styl życia budownictwo/nieruchomości technologie

Bezpieczne święta w inteligentnym domu

17.12.2018 | FIBARO

Już niedługo rozpocznie się okres szczególnie intensywnych zawirowań związanych ze świątecznymi przygotowaniami. Boże Narodzenie to dni, w których ma panować wyjątkowa atmosfera rodzinnej radości, spokoju i bezpieczeństwa. W wirze przygotowań łatwo zapomnieć o bezpieczeństwie. Według danych Państwowej Straży Pożarnej w dniach 24-26 grudnia 2017 w pożarach zginęło 10 osób, a do zdarzeń strażacy wyjeżdżali niemal 3200 razy. Urządzenia inteligentnego domu mogą zmniejszyć zagrożenie pożarem.

Pierwszym krokiem do zwiększenia bezpieczeństwa będzie wyposażenie domu w czujniki dymu, które poinformują o powstaniu zagrożenia. Na rynku dostępnych jest wiele najprostszych wersji, które po wykryciu dymu uruchomią sygnał dźwiękowy. Co jednak, gdy w domu nie będzie akurat nikogo? W takim wypadku warto zaopatrzyć się w czujnik dymu, który współpracuje z systemem inteligentnego domu, jak FIBARO Smoke Sensor, który w przypadku pożaru wyśle powiadomienie na aplikację w smartfonie właściciela niezależnie od jego lokalizacji. Powiązanie Smoke Sensora z innymi urządzeniami FIBARO pozwala także na uruchomienie odpowiedniego zestawu działań w przypadku pożaru, np. uruchomienie sygnału dźwiękowego, alarmowego oświetlenia, otwarcia dróg ewakuacji dla domowników.

Warto również zabezpieczyć dom przed konsekwencjami zwarć czy przepięć. Gdy w obwodzie dojdzie do nagłego zwiększenia napięcia, może dojść nie tylko do zwarcia, ale i zapłonu urządzeń takich jak telewizor czy świąteczne lampki. Wykorzystanie odpowiednich, inteligentnych gniazdek, co ochroni cenny sprzęt przed zniszczeniem, a dom przed potencjalnym pożarem. W taką funkcję wyposażony jest FIBARO Wall Plug. Urządzenie jest zaprojektowane tak, by w przypadku przepięcia odpowiedni komponent przyjął nadmiar prądu i uległ zniszczeniu, chroniąc podłączone, cenne urządzenie. Jeśli Wall Plug jest połączony z systemem FIBARO, wyśle do aplikacji komunikat o uszkodzeniu, dzięki czemu właściciel będzie miał natychmiastową informację o stanie produktu.

Wyposażenie domu w inteligentne urządzenia ułatwia życie, a co ważniejsze pomaga je chronić. Dzięki zastosowanym zabezpieczeniom i systemowi powiadomień FIBARO w przypadku najgorszego scenariusza można zaoszczędzić wielu kłopotów i niechcianych kosztów.

O FIBARO

FIBARO to globalna marka działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej. System FIBARO w przeciągu zaledwie kilku lat zadomowił się na sześciu kontynentach w przeszło stu krajach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 400 pracowników. Od lipca 2018 r. marka jest częścią grupy Nice. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji na stronie https://www.fibaro.com/pl/.

O FIBARO

Więcej informacji na stronie https://www.fibaro.com/pl/.