media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia

Poznaliśmy laureatów Złotych Lwiątek

11.12.2018 | Politechnika Gdańska

Samorząd Studentów Politechniki Gdańskiej po raz piąty wręczył Złote Lwiątka, nagradzając najbardziej aktywne koła naukowe, wydziałowe rady studentów, organizacje oraz wybitne osobowości działające na naszej uczelni. Gościem specjalnym gali rozdania nagród był Piotr Müller, podsekretarz stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego, który wręczył nagrodę w kategorii Projekt naukowy.

Nagrodę specjalną za współpracę z samorządem otrzymał prof. Jacek Namieśnik, rektor Politechniki Gdańskiej. Dodatkowymi wyróżnieniami nagrodzeni zostali prof. Marek Dzida, prorektor PG ds. kształcenia i dydaktyki, dr Barbara Wikieł, dyrektor Centrum Nauczania Matematyki i Kształcenia na Odległość i przewodnicząca Komisji ds. Kształcenia Senatu Politechniki Gdańskiej, oraz mgr inż. Zenon Filipiak, dyrektor administracyjny Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki.

– Mogę z całym przekonaniem powiedzieć, że współpraca na linii władze uczelni – samorząd układa się bardzo dobrze. Doceniam aktywność SSPG i różnych jego agend. Dziękuję za to, co zostało zrobione i proszę o jeszcze – powiedział podczas gali prof. Jacek Namieśnik.

SSPG wyróżnił także te działy, które pomagają studentom w realizacji ich projektów, tj. Dział Spraw Studenckich, Dział Ochrony Mienia i Dział Gospodarczy. Nagrody dla przyjaciół i partnerów Samorządu Studentów Politechniki Gdańskiej trafiły do Michała Krzyżowskiego, byłego działacza SSPG i przewodniczącego Forum Uczelni Technicznych kadencji 2011/2012, oraz do firmy Scanmed, głównego sponsora SSPG w tym roku.

Laureatami Złotych Lwiątek w pozostałych kategoriach zostali:

• Konferencje i szkolenia: „Robię rzeczy” – szkolenia z grafiki prowadzone przez Mikołaja Grochowskiego, studenta PG;
  • Projekt przyszłości: Echotechteam, pojazd napędzany energią wodorową, który zajął piąte miejsce na prestiżowych zawodach Shell Eco Marathon 2018, jednocześnie osiągając najlepszy wynik wśród wszystkich polskich zespołów;
  • Projekt rozwijający studentów: Laboratorium Wyjazdowe Studenckiego Koła Stowarzyszenia Elektryków Polskich PG, umożliwiające studentom zdobycie praktycznej wiedzy na tematy związane z elektrotechniką i energetyką;
  • Projekt naukowy: ANTARES koła naukowego SimLe, w ramach którego prowadzone są badania dotyczące wpływu promieniowania w stratosferze na ludzkie komórki, zakwalifikowany do programu REXUS/BEXUS organizowanego przez Europejską Agencję Kosmiczną;
  • Projekt integracyjny: Dzień Ziemniaka, który co roku przyciąga studentów całej uczelni na teren Wydziału Chemicznego, gdzie mogą posłuchać koncertów trójmiejskich zespołów na żywo, zjeść i odpocząć w przerwach między zajęciami;
  • Projekt kulturalny: Akademicki Chór Politechniki Gdańskiej, który w tym roku sięgał po najwyższe laury na konkursach krajowych i międzynarodowych oraz wystąpił podczas koncertu plenerowego „Muzyka Wody i Ognia”,
  • Działalność charytatywna: WILiŚowe Losowanie Świąteczne, z którego cała kwota przekazywana jest na leczenie i rehabilitację dziewczynki chorej na rdzeniowy zanik mięśni;
  • Osobowość: Przemysław Borawski, zastępca przewodniczącej SSPG ds. kultury i sportu;
  • Wydziałowa Rada Studentów: WRS Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki.

Podczas gali wystąpili trójmiejscy muzycy: Julia Warner, Lasota & Citko, trio smyczkowe Amber Trio oraz zespół The King's Road. Oprawa artystyczna i techniczna zostały przygotowane przez członków Samorządu Studentów Politechniki Gdańskiej.

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej