nowe produkty/usługi media/marketing/reklama

Oświadczenie w sprawie spektaklu DANUTA W.

05.02.2019 | Teatr Polonia

Spektakl DANUTA W. był grany w Teatrze Polonia w niezmienionej formie od premiery 12 października 2012 roku do ostatniego wystawienia w 2018 roku, które odbyło się 10 grudnia. Pierwsza umowa licencyjna pomiędzy Fundacją Krystyny Jandy Na Rzecz Kultury a Oddziałem TVP S.A. w Gdańsku, dotycząca praw do wykorzystania archiwalnych materiałów w projekcjach wyświetlanych w trakcie spektaklu, została zawarta 3 października 2012 roku na czas określony – do 31 grudnia 2015 roku. Kolejna umowa została podpisana 1 lutego 2016 roku i obowiązywała do 31 stycznia 2019 roku.

W grudniu 2018 roku rozpoczęliśmy starania o przedłużenie licencji. 10 stycznia 2019 roku otrzymaliśmy mailowo pierwszą odmowę – bez podania konkretnej przyczyny. Po odwołaniu się od tej decyzji, 16 stycznia otrzymaliśmy listownie następującą informację, podpisaną przez dyrektora Oddziału TVP S.A. w Gdańsku Joannę Strzemieczną-Rozen: „W związku z tym, że aktualnie TVP S.A. udziela licencji jedynie na trzy lata, nie możemy przedłużyć przedmiotowej Umowy z Teatrem”. Z tego powodu 1 lutego, podczas pierwszego wystawienia spektaklu w 2019 roku, byliśmy zmuszeni zastąpić czarnymi planszami część ujęć w projekcjach.

Decyzją dyrekcji Teatru Polonia spektakl DANUTA W. będzie grany w nowej formie do czasu ponownego udostępnienia archiwalnych materiałów przez Oddział TVP S.A. w Gdańsku.