handel ekonomia/biznes/finanse energetyka

Wspólny przetarg OSD na zakup liczników energii elektrycznej

TAURON Dystrybucja, PGE Dystrybucja i ENEA Operator ogłosiły przetarg na zakup ponad 235 tysięcy liczników energii elektrycznej. To trzecie w ostatnich latach wspólne postępowanie Operatorów Systemów Dystrybucyjnych (OSD) w Polsce.

W ramach zamówienia podstawowego wolumen dostaw dla TAURON Dystrybucja ma wynieść 120 tys. liczników, dla PGE Dystrybucja – 70 tys. liczników, a dla ENEA Operator – 45 tys. liczników. W warunkach zamówienia zawarty jest zapis o możliwości zwiększenia zamówienia o 54 tys. liczników.

To nie pierwsze tego typu postępowanie prowadzone wspólnie przez spółki zajmujące się infrastrukturą sieciową i dystrybucją energii elektrycznej w Polsce.

- Dotychczas przeprowadziliśmy wspólnie dwa przetargi na zakup ponad 60 tysięcy liczników bilansujących. Główne korzyści jakie osiągnęliśmy, to przede wszystkim standaryzacja rozwiązań oraz wykorzystanie efektu skali poprzez ograniczenie kosztów zakupu liczników. Teraz liczymy na podobne efekty, zwłaszcza, że liczba zamawianych urządzeń jest wielokrotnie większa – mówi Robert Zasina, prezes Polskiego Towarzystwa Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej.

Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego zostało ogłoszone w trybie przetargu nieograniczonego. Postępowanie w imieniu i na rzecz Operatorów Systemów Dystrybucyjnych wspólnie udzielających zamówienia, ponownie prowadzi TAURON Dystrybucja.

Termin składania ofert upływa 26 marca 2019 r. Szczegółowe informacje na temat procedury przetargowej można znaleźć pod adresem:

Zakupione w ramach przetargu 3-fazowe bezpośrednie liczniki energii elektrycznej zapewnią rozliczenie klientów grupy taryfowej C1, czyli małych i średnich przedsiębiorstw, zgodnie z zapisami Ustawy o Rynku Mocy. Liczniki te będą przeznaczone do opomiarowania odbiorców z mocą umowną większą niż 16 kW. Ze względu na liczbę punktów pomiarowych oraz konieczność comiesięcznego pozyskiwania danych pomiarowych do rozliczeń opłaty mocowej, najlepszym rozwiązaniem jest instalacja urządzeń ze zdalnym odczytem. Ponadto dane pomiarowe pozyskiwane z liczników umożliwią odbiorcom zarządzanie własnym zużyciem energii elektrycznej.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch