styl życia media/marketing/reklama turystyka/wypoczynek

Jak rezerwując dwa osobne loty, zaoszczędzić nawet do 44%?

25.02.2019 | KAYAK

KAYAK.pl przedstawia topowe kierunki podróży dla ofert łączonych KAYAK Mix i podpowiada, jak Polacy mogą zaoszczędzić, rezerwując dwa osobne loty zamiast jednego.

• Podróżni z Polski, którzy wybierają się do Stanów Zjednoczonych, kupując dwa oddzielne bilety w jedną stronę, mogą zaoszczędzić nawet do 44%.
  • Budapeszt i Wenecja to topowe europejskie kierunki podróży wśród ofert KAYAK Mix – dzięki lotom łączonym Polacy mogą zaoszczędzić na rezerwacji odpowiednio do 35% i 31%.
  • KAYAK.pl przedstawia Przewodnik po lotach KAYAK Flight Hacker 2019.

Warszawa, 25 lutego 2018 r. - Wyszukiwanie połączeń lotniczych i rezerwowanie biletów w oparciu o konkretne dane wcale nie musi być żmudnym przedsięwzięciem. Jak wynika z informacji zgromadzonych w przewodniku KAYAK Flight Hacker 2019, kupując dwa osobne bilety zamiast jednego w obie strony, Polacy mogą sporo zaoszczędzić. Największe różnice w cenach biletów można dostrzec dla tras długodystansowych.

Denver znalazło się na pierwszym miejscu najpopularniejszych kierunków podróży wśród ofert łączonych KAYAK Mix – funkcji, która pozwala osobno kupić każdy z lotów na wybranej trasie.  Stolica malowniczego stanu Kolorado, który słynie z parków narodowych oraz szlaków historycznych, będzie doskonałym punktem wypadowym do rozpoczęcia podróży po Stanach, a rezerwując osobno każdy z  lotów, Polacy mogą zaoszczędzić nawet do 44%. Średnia cena biletów do Denver wynosi wtedy 2867 zł, a kupowanie z dwumiesięcznym wyprzedzeniem przynosi największe korzyści. Co ciekawe, aż osiem z dziesięciu topowych kierunków w zestawieniu to loty na trasach długodystansowych. Oprócz Denver, w pierwszej dziesiątce pięć miejsc przypadło innym amerykańskim miastom: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Miami i Newark. Dlatego szczególnie podróżni planujący podróż po Stanach Zjednoczonych, powinni zwrócić baczną uwagę na oferty łączone.

Drugie i trzecie miejsce w zestawieniu przypadło natomiast dwóm europejskim miastom. Podróżni, którzy wybiorą oferty łączone KAYAK Mix, za bilety lotnicze do Budapesztu mogą zapłacić nawet do 35% (średnio 429 zł), a do Wenecji – do 33% mniej (średnio 233 zł).

Oferty KAYAK Mix - topowe kierunki podróży na całym świecie

Kierunek podróży

Szacowane oszczędności dzięki KAYAK Mix

Średnia cena KAYAK Mix

Ile miesięcy z wyprzedzeniem rezerwować KAYAK Mix?

1.

São Paulo

3528 zł

3

Aleksandra Sowa-Frąckowiak, Rzecznik Prasowy KAYAK.pl, komentuje: „Oferty KAYAK Mix to świetny przykład na to, jak w pełni wykorzystać możliwości naszej wyszukiwarki lotów. Funkcja pomaga znaleźć dwa osobne bilety lotnicze i zestawia je w jedną najlepszą opcję. Zdarza się, że takie  połączenie wychodzi korzystniej cenowo niż rezerwacja za jednym razem przelotu w obie strony, szczególnie w przypadku tras długodystansowych przez Atlantyk.

Warto mieć na uwadze, że oferty KAYAK Mix są częścią bogatej oferty lotów – nie zawsze są dostępne i nie zawsze są najtańszą opcją. Dlatego ważne jest także to, kiedy rezerwujemy loty. I tutaj z pomocą przychodzi nasz przewodnik KAYAK Flight Hacker 2019. Jak wynika z analizy, najkorzystniej wychodzi kupowanie biletów lotniczych z miesięcznym i dwumiesięcznym wyprzedzeniem. Poszukiwacze promocji często zwlekają z podjęciem decyzji na ostatnią chwilę, ale dane pokazują, że warto zastosować zasadę złotego środka - nie rezerwować lotów ani z bardzo dużym wyprzedzeniem, ani w zupełnie ostatnim momencie”.

Przewodnik po lotach KAYAK Flight Hacker 2019 zawiera kompleksowe informacje o lotach łączonych. Można z niego dowiedzieć się m.in., jakie są średnie ceny lotów do topowych kierunków podróży oraz kiedy jest najlepszy czas na dokonanie rezerwacji. Więcej informacji na KAYAK.pl/flighthacker.

Uwagi:

Podstawą powyższej analizy są wyszukiwania przeprowadzone na KAYAK.pl w przedziale czasowym od 1.01.2017 do 31.12.2018 dla wylotów z Polski w 2018 roku. Topowe kierunki podróży wśród ofert łączonych KAYAK Mix zostały wytypowane spośród 500 kierunków na całym świecie o największej liczbie wyszukiwań lotów. Podróżni mogą najwięcej zaoszczędzić, rezerwując dwa osobne loty w te miejsca zamiast lotu w obie strony (dotyczy biletów w klasie ekonomicznej). Przedział czasowy, na podstawie którego został obliczony najlepszy miesiąc na rezerwację z wyprzedzeniem, to sześć miesięcy. Aby skorzystać z oferty KAYAK Mix, należy dokonać dwóch osobnych rezerwacji każdego lotu. Przed dokonaniem każdej rezerwacji, ważne jest sprawdzenie dostępności wszystkich ofert. Oferty KAYAK Mix mogą być obsługiwane przez inne linie lotnicze i podlegać różnym warunkom sprzedaży. Możliwe są zmiany rozkładu przelotów. Ceny mogą ulec zmianie, a oferty mogą nie być już dostępne.

Joanna Szpatowicz
Junior Account Manager, KAYAK
Joanna Szpatowicz

joanna.szpatowicz@mslgroup.com