towary konsumpcyjne media/marketing/reklama

Bez soli, ale ze smakiem - NOWA linia przypraw Bez Dodatku Soli Knorr

20.02.2019 | Knorr

Sól stanowi jedną z podstawowych przypraw w polskich kuchniach. Łatwo dostępna, błyskawicznie podkreśla smak niemalże każdej potrawy. Popularnością cieszą się słone przekąski, które wydają się idealnymi towarzyszami przy wielu okazjach. Nic dziwnego, że specjaliści z zakresu dietetyki biją na alarm. Polacy spożywają około 2 razy więcej soli, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu. Tymczasem ilość rekomendowana przez Światową Organizację Zdrowia to 5 gramów — odpowiednik jednej łyżeczki do herbaty[1]. Wydaje się niewykonalne? Najnowsza linia przypraw Knorr Bez Dodatku Soli udowadnia, że można jeść bez tego składnika, nie tracąc przy tym walorów smakowych.

Dlaczego warto ograniczać sól?

Użycie soli często wydaje się jedynym sposobem na nadanie potrawom smaku. Jednak należy pamiętać, że troska o to, co znajduje się na talerzach, to troska o nasze zdrowie. Nadmiar soli w organizmie, może prowadzić bowiem do nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.  Szacuje się, że każdy Polak spożywa średnio 9-12 gramów soli dziennie[2]. Co prawda, świadomość dotycząca żywności rośnie, coraz więcej osób wnikliwie czyta etykiety kupowanych produktów, lecz spożycie soli jest dalej na niebezpiecznie wysokim poziomie. Tymczasem nawyk dodawania do potraw kombinacji z użyciem mieszanek ziół i przypraw nie tylko pozwoli ją ograniczyć, ale zapewni też znacznie więcej doznań smakowych.

To nie takie proste

Próbując znaleźć rozwiązanie nadające pożądany smak bez użycia soli, łatwo jest się pogubić. Najlepsze zioła w nieodpowiednich proporcjach mogą ze sobą nie współgrać, co odbije się na całej potrawie. Może być ich za mało, więc posiłek będzie wydawać się mdły. Z kolei zbyt duża ilość może całkowicie zdominować smak. Jednak odstawienie soli z dnia na dzień będzie szokiem dla kubków smakowych, dlatego najlepiej robić to stopniowo, codziennie zmniejszając odrobinę jej ilość.

Lata badań i mamy rozwiązanie!

Przez ostatnie 5 lat eksperci kuchni Knorr intensywnie pracowali nad obniżeniem zawartości soli w produktach i… udało się! Wysiłki zaowocowały ograniczeniem jej w 17,5%. Nie spoczywając na laurach, postanowiono pójść o krok dalej. Przyprawy do ryb i mięsa w różnych odsłonach całkowicie uwolniono od obecności dodanej soli i stworzono nową linię produktów do najpopularniejszych dań: Knorr Przyprawy Bez Dodatku Soli. Korzystanie z bogactwa ziół i przypraw całego świata to kuchnia nie tylko zdrowsza, ale też pozwalająca poszerzyć kulinarne horyzonty. Warto zatem czerpać z wiedzy szefów kuchni, którzy przygotowując kompozycje Knorr, korzystają ze 100% naturalnych składników. Wyodrębnienie odpowiedniego zestawu do każdego dania zamienia gotowanie z obowiązku w przyjemność. Na opakowaniu znajdują się także wskazówki, jaka ilość przyprawy jest optymalna do konkretnej porcji.

O PRODUKTACH:

  1. Przyprawa do gyrosa

Potrawa oryginalnie pochodząca z Grecji, często kojarzona z orientalnymi smakami. Forma podania zależy od indywidualnych upodobań, ale jedno jest pewne — musi mieć charakter! Sól nie będzie potrzebna, gdy o smak dania zadba wyrazisty imbir, pieprz cayenne, kmin rzymski i charakterystyczna papryka oraz czosnek.

  1. Przyprawa do mięs

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez udziału mięsa. Każdy kawałek potrzebuje odpowiedniej oprawy. Soczysty, pachnący pomidorem, kolendrą, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem zachwyci wymagających smakoszy. Nikt nie poprosi o podanie solniczki!

  1. Przyprawa do mięsa mielonego

Ilu kucharzy, tyle pomysłów na przygotowanie wyśmienitych dań z mięsem mielonym w roli głównej. Nie warto więc ograniczać się tylko do soli, jeśli chodzi o jego przyprawianie. Mięsne walory ukaże w pełni zestawienie cebuli, czosnku, pieprzu i gałki muszkatołowej. Klopsiki, burgery oraz zapiekanki będą kusić już samym zapachem.

  1. Przyprawa do ryb

Choć wiele z nich pluska się w słonej wodzie, na talerzu wcale nie potrzebują soli. Ryby to znakomity sposób zarówno na urozmaicenie codziennego jadłospisu, jak i na odświętny obiad. Delikatny smak ryby zasługuje na wyłącznie naturalne dodatki. Aromatyczny tymianek, orzeźwiający sok z cytryny, pikantny pieprz cayenne i dodająca całości kolorytu kurkuma wydobędą z ryb to, co w nich najlepsze.

  1. Przyprawa do ziołowego kurczaka

Kurczak często gości na polskich stołach, więc najwyższa pora, by zaprezentować go w nowym wydaniu. Oto rodzaj mięsa, który nie potrzebuje wielu ozdobników. Sól może łatwo zdominować smak. Za to rozmaryn, bazylia, oregano, kminek i majeranek z wyczuciem podkreślą wszystkie jego atuty.

  1. Przyprawa do złotego kurczaka

Nie wszystko złoto, co się świeci, ale przepis na złotego kurczaka to prawdziwy skarb! Ozdoba świątecznego stołu, as z rękawa każdego kucharza. Z przyprawą łączącą w sobie korzenne aromaty goździków, cynamonu i imbiru nie ma sobie równych. Dla zróżnicowania smaku – pieprz zamiast soli.

Sugerowana cena detaliczna produktów: 2,39 PLN

 

[1] Źródło: https://www.who.int/, dostęp z dnia 19.02.2019 r.

[2] Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/, dostęp z dnia 19.02.2019 r.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie