energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Tysiąc sztuk sprzętu dla kształcenia przyszłych elektryków

TAURON Dystrybucja wyposażył w sprzęt dydaktyczny pracownię elektryczną w Zespole Szkół Elektryczno-Mechanicznych w Legnicy. To jedno z wielu działań realizowanych w ramach współpracy ze szkołami zawodowymi w zakresie kształcenia praktycznego.

TAURON przekazał uczniom sprzęt do pracowni elektrycznej m.in. rozłączniki, wyłączniki, styczniki, autotransformator, złącze kablowo-pomiarowe, rozdzielnice, liczniki i wiele innych. W sumie szkoła otrzymała blisko tysiąc sztuk sprzętu, który ma być pomocny w kształceniu w zawodzie technik elektryk.

Historia współpracy TAURONA z Zespołem Szkół Elektryczno-Mechanicznych w Legnicy ma wieloletnią tradycję. Absolwenci tej szkoły są fachowcami wykonującymi odpowiedzialne zadania w legnickiej energetyce.

Porozumienie zawarte w listopadzie 2016 r. pomiędzy TAURONEM a szkołą, określiło zasady i formy współdziałania na rzecz rozwoju edukacji zawodowej w obszarze elektroenergetyki. W ramach tej współpracy uczniowie Zespołu Szkół Elektryczno-Mechanicznych odbywają w legnickim oddziale firmy praktyki zawodowe oraz staże w ramach projektu „Czas na zawodowców”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.

Pracownicy TAURONA prowadzą prelekcje w szkole oraz organizują seminaria techniczne, dotyczące funkcjonowania branży energetycznej i najnowszych osiągnięć technicznych i technologicznych w energetyce. Dla uczniów organizowane są wizyty w obiektach energetycznych. W tym roku uczniowie mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi w branży energetycznej podczas zwiedzania ekspozycji na Międzynarodowych Energetycznych Targach ENERGETAB w Bielsku-Białej.

Na początku grudnia Grupa TAURON we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej zainaugurowała Program POWER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój) stanowiący milowy krok w rozwiązaniu problemów rynku pracy w sektorze energetycznym. Projekt kładąc nacisk na  kształcenie zawodowe, ma na celu zasypanie luki kompetencyjnej i pokoleniowej.

Z POWER-em w kierunku energetyki jutra – czyt. więcej o programie POWER https://media.tauron.pl/pr/414254/z-power-em-w-kierunku-energetyki-jutra

W szeroki program działań prowadzonych przez TAURON w ramach zarządzania wiekiem i wiedzą wpisuje się także współpraca ze środowiskiem naukowym i akademickim. Obecnie działania edukacyjno-badawcze prowadzone są z dwunastoma uczelniami wyższymi m.in. z Politechniką Śląską, Akademią Górniczo-Hutniczą, Uniwersytetem Jagiellońskim, Uniwersytetem Ekonomicznym we Wrocławiu, Politechniką Opolską czy Politechniką Warszawską.

Kolejnym z działań podejmowanych przez TAURON we współpracy z otoczeniem edukacyjno-akademickim oraz mających na celu zapobieganie luce pokoleniowej jest tworzenie klas patronackich.  Grupa oferuje ich uczniom przede wszystkim naukę zawodu w rzeczywistym środowisku pracy poprzez organizację zajęć praktycznych i staży zawodowych oraz dopasowane do potrzeb rynku procesy dydaktyczne.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch