budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Nowogrodzka Square z nowym najemcą

25.02.2019 | Yareal

Francusko-Polska Izba Gospodarcza (CCIFP) dołącza do grona najemców prestiżowego biurowca Nowogrodzka Square, oddanego do użytku kilka miesięcy temu. CCIFP przeniesie swoją siedzibę do Nowogrodzka Square, zajmując na IV piętrze około 450 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej klasy A.

Francusko-Polska Izba Gospodarcza to organizacja zrzeszająca ponad 450 francuskich i polskich firm. CCIFP wspiera działalność inwestycyjną i gospodarczą przedsiębiorstw, ułatwiając wymianę kontaktów z największymi inwestorami zagranicznymi w Polsce, jak również wspierając firmy w wejściu na zagraniczne rynki.

Nowy najemca przeniesie siedzibę do butikowego biurowca wybudowanego przez Yareal już w lipcu. Francusko-Polska Izba Gospodarcza zdecydowała o wyborze biurowca wybudowanego przez Yareal na swoją siedzibę już po raz drugi. W latach 2005 - 2010 CCIFP funkcjonowała w budynku Renaissance przy placu Zbawiciela.

„Stale rozwijamy działalność Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, wzrosły więc potrzeby naszego biura. Szukaliśmy biura nowoczesnego, w ciekawym i prestiżowym budynku, dobrej lokalizacji, o dużych możliwościach aranżacyjnych, które zapewnią przestrzeń na organizację naszych wydarzeń. Chcemy bowiem, by nowa siedziba stała się również miejscem spotkań dla naszych 450 firm – wiodących inwestorów, często liderów rynku. Budynek Nowogrodzka Square, wybudowany przez Yareal, uznanego dewelopera, spełnia w najwyższym stopniu nasze oczekiwania. Dodatkowym atutem, ważnym dla nas jako organizacji, ale i dla naszych członków, jest spełnianie przez budynek najwyższych standardów w zakresie zielonego budownictwa.” – powiedziała Monika Constant, Dyrektor Generalna Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej.

„Obecność w naszym biurowcu reprezentującej interesy kilkuset przedsiębiorstw CCIFP, z pewnością będzie sprzyjać działalności biznesowej wszystkich partnerów. Jestem przekonany, że lokalizacja i warunki pracy w Nowogrodzka Square, przyczynią się do dalszego rozwoju Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Działalność w nowej siedzibie pozwoli CCIFP korzystać z innowacyjnych i prośrodowiskowych rozwiązań, dzięki którym nasza flagowa inwestycja otrzymała nagrodę w konkursie organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego, w kategorii ‘Najlepszy zrealizowany certyfikowany budynek ekologiczny’” – podsumował Eric Dapoigny, prezes Yareal Polska.

Biurowiec Nowogrodzka Square został wybudowany w otoczeniu przedwojennych kamienic, zaledwie kilka minut spaceru od Dworca Centralnego. Wzdłuż budynku powstał 100-metrowy pieszy pasaż miejski, stanowiący dogodne połączenie Alej Jerozolimskich z ul. Nowogrodzką. Dzięki zastosowaniu na fasadzie efektownego połączenia szlachetnego onyxu i surowego betonu, budynek doskonale wpasował się w historyczne otoczenie z początku XX wieku. Biurowiec został zaprojektowany i wybudowany zgodnie z wymaganiami budownictwa ekologicznego, co potwierdził certyfikat BREEAM przyznany z oceną Excellent.

Nowogrodzka Square oferuje w sumie 11 500 mkw. biur. Powierzchnia typowego piętra to niespełna 2000 mkw. łatwej w aranżacji powierzchni biurowej klasy A. W najbliższym otoczeniu najemcy mają do dyspozycji przystanki wszystkich środków komunikacji miejskiej, a pod budynkiem wybudowano podziemny garaż dla 148 samochodów oraz parking dla rowerów. Projekt architektoniczny powstał w pracowni Hermanowicz&Rewski.

Więcej informacji na temat biurowca Nowogrodzka Square można znaleźć na witrynie: https://www.yareal.pl/nowogrodzka-square.

MSL
Przemysław Skory

przemyslaw.skory@mslgroup.com

* * *

Francusko–Polska Izba Gospodarcza (CCIFP) skupia ponad 450 firm z kapitałem francuskim oraz polskim i jest jedną z najaktywniejszych izb handlowych w Polsce. Głównym celem działań Izby jest współtworzenie jak najlepszych warunków dla inwestycji i rozwoju gospodarczego w Polsce. Aktywność CCIFP w kontaktach z organami administracji państwowej oraz organizacjami pracodawców sprzyja współpracy i wymianie doświadczeń biznesowych pomiędzy przedsiębiorcami z Francji i Polski. Izba zajmuje się również promocją najlepszych praktyk oraz rozwiązań biznesowych zapewniających rozwój gospodarczy i społeczny. Francusko-Polska Izba Gospodarcza powstała w kwietniu 1994 roku z inicjatywy przedsiębiorców francuskich i należy do Związku Francuskich Izb Przemysłowo-Handlowych (CCIFI) zrzeszającego ponad 120 Izb francuskich na świecie.

* * *

Yareal Polska, wiodący deweloper w Polsce i lider pod względem jakości, jest spółką należącą do Yareal International N.V., firmy działającej na europejskim rynku nieruchomości. Realizowane przez Yareal na polskim rynku projekty z zakresu nieruchomości mieszkaniowych i biurowych wyróżniają się niezmiennie najwyższym poziomem jakości i elastyczności wprowadzanych rozwiązań.

Długoterminowa strategia firmy oparta na zaangażowaniu i optymalnym dostosowaniu oferty do oczekiwań i potrzeb naszych Klientów jest najlepszą gwarancją długoterminowego bezpieczeństwa i rosnącej z dnia na dzień wartości inwestycji.

Troska o zadowolenie Klienta, dbałość o najwyższą jakość i atrakcyjność projektów oraz niezawodność – to nasze wartości przewodnie. Wiedza i doświadczenie zdobyte przez nasz zespół w Polsce i za granicą, zarówno w zakresie projektowania, jak i realizacji, są gwarantami jakości oraz zadowolenia ze wzrostu wartości naszych inwestycji. Wszystkie realizowane przez nas obiekty mieszkaniowe i biurowe charakteryzują się optymalnym doborem lokalizacji, odpowiednim otoczeniem, zachowując jednocześnie wyjątkową elastyczność, funkcjonalność i zgodność z najnowszymi kanonami jakości.

Również dzięki maksymalnej racjonalizacji przestrzeni użytkowej nasze projekty zapewniają nową jakość życia codziennego i nowe standardy pracy. Yareal Polska realizuje najwyższej jakości budynki mieszkaniowe we wszystkich segmentach rynku od ekskluzywnych apartamentów poprzez kameralne budynki o podwyższonym standardzie, aż po osiedla mieszkaniowe przeznaczone dla szerszej grupy odbiorów, jak również prestiżowe obiekty biurowo-komercyjne.

Zrealizowane przez Yareal Polska projekty z zyskały uznanie w środowisku branżowym, czego wyrazem są przyznane liczne nagrody:

• Budynek biurowy Renaissance - nagroda Construction & Investment Journal w kategorii „Best Office Development” w 2004 r.
  • Budynek biurowy Mokotowska Square – nagroda Eurobuild Awards w kategorii „New Office of the Year 2011”, nagroda Construction & Investment Journal w kategorii „Best refurbishment/expansion of the Year 2011”, nagroda EuropaProperty w kategorii „BREEAM Application In-Process” w 2011 r., nagroda główna CEE Quality Awards w kategorii „Office Development of the Year” w 2011 r.
  • Budynek biurowy Oxygen Park – nagroda Construction & Investment Journal w kategorii „ESSA Green Award” w 2013 r.
  • Budynek apartamentowy Hoża 55 - nagroda Construction & Investment Journal “Residential Luxury Development of the Year” („Luksusowa inwestycja mieszkaniowa Roku”) w 2013 r.
  • Budynek mieszkaniowy Rezydencja Konstancińska - wyróżnienie w plebiscycie Domiporta – “Mieszkanie Roku 2014/2015”
  • Budynek biurowy Nowogrodzka Square – nagroda PLGBC w konkursie „Green building awards 2018” –kategoria Najlepszy Certyfikowany Budynek Ekologiczny

Yareal Polska jest członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich od listopada 2005 r.

MSL
Przemysław Skory