ekonomia/biznes/finanse

Grupa Kapitałowa Banku BGŻ BNP Paribas w 2018 r. zwiększyła zysk netto o 29% do 360 mln zł

14.03.2019 | Bank BNP Paribas

Zysk netto Grupy Kapitałowej Banku BGŻ BNP Paribas w 2018 r. wyniósł 360,4 mln zł i był wyższy o 28,8% r/r. Wynik zawiera efekt rozliczenia transakcji przejęcia działalności podstawowej Raiffeisen Bank Polska (RBPL) oraz koszty prowadzonej integracji. Po wyłączeniu efektów rozliczenia transakcji oraz kosztów integracji dynamika zysku netto wyniosłaby ok. 57,0% r/r.

W wyniku przejęcia działalności podstawowej Raiffeisen Bank Polska odnotowaliśmy skokowy wzrost skali biznesu, dzięki czemu awansowaliśmy do pierwszej ligi polskich banków. Przejęcie pozwoliło nam na wzmocnienie naszej pozycji jako banku o sumie aktywów powyżej 100 mld zł oraz poprawę struktury generowanych wyników poprzez zwiększenie przychodów pozaodsetkowych. Pozyskaliśmy również wielu świetnych ekspertów, dzięki którym będziemy budować inspirującą organizację i konkurować z największymi graczami sektora bankowego. Równolegle do prac nad integracją realizujemy program transformacji implementując nowe rozwiązania i udogodnienia dla naszych klientów. Wdrożyliśmy Apple Pay i konsekwentnie rozwijamy aplikację GOmobile, wzbogacając ją o nowe funkcjonalności. Kontynuujemy również rozwój sieci oddziałów w nowym, cyfrowym i bezgotówkowym formacie. Wdrożone zmiany przekładają się na pozytywne dynamiki biznesowe, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni. Realizowany rozwój i wzrost skali biznesu został pozytywnie wzmocniony poprzez przejęcie działalności podstawowej RBPL mówi Przemek Gdański, Prezes Zarządu Banku BGŻ BNP Paribas.

31 października 2018 r. nastąpiło przejęcie przez Bank BGŻ BNP Paribas działalności podstawowej Raiffeisen Bank Polska. Połączenie z RBPL wzmocniło pozycję Banku BGŻ BNP Paribas przede wszystkim w obszarach MŚP i bankowości korporacyjnej, jak również w obszarze bankowości prywatnej, w ramach której Bank świadczy usługi klientom pod nową marką BNP Paribas Wealth Management.

Wynik z działalności bankowej, wypracowany przez Grupę w 2018 r., wyniósł 3,29 mld zł i był o 22,0% wyższy rdr. Po wyłączeniu zysku z okazyjnego nabycia działalności podstawowej RBPL rozpoznanego w wyniku 2018 r., dynamika wyniku z działalności bankowej wyniosłaby 12,3%. Wynik odsetkowy Grupy w 2018 r. wzrósł o 9,3% rdr. do 2,1 mld zł, a wynik z tytułu opłat i prowizji wzrósł o 16,8% do 567,4 mln zł. Ogólne koszty administracyjne łącznie z amortyzacją, poniesione przez Grupę w 2018 r., wyniosły 2,05 mld zł i zawierały koszty prowadzonej integracji oraz restrukturyzacji Banku. Łączne koszty integracji  wyniosły 265,8 mln zł, z czego 236,2 mln zł zostało ujęte w ogólnych kosztach administracyjnych, a 29,6 mln zł w pozostałych kosztach operacyjnych. Po wyłączeniu kosztów integracji roczna dynamika kosztów wyniosłaby 10,3%, a wskaźnik kosztów do dochodów wyniósłby 59,9% i obniżył się w 2018 r. o 1,1 pb.

Wynik odpisów z tytułu utraty wartości aktywów finansowych oraz rezerw na zobowiązania warunkowe wyniósł 557,7 mln zł. Wynik ten zawiera jednorazowy odpis dla przejętego portfela należności zgodnie z wymogami MSSF9 w kwocie  239 mln zł, po wyłączeniu którego znormalizowane koszty ryzyka Grupy wyniosłyby 55 pb, co oznacza spadek o 6 pb r/r.

– Za nami rok ważnych zmian, a Bank przechodzi szeroko zakrojoną transformację. Zbudowaliśmy Bank o znaczącej skali aktywów, a teraz koncentrujemy się na dostarczaniu nowoczesnych i zaawansowanych rozwiązań dla naszych klientów. We współpracy ze startupami zbudowaliśmy środowisko do testowania innowacyjnych rozwiązań informatycznych, uprościliśmy wiele procesów wewnętrznych i stworzyliśmy rozwiązania wspierające działalność naszych klientów. Aplikacja GOmobile, odnotowała podwojenie liczby aktywnych użytkowników do 164 tys. i trzykrotny wzrost liczby transakcji do 4,4 mln. Jednocześnie pracujemy nad poprawą efektywności procesów wewnętrznych, stawiając na robotyzację i automatyzację. W ostatnim czasie uruchomiliśmy blisko 30 robotów, które usprawniają 56 procesów w różnych obszarach działalności operacyjnej w Banku. Przed nami kolejny rok wyzwań, w niedługim czasie planujemy ujednolicenie oferty produktowej oraz rebranding, zaś w kolejnym etapie połączenie operacyjne z RBPL, przy równoległej pracy nad dalszą transformacją Banku. Wierzymy, że uda nam się z sukcesem zrealizować te cele dodaje Przemek Gdański

Suma bilansowa Grupy na koniec grudnia 2018 r. wyniosła 109,0 mld zł wobec 72,7 mld zł na koniec 2017 r., co oznacza wzrost o 50,1% r/r. Kredyty i pożyczki netto udzielone klientom wzrosły w 2018 r. o 38,6 % do 73,4 mld zł. W bankowości detalicznej odnotowaliśmy istotny wzrost sprzedaży, dynamika roczna sprzedaży kredytów gotówkowych wyniosła 19%, a hipotecznych 157%.

- W 2018 r. pracowaliśmy również nad wzmocnieniem bazy kapitałowej Banku, a przeprowadzone emisje oraz zatrzymanie wypracowanych zysków pozwoliły na zapewnienie poziomu funduszy własnych spełniających wymogi regulacyjne mówi Jean-Charles Aranda, Wiceprezes Zarządu Banku BGŻ BNP Paribas, odpowiedzialny za Obszar Finansów.

Depozyty klientów wzrosły o 54,8% do 87,2 mld zł, co wpłynęło na znaczną poprawę sytuacji płynnościowej Banku oraz stworzyło przestrzeń do dalszej optymalizacji marży depozytowej. Kapitał własny Grupy wyniósł na koniec 2018 r. 10,6 mld zł. Łączny współczynnik kapitałowy Grupy na koniec 2018 r. wyniósł 14,63%, a współczynnik kapitału Tier I Grupy 12,38%.

Na 31 grudnia 2018 r. Bank posiadał 674 oddziałów bankowości detalicznej i biznesowej oraz 105 Punktów Obsługi Klienta. Na koniec 2018 r. Bank BGŻ BNP Paribas obsługiwał 3,8 mln klientów. Na koniec 2018 r. zatrudnienie dla Banku wyniosło 10,9 tys. etatów, a dla Grupy było to 11,3 tys. etatów.

Wybrane skonsolidowane dane finansowe (w tys. zł)

Rachunek zysków i strat

IV kwartał 2018

IV kwartał 2017