wydarzenia sport turystyka/wypoczynek energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Energetycy i GOPR w akcji na rzecz bezpieczeństwa w górach

Plenerowe pokazy Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego z udziałem specjalistycznego sprzętu i psów tropiących po raz kolejny promowały zasady bezpieczeństwa narciarzy w górach, tym razem na stoku w Jaworzynie Krynickiej podczas II Mistrzostw  Pracowników Grupy TAURON w Narciarstwie Alpejskim.

TAURON współpracuje z Fundacją GOPR na rzecz szeroko pojętej profilaktyki dotyczącej bezpieczeństwa w górach. W ramach Akademii GOPR, pod patronatem TAURONA Fundacja GOPR przeprowadziła już 10 warsztatów dotyczących udzielania pierwszej pomocy oraz ochrony górskiego środowiska naturalnego w szkołach oraz domach dziecka na terenie województw, w których działa Grupa TAURON.

Zostały również zorganizowane terenowe warsztaty dla grupy pracowników firmy TAURON w zakresie udzielania pierwszej pomocy, orientacji w terenie, działań partnerskich oraz ochrony górskiego środowiska naturalnego, a także terenowe warsztaty „TAURON RESCUE TEAM” - podczas których pracownicy TAURONA wcielają się w rolę ratowników GOPR.

Na stoku Jaworzyny Krynickiej, Akademia GOPR towarzyszyła tym razem II Mistrzostwom  Pracowników Grupy TAURON w Narciarstwie Alpejskim, w których udział wzięło ponad 80 energetyków. Wśród kobiet w zawodach triumfowała Gabriela Sołtys, wśród mężczyzn w kategorii do 45 roku życia Tomasz Żyła. W kategorii 45+ najlepszy okazał się Jacek Niegłos. Wszystkim nagrodzonym puchary wręczył Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

-   Grupa TAURON to wielki zespół wspaniałych ludzi, którzy każdego dnia dbają o bezpieczeństwo energetyczne ponad pięciu milionów Polaków. Poprzez takie wydarzenia jak zawody sportowe i zaangażowanie w akcje edukacyjne z GOPR-em, pracownicy Grupy  integrują się i zarazem wspólnie działają na rzecz lokalnych społeczności – podkreśla Filip Grzegorczyk. - Takie akcje dodają wszystkim dobrej energii, dlatego zawsze jestem wtedy z naszymi pracownikami – dodaje prezes TAURON Polska Energia.

W ramach współpracy z Fundacją GOPR realizowane są inicjatywy z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu, zarówno w kontekście pracowników, jak i społeczności lokalnych. Wspólne projekty doskonale wpisują się w założenia „Strategii zrównoważonego rozwoju Grupy TAURON”, a także w motto CSR Grupy – „Nasza energia – Twoje bezpieczeństwo”.

Dodatkowo, zasięg działania pokrywa się z obszarem działalności Grupy TAURON, co jeszcze bardziej podkreśla spójność oraz zasadność partnerstwa.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch