ekonomia/biznes/finanse energetyka

Bank BGŻ BNP Paribas na rzecz transformacji energetycznej

28.03.2019 | Bank BNP Paribas

26 marca 2019 r. Bank BGŻ BNP Paribas zawarł z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym (EBI) umowę, w ramach której pozyskał środki z unijnego programu ELENA (European Local Energy Assistance) w oparciu o program Horyzont 2020 na rzecz poprawy efektywności energetycznej wielorodzinnych budynków mieszkalnych. Nawiązana w tym zakresie współpraca z EBI pozwoli Bankowi zwiększyć w ciągu najbliższych 3 lat zakres finansowania inwestycji z tego obszaru.

Środki pozyskane przez BGŻ BNP Paribas w ramach inicjatywy ELENA pozwolą Bankowi na stworzenie dedykowanego wspólnotom mieszkaniowym programu finansowania efektywności energetycznej, którego beneficjenci uzyskają kompleksowe wsparcie techniczne oraz doradztwo niezbędne do przeprowadzenia inwestycji termomodernizacyjnej uzupełnione
o preferencyjne finansowanie. Dodatkowo, wspólnoty mieszkaniowe będą miały możliwość uzyskania refundacji 90 proc. kosztów opracowania audytów energetycznych i dokumentacji technicznej, niezbędnych do realizacji inwestycji z zakresu efektywności energetycznej.

W wyniku zawartej z EBI umowy, Bank BGŻ BNP Paribas zamierza przeprowadzić szereg działań informacyjno-doradczych promujących wśród wspólnot mieszkaniowych inwestycje na rzecz poprawy efektywności energetycznej.

Naszym celem jest również promowanie wśród inwestorów takich rozwiązań i projektów, które
w optymalnym stopniu zwiększają klasę energetyczną budynków wielorodzinnych
– mówi Adam Hirny, Dyrektor Biura ds. Międzynarodowych Instytucji Finansowych i Programów Zrównoważonego Rozwoju w Banku BGŻ BNP Paribas.

Wspieranie klientów w przechodzeniu na gospodarkę niskoemisyjną to zobowiązanie Banku w ramach Strategii CSR.  Bank od wielu lat konsekwentnie rozwija swoją działalność w zakresie finansowania efektywności energetycznej oraz odnawialnych źródeł energii.   Zawarta z EBI umowa jest kolejną inicjatywą BGŻ BNP Paribas z zakresu wspierania transformacji energetycznej, obrazującej odpowiedzialność Banku wobec środowiska naturalnego.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl