nauka/edukacja/szkolenia

Otwarcie placówki relacyjnej Santander Universidades na Politechnice Gdańskiej

29.11.2018 | Politechnika Gdańska

W obecności rektora PG prof. Jacka Namieśnika, prorektorów prof. Janusza Cieślińskiego i prof. Marka Dzidy, p.o. kanclerza mgr. inż. Mariusza Milera oraz dyrektora Santander Universidades w Polsce Wojciecha Leśniewskiego odbyło się otwarcie placówki relacyjnej Santander Universidades na Politechnice Gdańskiej.

– Uruchomienie pierwszej w północnej Polsce placówki relacyjnej Santander Universidades na uczelni wyższej to efekt bliskiej współpracy Politechniki Gdańskiej z Grupą Santander i przykład zacieśniania relacji pomiędzy nauką a biznesem – powiedział prof. Jacek Namieśnik.

– Wierzymy, że wyższe wykształcenie jest czynnikiem kreującym wzrost, postęp i dobrobyt w przyszłości. Santander Universidades to jedyna, zarówno w skali mikro, jak i makro, tak silna i kompleksowa współpraca świata biznesu ze światem nauki. Bardzo cieszymy się, że na Politechnice Gdańskiej rozpocznie działalność placówka relacyjna Santander Universidades, która, mamy nadzieję, szybko stanie się częścią społeczności akademickiej – powiedział Wojciech Leśniewski, dyrektor Santander Universidades w Polsce.

Santander Universidades to jeden z kluczowych projektów społecznego zaangażowania Santander Bank Polska oraz Grupy Santander. Program wspiera rozwój studentów z niemal 1200 uczelni na całym świecie, w tym ponad 50 uczelni w Polsce. Tylko w 2017 roku wsparcie uzyskało 39 069 osób w 18 krajach, w tym 2806 osób w Polsce.

Uczelnie biorące udział w programie mogą liczyć na wsparcie merytoryczne i finansowe konferencji, badań i projektów, zarówno lokalnych, jak i międzynarodowych, wsparcie kultury przedsiębiorczości i innowacyjności w środowisku akademickim, umiędzynarodowienie edukacji poprzez stypendia zagraniczne, programy wymiany i projekty realizowane we współpracy z najlepszymi uniwersytetami z różnych krajów oraz wsparcie studentów w wejściu na rynek pracy poprzez programy stażowe i zatrudnianie absolwentów.

Dla studentów uczestnictwo w Santander Universidades oznacza stypendia krajowe i zagraniczne na najlepszych uczelniach z całego świata, udział w konferencjach, szkoleniach i wydarzeniach organizowanych w Polsce, wsparcie najlepszych pomysłów i stowarzyszeń studenckich, jak również możliwość odbycia staży i praktyk w Santander Bank Polska.

Więcej informacji o programie Santander Universidades można znaleźć na stronie santanderuniversidades.pl.

Nowo otwarta placówka relacyjna mieści się w Gmachu B i jest do dyspozycji pracowników i studentów w godzinach 9:00- 17:00.

Osoby do kontaktu:

Mariola Piskorska, menedżer placówki relacyjnej Santander Universidades: tel. 665 617 682; e-mail: mariola.piskorska@santander.pl

Dawid Kurczewski, doradca klienta: tel. 665 618 743; e-mail: dawid.kurczewski@santander.pl

Politechnika Gdańska
Biuro Prasowe Politechniki Gdańskiej