energetyka

TAURON przywrócił zasilanie u ponad 90% klientów

Energetycy TAURONA od kilkunastu godzin nieprzerwanie pracują nad przywróceniem energii elektrycznej dla klientów południowej Polski. Od nocy z niedzieli na poniedziałek spółka zarejestrowała ponad 12,5 tys. zgłoszeń dotyczących uszkodzeń linii energetycznych, a przez cały weekend łącznie 21 tys. takich zgłoszeń. Awarie usuwa ponad 2 tys. energetyków.

W wyniku działania niszczycielskiej siły wiatru dziesiątki słupów energetycznych zostało wygiętych lub złamanych, a  setki przewodów i izolatorów zostało zerwanych. Ponadto wyłączonych zostało 450 linii wysokiego i średniego napięcia oraz blisko 5 tys. stacji elektroenergetycznych. W kulminacyjnym momencie bez zasilania było ponad 410 tys. klientów spółki. Dotychczas energetycy przywrócili prąd do ponad 380 tys. gospodarstw domowych.

TAURON zmobilizował wszystkie siły do walki z żywiołem, zarówno brygady własne, jak i firm zewnętrznych. W terenie nieprzerwanie pracuje ponad 2 tys. osób. Do usuwania uszkodzeń skierowano 742 pojazdy konieczne do odbudowy infrastruktury, w tym sprzęt specjalistyczny w postaci koparek, dźwigów i podnośników. Utrzymujące się niekorzystne warunki atmosferyczne, opady deszczu, silny wiatr z miejscowymi bardzo mocnymi podmuchami, dodatkowo utrudniają prace przy usuwaniu awarii.

Na godzinę 16.00 na terenie dystrybucyjnym TAURONA wciąż bez zasilania pozostaje ok 29 tysięcy klientów. Najtrudniejsza jest sytuacja w województwach śląskim i małopolskim, gdzie bez zasilania pozostaje jeszcze odpowiednio 19 i 7,6 tys. odbiorców. Tu najwięcej uszkodzeń jest w powiatach pszczyńskim, bieruńsko-lędzińskim, raciborskim, bielskim, krakowskim, nowosądeckim i tarnowskim. W województwach opolskim i dolnośląskim bez zasilania jest 1,4 i 1 tys. odbiorców.

W związku z ogromem zniszczeń spowodowanych przez huraganowy wiatr, energetycy przewidują, że odbudowa niektórych linii energetycznych oraz usuwanie uszkodzeń może potrwać do wtorku.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch