energetyka

Blok 910 MW z umowami na zagospodarowanie ubocznych produktów spalania

Bioeko Grupa TAURON zagospodaruje uboczne produkty spalania z budowanego w Jaworznie nowego bloku 910 MW.

Spółka Bioeko Grupa TAURON  w ramach działań związanych z reorganizacją obszaru ubocznych produktów spalania w Grupie TAURON podpisała umowy ze Spółką Nowe Jaworzno Grupa TAURON dotyczące sprzedaży i zagospodarowania ubocznych produktów spalania i produktów powstałych w wyniku procesu odsiarczania spalin z bloku energetycznego 910 MW.

Podpisane umowy przewidują, że z dniem rozruchu bloku 910 MW Bioeko Grupa TAURON przejmie pełną odpowiedzialność za popioły lotne ze spalania węgla, żużle oraz gipsy. Okres obowiązywania umów jest zróżnicowany w zależności od produktu.

Obecnie Spółka Bioeko prowadzi działania związane z wyłonieniem strategicznych partnerów gwarantujących odbiór ubocznych produktów spalania wraz z kontraktacją sprzedaży i zagospodarowaniem odpadów.

- Zawarta umowa zapewnia naszej spółce długoterminową dostępność surowców będących ubocznymi produktami spalania  węgla kamiennego. Produkty spełniające określone parametry fizyko-chemiczne mogą stanowić poszukiwany, atrakcyjny surowiec dla wielu wytwórców - mówi Andrzej Grela prezes zarządu Bioeko Grupa TAURON. - Producenci dysponujący odpowiednią technologią przy zastosowaniu UPS-ów mogą z jednej strony  wytworzyć produkt użytkowy i z powodzeniem realizować idę Gospodarki Obiegu Zamkniętego wpływając pozytywnie na naturalne środowisko człowieka z drugiej realizują dochodową produkcję dla klientów końcowych - dodaje prezes Andrzej Grela.

Bioeko Grupa TAURON Sp. z o.o. to specjalistyczny operator prowadzący działalność handlową związaną ze sprzedażą i zagospodarowaniem Ubocznych Produktów Spalania oraz Ubocznych Produktów Wydobycia pochodzących ze wszystkich jednostek wytwórczych Grupy TAURON oraz jedyny dostawca biomasy w Grupie.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch