handel towary konsumpcyjne media/marketing/reklama

„Działamy z imPETem My, Działajcie także i Wy” – znamy zwycięzców ogólnopolskiego konkursu dla szkół

19.12.2018 | Nestlé Polska S.A.

W ramach kampanii „Działaj z imPETem!”, zainicjowanej przez Nestlé Polska S.A. Oddział Nestlé Waters wraz z trzema innymi wiodącymi producentami wody i napojów w butelkach PET, odbył się ogólnopolski konkurs dla szkół podstawowych. Zadaniem było wykonanie plakatu zachęcającego do segregacji butelek PET, a na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody.

Kampania „Działaj z imPETem!” to projekt mający na celu zwiększenie liczby zbieranych i poddawanych recyklingowi butelek PET. Jego organizatorem i koordynatorem jest Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A., a partnerami – podmioty gospodarujące odpadami w gminach. Projekt realizowany jest m.in. poprzez działania edukacyjne prowadzone w wybranych lokalizacjach na terenie kraju.

Jednym z takich działań był ogłoszony na początku września 2018 r. konkurs skierowany do uczniów wszystkich szkół podstawowych w Polsce – „Działamy z imPETem My, Działajcie także i Wy”. Celem była edukacja w zakresie prawidłowej segregacji odpadów, z naciskiem na butelki PET. Patronat honorowy nad konkursem objął Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska oraz Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak.

2000 placówek, które zgłosiły swój udział, otrzymało materiały edukacyjne (m.in. scenariusze zajęć, karty pracy, gry czy prezentacje) opracowane przez metodyków i ekspertów z zakresu ochrony środowiska. Dzięki temu ok. 120 tys. uczniów mogło uczestniczyć w tematycznych zajęciach, podczas których dowiedzieli się, jak i dlaczego warto segregować odpady. Zdobyta wiedza pomogła im w wykonaniu zadania konkursowego – stworzeniu plakatu wraz z rymowanką zachęcającego do proekologicznych działań.

Z niemal 100 szkół w całym kraju napłynęło prawie 150 prac, a w projekt zaangażowało się ok. 3 tysiące dzieci i 4 tysiące nauczycieli. Jury składające się z przedstawicieli inicjatorów (Nestlé Polska S.A. Oddział Nestlé Waters, Coca-Cola HBC Polska Sp. z o.o., Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o., Żywiec Zdrój S.A.) oraz Rekopol Organizacji Odzysku Opakowań przyznało nagrody główne, wyróżnienia, a także nagrody za wyjątkowy wkład artystyczny. Oto lista zwycięzców:

Nagrody główne (tablica multimedialna, zestaw eko-upominków dla uczniów, pamiątkowy dyplom):

• klasy 1-3: Szkoła Podstawowa nr 24 w Rudzie Śląskiej
  • klasy 4-6: Szkoła Podstawowa nr 12 w Gdańsku
  • klasy 7-8: Szkoła Podstawowa im. W. H. Gawareckiego w Małej Wsi

Wyróżnienia (zgniatarka ścienna do puszek i butelek, pamiątkowy dyplom, eko-upominek dla każdego ucznia):

• Szkoła Podstawowa nr 4 im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Lubaniu
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 2 w Kościerzynie
  • Szkoła Podstawowa w Milejczycach
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny w Przybędzy, Radziechowy
  • Szkoła Podstawowa nr 11 im. F. Chopina w Jeleniej Górze

Nagrody za „Wyjątkowy wkład artystyczny” (projektor multimedialny i wycieczka do zakładu zagospodarowania odpadów i przetwarzania butelek PET):

• Szkoła Podstawowa nr 7 w Zabrzu
  • Zespół Szkół i Placówek Publicznych nr 3 w Ostrowcu Świętokrzyskim

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Więcej informacji pod linkiem: www.dzialajzimpetem.pl, www.facebook.com/dzialajzimpetem

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 5000 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2016 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.

O Nestlé