handel ekonomia/biznes/finanse

Jeśli nie gotówka, to co? Faktoring to coraz częstszy wybór MŚP.

17.12.2018 | Grenkeleasing

Znaczenie małych i średnich firm dla rozwoju polskiej gospodarki jest kluczowe. Stanowią one aż 99% wszystkich działających w kraju przedsiębiorstw, generują ponad 74 % PKB i zatrudniają około 70% wszystkich pracujących. Dlatego właśnie łatwy dostęp do różnorodnych i dopasowanych do potrzeb instrumentów finansowych w tym sektorze firm jest tak ważny.

Najchętniej inwestujemy… środki własne.

Każda firma, żeby się rozwijać, nadążać za konkurencją oraz tworzyć innowacyjne rozwiązania, musi inwestować. Jest to szczególnie ważne w czasach, gdy zarówno technologie, jak i trendy rynkowe oraz wymagania konsumentów zmieniają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Wybór formy finansowania nowych inwestycji często ma kluczowe znaczenie dla komfortu, poczucia bezpieczeństwa i stabilności właścicieli małych i średnich firm. I choć, jak w najnowszym raporcie podaje Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), dwie trzecie wszystkich inwestycji MŚP to nadal środki własne, z roku na rok rośnie również rola finansowania zewnętrznego. Wpływ na to mają niewątpliwie korzystne warunki oraz dodatkowe profity oferowane przez polskie instytucje finansowe.

Leasing wciąż przed kredytem

MŚP nadal najczęściej inwestują w nowe lub używane środki trwałe. Szukając finansowania zewnętrznego w miejsce kredytu coraz chętniej wybierają leasing. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez CBM INDICATOR na zlecenie Związku Polskiego Leasingu w I połowie 2018 roku z leasingu skorzystało 40% małych firm, a 81% korzystających z leasingu była z niego zadowolona.  Aż 62 % małych firm przyznaje, że jest on elastyczniejszą formą finansowania niż kredyt, niemal tyle samo twierdzi, że jest tańszy, a 66% małych firmy czuje się z leasingiem bezpieczniej. To właśnie dzięki tym przewagom firmy leasingowe w I połowie 2018 roku sfinansowały inwestycje MŚP
o wartości 38,9 mld złotych i choć nie ma jeszcze pełnych danych za II połowę roku to można przypuszczać, że wartość ta jeszcze wzrosła. Najczęściej oczywiście finansowane były pojazdy osobowe i dostawcze, ale znamienny jest wzrost udziału finansowania maszyn i urządzeń, w tym sprzętu IT.

– Polscy przedsiębiorcy coraz częściej biorą w leasing nie tylko komputery, ale też oprogramowanie, co jeszcze nie tak dawno wydawało się niemożliwe – potwierdza Dominik Rusiniak z firmy GRENKE, która specjalizuje się w finansowaniu dla firm. – Warto również dodać, że rośnie zainteresowanie nowymi formami leasingu, np. leasingiem nowoczesnym. Polacy przekonują się, że w przypadku szybko zmieniających się technologii warto używać sprzętu bez posiadania go na własność, a po upływnie czasu umowy, zamiast wykupu, po prostu wymienić go na nowy.

Faktoring przybiera na znaczeniu

Jedną z największych trudności MŚP stanowi problem z nieterminowym regulowaniem płatności przez odbiorców. Na spłatę swoich należności właściciele firm coraz częściej muszą czekać nawet miesiąc po  terminie płatności faktury, co prowadzi do zachwiania płynnością finansową tych firm, a w rezultacie może nawet zagrażać ich istnieniu. Rozwiązaniem tego problemu jest faktoring – narzędzie, po które sięga coraz więcej małych i średnich firm i którego znaczenie na pewno będzie rosło w 2019 roku. Już w I połowie 2018 roku popularność faktoringu wzrosła o 27,5% porównując do roku 2017, a skorzystało z niego 15 tysięcy polskich firm finansując spłatę 6,6 mln faktur. Popularność tej formy finansowania spowodowana jest m.in. tym, że staje się ona bardziej dostępna i korzystniejsza cenowo niż kredyt.

– Znaczenie ma również to, że oprócz bezpiecznej formy finansowania, MŚP zyskują w tym przypadku także  wsparcie, doradztwo i ochronę przed ryzykiem braku zapłaty od odbiorców - mówi Grzegorz Garwacki z GRENKE - Widzimy ten trend bardzo wyraźnie i staramy się w pełni odpowiadać w tym zakresie na potrzeby przedsiębiorców. Dlatego właśnie oferujemy usługi zarówno leasingowe i faktoringowe tak, aby klient miał pełną ofertę finansową w jednym miejscu. Rozumiemy jak wielkie jest to ułatwienie w prowadzeniu własnej działalności, gdzie zawsze liczy się czas.

GRENKE to partner finansowy dla biznesu. Firma jest częścią międzynarodowego koncernu GRENKE AG, który powstał w latach 70-tych w Niemczech. GRENKE AG oferuje swoim Klientom szeroką gamę usług: od elastycznych rozwiązań leasingowych, przez produkty bankowe, po faktoring. Obecnie jest to jedna z największych niezależnych firm finansowych notowana na giełdzie we Frankfurcie nad Menem. W Polsce GRENKE finansuje inwestycje poprzez  leasing i wspiera rozwój firm oferując faktoring. Ma siedzibę w Poznaniu i 4 biura regionalne.