internet media/marketing/reklama

Paweł Kapusta finalistą nagrody im. Kapuścińskiego

Dziennikarz Wirtualnej Polski, Paweł Kapusta, znalazł się w gronie finalistów nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego za najlepszy reportaż literacki. Jury doceniło książkę „Agonia”, czyli zbiór reportaży o polskiej służbie zdrowia. Laureatów nagrody poznamy 24 maja.

Paweł Kapusta WP zdj2 (fot. Rafał Masłow).png Okładka - Agonia - Paweł Kapusta.jpg

Paweł Kapusta (fot. Rafał Masłow) | Okładka "Agonii"

W „Agonii” są m.in. historie lekarzy, pielęgniarek, lekarzy rezydentów. Przykłady pokrzywdzonych pacjentów i lekarzy przedstawiają Narodowy Fundusz Zdrowia jako instytucję decyzyjną w sprawach życia i śmierci. Paweł Kapusta dużo miejsca poświęca również problemowi jakości życia niepełnosprawnych. Książka wielokrotnie była chwalona przez krytyków, wydano ją nakładem wydawnictwa Wielka Litera.

Pozostałymi finalistami nagrody w kategorii reportaż literacki są amerykańsko-rosyjska dziennikarka Masha Gessen, brytyjski reporter Ben Judah, piszący po szwedzku Maciej Zaremba Bielawski oraz Mariusz Szczygieł. Zwycięzcę wybierze jury w składzie: Olga Stanisławska, William Brand, Julia Fiedorczuk, Nina Witoszek i Tadeusz Sobolewski. Uroczystą galę zaplanowano na 24 maja w Teatrze Dramatycznym w Warszawie, a gościem specjalnym będzie noblistka: Swietłana Aleksijewicz.

Nagroda im. Ryszarda Kapuścińskiego jest jednym z najważniejszych literackich wyróżnień w Polsce. W tym roku będzie przyznana po raz 10. Nagrodę ustanowiły władze Warszawy, przy wsparciu Gazety Wyborczej. Honorowy patronat objęła żona pisarza, Alicja Kapuścińska.

Paweł Kapusta od 2016 roku pracuje w Wirtualnej Polsce. Na co dzień jest dziennikarzem serwisu WP SportoweFakty. W WP Magazynie publikuje również reportaże o tematyce społecznej i wywiady.  Za tekst o pracy ratowników medycznych „Trudno kogoś ratować, gdy życie rozlewa się po podłodze i kapie z piątego na czwarte piętro” - który jest częścią „Agonii” - otrzymał Nagrodę Newsweeka im. Teresy Torańskiej. Dwukrotnie był już nominowany do nagrody Grand Press, jest też finalistą Europejskiego Pulitzera (European Press Prize).

Michał Siegieda
Dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej/Rzecznik Prasowy, Wirtualna Polska Holding S.A.

michal.siegieda@grupawp.pl

michal.siegieda@grupawp.pl