nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości energetyka

Nowa stacja energetyczna w centrum Krakowa

Ścisłe centrum miasta, gęsta zabudowa i pełne życia miasteczko studenckie. W takie otoczenie TAURON Dystrybucja wkomponował ważny dla Krakowa obiekt energetyczny - stację GPZ AGH (Główny Punkt Zasilania). Stacja AGH to 24 tego typu obiekt na terenie miasta, zapewniający mu bezpieczne dostawy energii.

Obiekt znajduje się w nietypowej lokalizacji, bo w sąsiedztwie wielu budynków, co narzuciło określone rozwiązania techniczne i miało wpływ na trudność wykonania prac. Pierwszy etap przygotowania wykopu zbiegł się z organizacją w miasteczku studenckim Juwenaliów, co wymagało od wykonawcy zwiększenia liczby pracowników ochrony oraz ogrodzenia budowy tak, aby zapewnić bezpieczeństwo studentom.

Powstanie obiektu poprzedziły etapy, pozwalające na włączenie go w system elektroenergetyczny zasilający miasto: budowa dwóch linii energetycznych wysokiego napięcia (110 kV) oraz aż 14 linii kablowych średniego napięcia (15 kV). Linie wysokie wymagały wykonania 2-metrowych wykopów, co nie jest proste w terenie zurbanizowanym. Finalnie linie wysokiego napięcia zasilające stację ułożone są od ul. Piastowskiej i biegną przez ul. Reymonta, co sprawia że obiekt jest połączony z sąsiednimi stacjami, tj. GPZ Balicka i GPZ Salwator.

Całe zadanie inwestycyjne było realizowane na podstawie umowy w trybie „zaprojektuj i wybuduj”. - Taki sposób realizacji dużych obiektów energetycznych jest bardzo efektywny. Powoduje, że jeden podmiot jest odpowiedzialny za wszystkie etapy budowy i już podczas projektowania musi zaproponować rozwiązania, które później sam będzie wdrażał. Zapewnia to spójność koncepcji i wymusza utrzymanie wysokich standardów na wszystkich etapach realizacji projektu. – mówi Jacek Duniec, Dyrektor Oddziału TAURON Dystrybucja w Krakowie.

Budynek stacji elektroenergetycznej 110/15kV AGH zlokalizowany jest na działce udostępnionej przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Konieczność budowy stacji związana była bezpośrednio z zawartą umową o przyłączenie do sieci rozdzielni będącej własnością uczelni, za pomocą której już niebawem będą zasilane obiekty dydaktyczne i socjalne AGH.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia SA
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

więcej z kategorii nowe produkty/usługi