budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Grupa Capital Park przeprowadziła wyjątkową operację budowlaną na terenie Dawnej Fabryki Norblina

03.12.2018 | Capital Park

Grupa Capital Park, inwestor i pomysłodawca rewitalizacji terenu po dawnej fabryce Norblina w Warszawie, z powodzeniem zrealizowała jedną z najciekawszych i niezwykle rzadkich operacji budowlanych. Jeden z zabytkowych budynków na terenie kompleksu został w całości relokowany celem wykonania ścian szczelinowych oraz konstrukcji żelbetowej. Po dokonaniu wzmocnień budynek wróci na swoje dawne miejsce.

Operacja relokacji trwa już kilka miesięcy. Jej pierwszy etapem było dokładne zabezpieczenie ważącego ponad 900 ton budynku o powierzchni 380 mkw. Kolejnym krokiem było odcięcie go przy nasadzie i przesunięcie po przygotowanych wcześniej ośmiu belkach ślizgowych. Budynek przenoszony był za pomocą siłowników i zamontowanych do nich prętów wysokiej wytrzymałości. Do wykonania tego zadania niezbędny był układ hydrauliczny składający się z sześciu siłowników (każdy oddziałuje z siłą ok. 56 ton) oraz pompy hydraulicznej o mocy 700 bar. Jego pracę wspomagały urządzenia pomiarowe oraz pomocnicze. Za zabezpieczenie budynku odpowiedzialna jest firma DAMPAK, a firma Monument Service prowadzi prace konserwatorskie przy wszystkich zabytkach.

– Tego typu operacje budowlane to niezwykle złożone procesy, które są ogromnym wyzwaniem zarówno dla inwestora, jak i wykonawcy. Do przesuwania budynku byliśmy bardzo dobrze przygotowani, jednak ze względu na jego zabytkowy charakter i wiek, konieczne było przede wszystkim zachowanie najwyższej ostrożności – komentuje Sylwia Filewicz, Head of Development & Construction, Grupa Capital Park. – Samo przygotowanie do przesuwania budynku trwało około pół roku. Konieczne było stworzenie szczegółowego projektu operacji, wzmocnienie i uszczelnienie budynku, wykonanie szyn, na których jest przesuwany oraz przeprowadzenie licznych prób. Nad prawidłowym przebiegiem tego procesu czuwał sztab kilkunastu osób: inżynierów, geodetów, konstruktorów, nadzoru oraz pracowników budowlanych – dodaje S. Filewicz.

Relokowany budynek zlokalizowany jest w drugiej linii zabudowań, patrząc od strony ulicy Prostej. Jest wpisany do Rejestru Zabytków Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, a jego historia sięga 1854 r. Obecnie jest najbardziej wysuniętym na zachód reliktem tzw. domu fabrycznego Edwarda Luckfielda. Dom fabryczny został wybudowany przez Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera, a pod koniec lat 50. XIX w. został przejęty przez firmę Bracia Buch z Petersburga, która zasłynęła z produkcji wyrobów galerii metalowej. Za czasów Luckfielda
i Hennigera oraz Braci Buch, a także przez pierwszych kilka lat funkcjonowania Norblin i Spółka, parter i piętro domu fabrycznego stanowiły dwie hale, w których mieściła się cała produkcja. Później funkcjonowały w nim różne wydziały fabryki. Działania wojenne związane z powstaniem warszawskim doprowadziły do rozczłonkowania domu fabrycznego na trzy części. Po wznowieniu produkcji w latach 40. w najbardziej wysuniętej na zachód części została umiejscowiona hala zakuwarek i czyszczarni. Po ustaniu produkcji fabrycznej budynek pełnił inne funkcje, m.in. swoją siedzibę miał tam dawny Teatr Scena Prezentacje.

Po wykonaniu ścian szczelinowych oraz konstrukcji żelbetowej budynek zostanie przeniesiony na swoje pierwotne miejsce i tam docelowo ustabilizowany. W przyszłym kompleksie Dawnej Fabryki Norblina będzie przeznaczony pod lokale gastronomiczne. Swoje miejsce znajdą tam dwie restauracje – jedna zostanie zlokalizowana we wschodniej, a druga w zachodniej części budynku.

Rewitalizacja Dawnej Fabryki Norblina to flagowy projekt Grupy Capital Park, obejmujący dwuhektarowy teren, zlokalizowany na warszawskiej Woli, pomiędzy ulicami Prostą, Łucką i Żelazną. Powstanie tam kompleks kilkunastu budynków i wewnętrznych uliczek, który obejmie 9 poziomów nadziemnych i 4 podziemne. W ramach inwestycji stworzone zostanie ponad 64 tys. mkw. powierzchni użytkowej, w tym 39 tys. mkw. powierzchni biurowej w wysokim standardzie. Pozostałe 24 tys. mkw. powierzchni zostanie poświęcone funkcji rozrywkowo-usługowo-handlowo-kulturalnej. W jej ramach będzie działać m.in. OH! Kino w niespotykanej dotąd odsłonie oraz BioBazar - pierwszy w Polsce certyfikowany targ
z żywnością i produktami ekologicznymi. Funkcjonować będzie także foodhall, bogaty w różnorodne koncepty gastronomiczne, a także strefa modowa oraz wellness. Zwieńczeniem projektu, bezpośrednio nawiązującym do historii miejsca, będzie Otwarte Muzeum Dawnej Fabryki Norblina, w którym znajdą się m.in. unikatowe kolekcje platerów, a także odrestaurowane, zabytkowe maszyny fabryczne stanowiące cały ciąg produkcyjny dawnej Walcowni Metali Warszawa. W trakcie rewitalizacji terenu odnowionych zostanie 9 zabytkowych budynków i 2 historyczne, a także 44 maszyny i urządzenia z dawnej fabryki.

Inwestorem i pomysłodawcą rewitalizacji Dawnej Fabryki Norblina jest Grupa Capital Park. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia PRC Architekci. Głównym wykonawcą została firma Warbud SA, z którą współpracują m.in. Soletanche Polska, Maat4 i TKT Engineering. Nadzór konserwatorski nad całością prac przy zabytkach sprawuje firma Monument Service.

Szczegółowe informacje na temat projektu znajdują się na stronie www.artnorblin.pl.

Biuro prasowe Capital Park

l.piekarska@bepr.pl

Capital Park jest doświadczoną i uznaną firmą inwestycyjną na rynku nieruchomości w Polsce, od blisko 5 lat notowaną na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Grupa stworzyła wysokiej jakości portfel nieruchomości składający się z nowoczesnej powierzchni biurowej i handlowej klasy A, obejmujący przede wszystkim takie aktywa jak Eurocentrum Office Complex czy Royal Wilanów oraz jest w trakcie budowy flagowego projektu rewitalizacyjnego – ArtN w centrum Warszawy. Grupa zarządza portfelem nieruchomości o łącznej powierzchni 304.000  m2 i wartości rynkowej 2,4 mld PLN, z czego 77% stanowią nieruchomości zlokalizowane w Warszawie – najbardziej perspektywicznym rynku nieruchomości komercyjnych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Biuro prasowe Capital Park

l.piekarska@bepr.pl