ekonomia/biznes/finanse

BIK Indeks – Popytu na Kredyty Mieszkaniowe wyniósł w marcu 2019 r. +26,7%

04.04.2019 | Grupa BIK

Wartość BIK Indeksu - Popytu na Kredyty Mieszkaniowe (BIK Indeks – PKM) informuje o rocznej dynamice wartości wnioskowanych kredytów mieszkaniowych. Najnowszy marcowy odczyt wyniósł + 26,7%, co oznacza, że w marcu 2019 r. w przeliczeniu na dzień roboczy, banki i SKOK-i przesłały do BIK zapytania o kredyty mieszkaniowe na kwotę wyższą o 26,7% w porównaniu z marcem 2018 r. Marcowy odczyt jest wyższy od lutowego o 9,1 p.p.

W marcu 2019 r., w porównaniu do lutego 2019 r., wartość Indeksu wzrosła o 9,1 p.p., w lutym w relacji do stycznia o 10,7 p.p. Wszystkie trzy tegoroczne odczyty zanegowały negatywną obserwację z grudnia 2018 r., kiedy to wartość Indeksu była najniższym odczytem od września 2012 r.

Łącznie w marcu 2019 r. o kredyt mieszkaniowy zawnioskowało 45,00 tys. osób w porównaniu do 41,37 tys. rok wcześniej – wzrost o 8,8%. Natomiast średnia kwota wnioskowanego kredytu mieszkaniowego w marcu 2019 r. wyniosła 271,25 tys. zł, tj. o 11,1% więcej niż rok wcześniej.

- Marcowy odczyt Indeksu spowodowany jest wzrostem średniej wartości wnioskowanego kredytu, któremu towarzyszy wzrost liczby wnioskodawców. Wysoka wartość Indeksu wynika więc z połączenia obu tych pozytywnych czynników. W styczniu 2019 r. spadek liczby wnioskodawców został częściowo skompensowany wzrostem średniej kwoty wnioskowanego kredytu, co dało łączny odczyt na poziomie 6,9%. W marcu i lutym wrosła zarówno liczba, jak i średnia kwota wnioskowanego kredytu - mówi prof. Waldemar Rogowski, Główny Analityk Biura Informacji Kredytowej.

- Rok 2019 na rynku kredytów mieszkaniowych będzie niewątpliwie bardzo ciekawy. Czy wystąpią dwie przeciwstawne tendencje, tj. spadek liczby wnioskodawców i wzrost średniej kwoty wnioskowanego kredytu, jak to miało miejsce w styczniu, czy też będzie rosnąć zarówno liczba wnioskodawców, jak i średnia wartość wnioskowanego kredytu, jak miało to miejsce w marcu i lutym. Zobaczymy w kolejnych miesiącach - puentuje prof. Rogowski.

- Wysokie odczyty Indeksu za luty i marzec br. znajdą odzwierciedlenie w wartości sprzedaży kredytów w marcu i kwietniu, bowiem kredyt mieszkaniowy uruchamiany jest ok. 1 do 2 miesięcy od złożenia wniosku kredytowego (zapytania do BIK) – dodaje Główny Analityk BIK.

Aktualne informacje o rynku kredytowym publikowane są na: www.bik.pl/newsletter-kredytowy

Metodyka indeksu:

Wskaźnik BIK Indeks - PKM obliczany jest w przeliczeniu na dzień roboczy po wyłączeniu zapytań o kredyty mieszkaniowe
na kwoty przekraczające 1 mln zł oraz zapytań o tego samego klienta w kolejnych 90 dniach. Metodyka indeksu została opracowana przez Biuro Informacji Kredytowej we współpracy z Instytutem Rozwoju Gospodarczego SGH. Indeks publikowany jest co miesiąc.

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl