nowe produkty/usługi kultura/sztuka/rozrywka

Wspólny znaczek Poczty Polskiej i Watykańskiej z okazji 100. rocznicy przywrócenia relacji dyplomatycznych Polski i Stolicy Apostolskiej

29.03.2019 | Poczta Polska

Wizerunek marszałka Józefa Piłsudskiego na tle Belwederu oraz papieża Benedykta V przy Bazylice św. Piotra w Watykanie przedstawia znaczek pocztowy wydany w związku z 100. rocznicą przywrócenia relacji dyplomatycznych Polski i Stolicy Apostolskiej. Znaczek o nominale 5 zł trafi do obiegu 29 marca br.

Znaczek „100. rocznica przywrócenia relacji dyplomatycznych Polski i Stolicy Apostolskiej” to wspólne dzieło Poczty Polskiej i Watykańskiej. Nie mógłby powstać bez udziału Nuncjusza abp. Salvatore Pennacchio, Mauro Olivieri, dyrektora Biura Filatelistyczno-Numizmatycznego Państwa Watykańskiego. Autorem projektu znaczka jest Stefano Morri.

Decyzja o wznowieniu stosunków dyplomatycznych między Polską a Stolicą Apostolską po wielu latach przerwy miała kluczowe znaczenie dla odradzającego się po okresie zaborów państwa polskiego. Nie bez znaczenia jest fakt, że Polska była istotnym europejskim państwem o większości katolickiej – czwartym co do wielkości w Europie po Francji, Włoszech i Hiszpanii oraz najistotniejszym takim państwem we wschodniej części Starego Kontynentu – mówi Przemysław Sypniewski, prezes zarządu Poczty Polskiej.

Papież Benedykt XV mianował 25 kwietnia 1918 r. prałata Achillesa Rattiego, ówczesnego prefekta Biblioteki Watykańskiej, wizytatorem apostolskim w Polsce. Hierarcha został uroczyście przywitany w Warszawie 30 maja 1918 r. Zaraz po przyjeździe ks. Ratti podjął swoją intensywną i wyczekiwaną misję kościelną i dyplomatyczną, co pokazują jego „Pamiętniki 1918-1919”, wydane przez Tajne Archiwum Watykańskie. 6 czerwca 1919 r., w następstwie przywrócenia relacji dyplomatycznych miedzy Polską i Stolicą Apostolską, prałat. Ratti został mianowany nuncjuszem apostolskim w Polsce. Drugi tom „Pamiętników 1919-1920” szczegółowo opisuje misję nuncjusza Rattiego, która zakończyła się 13 czerwca 1921 r., gdy został ustanowiony arcybiskupem Mediolanu. 2 lutego 1922 r. kardynał Ratti wszedł na konklawe, które miało wyznaczyć następcę papieża Benedykta XV. Cztery dni później, 6 lutego został wybrany papieżem i przyjął imię Pius XI.

Świadectwem jego głębokiej duchowości, charakteryzującej się pobożnością maryjną, była jego pielgrzymka do Częstochowy i Medal „X rocznicy Cudu nad Wisłą”. W odnowionej kaplicy w Pałacu Apostolskim w Castel Gandolfo, papież Pius XI umieścił ikonę Matki Bożej Częstochowskiej. W 1925 roku, zaledwie sześć lat po nawiązaniu stosunków dyplomatycznych z  Watykanem, Polska podpisała konkordat.

O znaczku:
autor projektu: Stefano Morri
liczba znaczków: 1
wartość: 5 zł
nakład: 240 000 szt.
technika druku: offset
format znaczka: 39,5 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusze sprzedażne: po 12 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 29 marca 2019 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28