styl życia

„Zrób to sam” - uwolnij swoją kreatywność w gospodarstwach Roter Hahn

11.12.2018 | Roter Hahn

Zima to okres, w którym w regionie Południowego Tyrolu miło spędza się czas zarówno na świeżym, rześkim powietrzu, jak i  wewnątrz, ogrzewając się przy cieple kominka czy tradycyjnego pieca. Podczas urlopu w gospodarstwie zrzeszonym w ramach organizacji Roter Hahn, goście mogą się zrelaksować i wypocząć w przytulnych apartamentach, obserwując przez okno zimowy krajobraz niezwykłej okolicy. Po zakończonych jesiennych żniwach gospodarze mają więcej czasu, aby spędzić go razem ze swoimi gośćmi i  pokazać im wyjątkowy świat Południowego Tyrolu i zaznajomić ich z jego tradycjami.

 Roter Hahn_DIY1.jpg

Zajęcia z gospodarzami

Dla wczasowiczów w każdym wieku w sezonie zimowym, w gospodarstwach Roter Hahn, nuda to słowo obce. Na farmie jest zawsze dużo do zrobienia. Gospodarzom przy codziennych obowiązkach szczególnie chętnie pomagają dzieci. Czy to karmienie cieląt, czy źrebaków w stodole, czy dojenie krów, praca staje się ogromną przyjemnością.

Roter Hahn_DIY5.jpg

Podczas ekscytujących wypraw z gospodarzem do lasu, można poobserwować lokalną faunę: dziki, jelenie czy zające, a także nauczyć się rozpoznawać ślady zwierząt na śniegu. Gdy tylko zajdzie słońce, wspólnie z gospodynią, goście mogą poznać tajniki kuchni tyrolskiej. Podczas kursów gotowania czy pieczenia, pani domu pokazuje jak przygotować tradycyjne południowotyrolskie dania, takie jak knedle z boczkiem, słodkie „Krapfen” czy strudel jabłkowy.

Roter Hahn_DIY2.jpg

Lista gospodarstw organizujących wycieczki tropem dzikich zwierząt jest dostępna pod linkiem, a lista gospodarstw oferujących kursy gotowania jest dostępna tu.

Rękodzieło

Roter Hahn_DIY4.jpgRoter Hahn_DIY3.jpg

Gospodarstwa Roter Hahn pozwalają zapomnieć o codziennym stresie i uwolnić swoją kreatywność. Na farmie, zarówno młodzi, jak i młodzi duchem, mogą z bliska obserwować, a także uczestniczyć w pracy rękodzielniczej gospodarza. W ekologicznym gospodarstwie Oberpalwitter w Barbianie, rolniczka i zielarka Christine chętnie przekazuje swoją wiedzę gościom odwiedzającym jej domostwo. Popołudniami uczy swojego rzemiosła, np. pokazuje jak wykonać zielnik z zasuszonych ziół, które rosną w okolicy latem, czy jak zrobić piękne kolczyki przy wykorzystaniu naturalnych materiałów, takich jak np. fasola. Podczas kursów w gospodarstwie Pristingerhof w Kasteruth zwiedzający będą mogli własnoręcznie wykonać dekoracje z materiałów naturalnych: z siana, mchu czy wełny owczej. W Thalerhof w Feldthurns można nauczyć się jak wyrzeźbić np. miskę z drewna. W ramach cyklicznych seminariów dla młodzieży i dorosłych, pan domu przekazuje swoją wiedzę na temat wykonywania rzeźb z sosny, kasztanowca czy lipy.

Pod linkiem znajduje się lista gospodarstw oferujących zajęcia z rękodzielnictwa.

Upiec własny chleb

Wypiekanie chleba nie jest jedynie pracą, ale częścią kultury w Południowym Tyrolu, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Zwłaszcza wypiekanie podpłomyków ma długą tradycję. Goście mogą dowiedzieć się czemu zawdzięczają swój niezrównany smak znane miejscowe chleby Schüttelbrot, Vinschgerl i Pusterer podczas samodzielnego pieczenia chleba w ramach urlopu w gospodarstwie. Po skończonej pracy przychodzi pora na skosztowanie własnego chleba z masłem zrobionym na miejscu, z wiejskim serem i szklaneczką wina również rodzimej produkcji.

Kursy pieczenia chleba oferowane są na przykład przez Botenhof w Sarnthal oraz Thalhofer Hof w Latzfons / Klausen. Wszystkie gospodarstwa, w których można wziąć udział w kursie pieczenia chleba są dostępne pod linkiem.

kontakt dla mediów
Aleksandra Ciok
Account Director, Roter Hahn
Aleksandra Ciok

aleksandra.ciok@mslgroup.com

tel: +48 22 278 38 06

informacje o firmie

Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)

Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1700 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych  Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków. Więcej informacji na www.roterhahn.plwww.facebook.com/roterhahnpl/ 

więcej z kategorii styl życia