najbardziej popularnych platform IoT w branży. Producenci mają możliwość zaoferowania swoim klientom sprzętu współpracującego nie z jedną, a wieloma markami, co pozwoli jeszcze lepiej wykorzystać potencjał smart home w codziennym użytkowaniu.

„Współpraca z Samsungiem i obecność produktów FIBARO na platformie SmartThings daje praktycznie nieograniczone możliwości rozbudowy systemu o funkcjonalności, które dostarczane są przez urządzenia FIBARO. Integracja ta jest świetnym przedsięwzięciem przynoszącym korzyść zarówno producentom, jak i samym użytkownikom. Platforma SmartThings obecna jest na ponad 200 rynkach na świecie. Daje to możliwość ekspansji i oferowania produktów FIBARO nowym klientom. Nie możemy zapominać także o stale rosnącym rynku, wzroście wymagań użytkowników oraz o projektach realizowanych przez telecomy, dlatego też wejście we współpracę z Samsungiem jest dla nas tak ważne” – tłumaczy Krzysztof Banasiak, Członek Zarządu FIBARO.

Platformy FIBARO czy SmartThings pozwalają sprawować kontrolę nad domem za pośrednictwem m.in. mobilnej aplikacji. Rozwiązanie to jest rozbudowaną infrastrukturą zdolną do integracji urządzeń w branży IoT. Użytkownicy dostają do rąk wyjątkowe narzędzie, które przemieni ich dom w innowacyjną, bezpieczną i przyjazną przestrzeń służącą odpoczynkowi i spełnianiu ich potrzeb. Od teraz użytkownicy platformy od Samsunga mają okazję skorzystać także z urządzeń FIBARO, które współpracować mogą z inteligentnymi zamkami, termostatami czy klimatyzacją i są obecne na platformie koreańskiego producenta https://www.smartthings.com/products/.

Dzięki integracji urządzeń od FIBARO ze SmartThings znacznie poszerzają się możliwości inteligentnego domu. Użytkownicy zyskują do dyspozycji dodatkowe funkcje z obszarów m.in. bezpieczeństwa, rozrywki, oświetlenia czy kontroli klimatu. Dla przykładu, gdy Motion Sensor FIBARO wykryje ruch w danym pomieszczeniu, automatycznie dostosuje grzanie lub chłodzenie wnętrza, w tym samym czasie, dzięki obecności w SmartThings producenta inteligentnych zegarków – wysłane zostanie odpowiednie powiadomienie o tym fakcie. Kolejną przydatną funkcją jest kontrola zużycia energii elektrycznej za pomocą mikromodułów oraz FIBARO Wall Plug zintegrowanych z platformą SmartThings, a co za tym idzie, daje możliwość generowania oszczędności w domowym budżecie.

Dzięki połączeniu możliwości oferowanych przez FIBARO i Samsunga użytkownik będzie mógł także kontrolować sprzęty AGD/RTV tej marki, zyskując tym samym jeszcze szersze możliwości działania i użytkowania tych produktów na co dzień.

„Możliwości systemu są tak duże, że będzie ograniczać nas tylko wyobraźnia. Niewykluczone, że w niedalekiej przyszłości użytkownicy będą mogli za pośrednictwem aplikacji włączyć ogrzewanie w samochodzie, sprawdzić poziom paliwa czy oleju albo ciśnienie w oponach. Już dziś wśród zintegrowanych ze SmartThings marek znaleźć można Teslę czy Subaru. Wierzymy w dalszy rozwój tej platformy oraz kolejnych projektów realizowanych z Samsungiem. SmartThings bardzo dynamicznie idzie na przód. Cieszę się, że FIBARO jest integralną częścią tych zmian” – dodaje Krzysztof Banasiak.

W tej chwili FIBARO zintegrowało ze SmartThings następujące urządzenia: Motion Sensor, Door/Window Sensor, Dimmer 2, Single Switch, Double Switch, Wall Plug EU, Wall Plug US, Flood Sensor, CO Sensor i Smoke Sensor. Lista wciąż się powiększa o kolejne produkty.

O FIBARO

FIBARO to globalna marka działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej. System FIBARO w przeciągu zaledwie kilku lat, zadomowił się na sześciu kontynentach, w przeszło stu krajach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 400 pracowników. Od lipca 2018 r. marka jest częścią grupy Nice. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji o firmie i produktach znaleźć można na stronie www.fibaro.com

O FIBARO