transport energetyka

Nowa flota ciężarowa w Czatkowicach

5 samochodów ciężarowych z naczepami typu cysterna będzie dostarczało sorbenty do oczyszczania spalin w procesie produkcji energii elektrycznej.

Od połowy stycznia Kopalnia Wapienia „Czatkowice” dostarcza część swoich produktów, takich jak piaski i mączki wapienne, wykorzystując zakupione ciężarówki. Utworzenie własnej floty transportowej to dla spółki duża oszczędność.

Roczne wydobycie kamienia wapiennego kształtuje się na poziomie 2,2 mln ton, z czego większość transportowana jest samochodami ciężarowymi. Daje to ok. 200 tysięcy kursów rocznie. Dotychczas KW „Czatkowice” korzystała wyłącznie z transportu zapewnianego przez wyspecjalizowane podmioty zewnętrzne. Zakup nowej floty zmniejszy zapotrzebowanie spółki na tego typu usługi.

- Utrzymanie pozycji największego producenta sorbentów dla energetyki wymaga ciągłego doskonalenia procesów biznesowych – mówi Paweł Danek, p.o. prezesa zarządu Kopalni Wapienia „Czatkowice” - W swojej działalności wytyczamy nowe standardy i staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów. Dlatego systematycznie poszukujemy nowych rozwiązań, które sprawią, że nasza oferta będzie jeszcze bardziej konkurencyjna, a jednocześnie optymalna z ekonomicznego punktu widzenia. Zapewnienie ciągłości dostaw sorbentów dla energetyki, w tym przede wszystkim do spółek Grupy TAURON, to jeden z priorytetów jakimi kierujemy się w naszej działalności - dodaje.

Nowa inwestycja wymagała zatrudnienia nowych pracowników. Pracę w KW „Czatkowice” rozpoczęło 12 kierowców z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu samochodów ciężarowych.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch