nowe produkty/usługi handel

Poczta Polska wyemitowała znaczek z okazji 100. rocznicy powstania PKO Banku Polskiego

11.02.2019 | Poczta Polska

Zarys warszawskiej Rotundy widnieje na okolicznościowym znaczku Poczty Polskiej upamiętniającym 100. rocznicę powstania PKO Banku Polskiego.

Szkic warszawskiej Rotundy, najbardziej charakterystycznego budynku PKO Banku Polskiego i jednego z symboli stolicy, umieścił na znaczku Karol Tyczyński, autor projektu graficznego tej emisji. Na znaczku widnieje także logotyp banku, przygotowany specjalnie z okazji 100-lecia jego istnienia.

Znaczek o wartości 3,20 zł został wyemitowany w nakładzie 100 tys. sztuk. Trafił do obiegu 7 lutego br. dokładnie 100 lat po tym, jak naczelnik państwa Józef Piłsudski, premier Ignacy Paderewski oraz minister poczty i telegrafów Hubert Linde podpisali dekret o utworzeniu Pocztowej Kasy Oszczędności – poprzedniczki PKO Banku Polskiego. Misją Kasy było nie tylko zapewnienie Polakom usług bankowych, ale przede wszystkim zorganizowanie systemu gromadzenia oszczędności, niezbędnych do odbudowy kraju po latach zaborów i zniszczeniach pierwszej wojny światowej.

PKO Bank Polski oraz Pocztę Polską łączy stuletnia współpraca i historyczna zażyłość. To w placówkach pocztowych, w okresie międzywojennym, Polacy mogli wpłacać i odbierać wkłady z książeczek oszczędnościowych PKO czy zawierać ubezpieczenia na życie.

PKO Bank Polski współpracuje z Pocztą Polską w wielu obszarach. Poczta obsługuje Bank m.in. w zakresie nadawania listów i przesyłek kurierskich, transportu i ochrony wartości pieniężnych. Średnio w miesiącu za jej pośrednictwem nadaje ok. 3,5 mln listów. Natomiast PKO Bank Polski prowadzi rachunki Poczty Polskiej. Wraz z nią jest akcjonariuszem Banku Pocztowego. Wspólnie ze spółką eService, umożliwia płatności kartą w sieci placówek Poczty Polskiej.

„100-lecie powstania PKO Banku Polskiego” to nie pierwszy znaczek wyemitowany przez Pocztę Polską, którego tematem było PKO. W 1961 roku została wyemitowana seria pod hasłem „Październik miesiącem oszczędzania”.

- Obie instytucje - Pocztę Polską i PKO Bank Polski łączy bardzo dużo. Każdego dnia, od wielu dziesięcioleci świadczymy usługi na rzecz naszych obywateli. Wprowadzając nową ofertę, chcemy spełniać ich oczekiwania. Poczta Polska ma największą w kraju sieć swoich placówek – jesteśmy w każdej gminie, zaś PKO Bank Polski jest największym bankiem detalicznym – mówi Przemysław Sypniewski,  prezes zarządu Poczty Polskiej.

Na znaczku widnieje wizerunek Rotundy. Obiekt został wybudowany w 1966 roku. Położony u zbiegu ul. Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich budynek powstał, jako wzór nowoczesnego oddziału banku. Nowatorski projekt na rzucie okręgu, oszklony i z charakterystycznym dachem, był nazywany „czapką generalską”. Przez ponad 50 lat istnienia Rotunda wrosła trwale w życie miasta, stając się jednym z symboli stolicy i ulubionych miejsc spotkań mieszkańców i turystów.

O znaczku:

autor projektu: Karol Tyczyński
liczba znaczków: 1
wartość: 3,20 zł
nakład: 100 000 szt.
technika druku: rotograwiura
format znaczka: 31,25x39,5 mm
papier: fluorescencyjny
arkusze sprzedażne: 50 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 7 lutego 2019 r.

To i inne wydawnictwa Poczty Polskiej można nabyć w placówkach Poczty Polskiej i sklepie internetowym: www.filatelistyka.poczta-polska.pl

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28