handel transport ekonomia/biznes/finanse

Droga do tańszego ubezpieczenia

Poznańskie targi Motor Show budzą ekscytację i w każdym roku przyciągają ponad sto tysięcy miłośników motoryzacji. Nie inaczej zapowiada się edycja 2019, a większość liczących się producentów samochodów prezentuje tu swoje premiery i nowości. Auta to jednak nie wszystko. Liczy się również to, za ile i jak je kupić, jak oszczędnie eksploatować, serwisować i ubezpieczać pojazdy. Ten ostatni aspekt zyskał w ostatnim czasie nową odsłonę o nazwie InMobi.

Volkswagen Financial Services to marka odpowiedzialna za wprowadzanie na polskim rynku nowoczesnych produktów finansowych, serwisowych i ubezpieczeniowych. Jednym z jej ostatnich innowacji w zakresie ubezpieczeń jest oferta InMobi, połączona z aplikacją o tej samej nazwie działającej na urządzeniach mobilnych.

Jak to działa?

Jednym ze sposobów obniżenia kosztów ubezpieczeń komunikacyjnych są polisy, których cena zależy od stylu jazdy kierowcy. Są one określane skrótem UBI, od „usage based insurance”. – mówi Magdalena Kaca, Dyrektor Departamentu Ubezpieczeń Volkswagen Financial Services. Polisy oparte na stylu jazdy kierowcy bazują na danych telematycznych. Telematyka może obejmować oprogramowanie (np. w telefonach) lub urządzenia na stałe montowane w samochodzie. Dane dostarczane przez takie aplikacje lub moduły pozwalają na kontrolę i analizę danych o jeździe. Umożliwia to m.in. na wyselekcjonowanie osób prowadzących bezpiecznie i tych szczególnie „ostrych” za kierownicą. Dane mogą być bardzo szczegółowe i obejmować hamowania, przyspieszania, pokonywanie zakrętów, prędkość, dostosowanie jazdy do rodzaju drogi itp.

Właśnie na takich danych opierają się polisy typu UBI. W Polsce wprowadził je m.in. Volkswagen Financial Services. W tym przypadku oceny stylu jazdy dokonuje aplikacja InMobi na smartfonie. Aplikacja funkcjonuje łącznie z polisą InMobi, a dane ze smartfona mają wpływ na koszt ubezpieczenia komunikacyjnego w kolejnym okresie. Krótko mówiąc: im bezpieczniej i płynniej jeździ kierowca, tym mniej zapłaci za kolejny pakiet ubezpieczeniowy swojego samochodu.

Celem wprowadzenia na rynek oferty InMobi jest edukacja i wyrabianie dobrych nawyków wśród użytkowników aut. Bezpieczna i przepisowa jazda kierowców indywidualnych, ale i firmowych, przekłada się na atrakcyjne zniżki na ubezpieczenia. Dodatkowo aplikacja może ostrzegać o sytuacji na drodze. – wyjaśnia Magdalena Kaca. – Ważną informacją dla użytkowników jest to, że kluczowe znaczenie w ocenie stylu jazdy ma jej płynność, a nie np. powolna jazda. – dodaje ekspertka Volkswagen Financial Services.

Wart podkreślenia jest fakt, że klient w ramach InMobi może tylko skorzystać: zwyżki za zbyt dynamiczny styl jazdy nie są przewidziane. Aplikację można pobrać bezpłatnie w sklepach Google Play i App Store, a po jej zainstalowaniu niemal natychmiast uzyskać ocenę swojego zachowania za kierownicą. Zapis stylu jazdy kierowcy jest aktualizowany co kilka minut, dzięki czemu użytkownik otrzymuje informację zwrotną w czasie niemal rzeczywistym.

Umowę na InMobi można zawrzeć u wszystkich dealerów Grupy Volkswagen w Polsce. – podsumowuje Magdalena Kaca – W ciągu półrocza od wprowadzenia oferty i aplikacji już ponad 4000 klientów zdecydowało się na ubezpieczenie pakietowe InMobi. Polakom podoba się idea dbałości o bezpieczeństwo w połączeniu z oszczędzaniem na kosztach ubezpieczeń.

Miłosz Kozicki
Volkswagen Financial Services