sport energetyka

Koszykarskie marzenia z Energa Basket Cup

05.12.2018 | Grupa ENERGA

Ciężka praca i dążenie do wymarzonego celu przynosi efekty. Dziesiątka wyróżniających się młodych koszykarzy, uczestników 10 edycji Energa Basket Cup wyleciała 1 grudnia do Los Angeles na obóz. Tam pod okiem trenerów z Kalifornii będą rozwijać swoje talenty oraz dodatkowo obejrzą mecze ligi NCAA i NBA.

24 najlepszych zawodników z zeszłorocznego finału Energa Basket Cup otrzymało szansę spełnienia swoich marzeń. Zawodnicy wyłonieni  z grona czterech najlepszych drużyn dziewczęcych  i chłopięcych otrzymali dodatkowe zadanie. Było nim przygotowanie własnego materiału video prezentującego ich koszykarskie umiejętności. Inspiracją miał być materiał przygotowany przez ambasadora Energa Basket Cup – Przemka Zamojskiego. Dodatkowym wyzwaniem było napisanie rozprawki na temat wymarzonego wyjazdu do USA.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 25 września. Dziesiątka młodych koszykarek i koszykarzy zdobyła możliwość wyjazdu na Energa Basket Camp. Ich opiekunami w trakcie pobytu w USA są trenerzy drużyn finalistów: Magda Makurat i Robert Janiszewski.

W trakcie 8-dniowego pobytu młodzi koszykarze trenują pod okiem  Brandona Dowdiego, trenera zespołu Pacific Coast Hoops. Jednak nie tylko treningi wypełnią im czas – młodzi sportowcy mają możliwość podziwiania koszykówki na najwyższym poziomie.  2 grudnia obejrzeli mecz ligi NCAA, a trzy dni później będą świadkami meczu najlepszej koszykarskiej ligi świata NBA i starcia pomiędzy Los Angeles Lakers i San Antonio Spurs. Dodatkowo młodzież zwiedzi pobliskie miasta i ich atrakcje turystyczne.

Energa Basket Camp został zorganizowany już po raz drugi, jako ukoronowanie dokonań młodych koszykarzy i koszykarek, biorących udział w turnieju mini-koszykówki Energa Basket Cup. W styczniu 2017 roku do USA poleciało przeżyć przygodę życia 5 chłopców. W kolejnej edycji obóz został rozszerzony także o udział dziewcząt, których umiejętności, pasja i zaangażowanie na boisku są równie duże.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.