budownictwo/nieruchomości technologie

Samsung otwiera pracownię EduLab, wspierającą rozwój kompetencji cyfrowych u dzieci

Firma Samsung kontynuuje swoje działania na rzecz wsparcia rodziców i nauczycieli w świadomym budowaniu zdrowych nawyków cyfrowych u najmłodszych użytkowników. W tym celu stworzyła Samsung EduLab – innowacyjną przestrzeń wyposażoną w najnowsze rozwiązania technologiczne firmy Samsung, które umożliwiają wspieranie kreatywnego rozwoju dzieci. Pracowania znajduje się w Szkole Podstawowej nr 234 im. Juliana Tuwima w Warszawie.

W swoich działaniach Samsung zawsze przykłada dużą wagę do kwestii związanych z edukacją i potrzebami społecznymi. Od 2013 roku prowadzi program Mistrzowie Kodowania, w ramach którego zorganizowano już setki spotkań dla dzieci i rodziców, popularyzujących naukę programowania. Z pomocą ekspertów i praktyków powstały także dwa poradniki: „Aktywności na Start” oraz „Rodzinny przewodnik po cyfrowym świecie”, w których rodzice znajdą niezbędne informacje dotyczące korzystania z nowych technologii oraz gotowe pomysły na wspólne spędzanie czasu z dzieckiem w formie zabaw, stanowiących wstęp do nauki kodowania.

W 2019 roku firma postanowiła pójść o krok dalej i poszerzyć zakres swoich działań w ramach nowej inicjatywy Samsung Well Connected. To globalne działanie z obszaru społecznej odpowiedzialności biznesu, którego celem jest wspieranie różnych grup osób w świadomym budowaniu cyfrowych nawyków.

Jednym z elementów wspierających inicjatywę Well Connected jest uruchomienie nowoczesnej przestrzeni edukacyjnej Samsung EduLab. To innowacyjna pracownia, której głównym celem jest wspieranie rodziców i nauczycieli w świadomym i bezpiecznym wprowadzaniu dzieci w świat nowych technologii, a uczniów – w kształtowaniu właściwych nawyków cyfrowych.

Kompetencje cyfrowe są dziś niezbędne w edukacji młodych ludzi. Pomagają w rozwoju komunikacji, umiejętności językowych, a także w obszarze matematyki i przedmiotów ścisłych. Wspieramy młodzież i ich nauczycieli w pozyskiwaniu wiedzy o nowoczesnych technologiach poprzez różne projekty. Samsung EduLab jest jednym z nich. Naszym działaniom przyświeca główny cel – wysoka jakość edukacji w naszych szkołach, dzięki której dzieci i młodzież mogą rozwinąć swój potencjałmówi Renata Kaznowska, Wiceprezydent Warszawy.

Cieszymy się, że firma Samsung wybrała naszą placówkę do stworzenia tak innowacyjnej przestrzeni. Mamy nadzieję, że pracownia EduLab stanie się pomostem współpracy między nami a rodzicami oraz będzie pomocna przy wspieraniu rozwoju uczniów i poszerzaniu ich kompetencji w bezpiecznym i świadomym korzystaniu z cyfrowych narzędzi – dodaje Monika Fiuk, nauczycielka ze Szkoły Podstawowej nr 234.

Pracownia wyposażona będzie w najnowsze rozwiązania technologiczne, takie jak tablica interaktywna Samsung FL!P, tablety, smartfony czy gogle VR. Produkty będą wykorzystywane w codziennym procesie edukacyjnym.

W ramach EduLab prowadzone będą różnorodne działania, takie jak np. lekcje otwarte czy szkolenia dla kadry pedagogicznej. Rodzice będą mogli przejść przez cykl warsztatów podzielonych na trzy moduły. Pierwszy z nich, pod nazwą “Ja i technologia”, dotyczyć będzie diagnozowania własnych nawyków i rytuałów korzystania z cyfrowych narzędzi. Kolejny poświęcony będzie faktom i mitom, które są związane z mobilnymi technologiami i Internetem. Ostatni zaś pozwoli rodzicom przyjrzeć się roli nowych technologii w życiu ich rodzin. Cały projekt odbywać się będzie przy wsparciu psychologów zajmujących się tematyką rozwoju dzieci oraz wpływu nowych technologii na codzienne funkcjonowanie człowieka.

– Chciałabym świadomie wprowadzać swoją córkę w świat technologii – mówi Anna Karczewska, mama Kornelii z klasy 1 a. – Tego typu przestrzeń daje mi, jako rodzicowi, szansę, by wspierać swoją pociechę, w nabywaniu zdrowych nawyków cyfrowych już od najmłodszych lat. Mam nadzieję, że stanie się także miejscem inspiracji do kreatywnego spędzania czasu. Bardzo się cieszę, że takie rzeczy dzieją się w szkole.

Mimo że pracowania Samsung EduLab jest zlokalizowana na terenie szkoły, to jednocześnie wykracza poza standardową działalność placówki. Będzie to przestrzeń do wymiany doświadczeń i współpracy uczniów, rodziców i nauczycieli. Przy okazji dobre praktyki wypracowane w EduLab mogą stać się wzorcowym modelem działania dla innych szkół i grup zainteresowanych wspieraniem rodziców w ich wychowawczej roli, a nauczycieli w obszarze budowania dobrych relacji z rodzicami.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie