budownictwo/nieruchomości

Duet idealny – okno Morlite i szyba ECLAZ

20.11.2018 | OknoPlus

W dyskusji o okiennych szybach wszystko wydaje się… przejrzyste. Pozornie prosty kawałek szkła, który zapewnia naturalne oświetlenie pomieszczenia, a równocześnie chroni wnętrza przed zimnem i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Jeśli jednak zagłębimy się w gąszcz znaczeń wskaźników określających parametry techniczne okna i zastosowanego w nim przeszklenia: Uw, Ug czy Tl - odkryjemy istotne znaczenie szyby. Szkło ECLAZ to doskonała izolacyjność cieplna, wysokie zyski energetyczne i więcej naturalnego światła.

Nowa gama szkła ECLAZ powstała dzięki wieloletnim badaniom i stworzeniu przełomowej technologii produkcji opracowanej przez Saint-Gobain. – Kiedy poznaliśmy parametry techniczne szyby ECLAZ, zwróciliśmy uwagę przede wszystkim na jej zwiększoną przezierność i współczynnik przepuszczalności światła na poziomie 77%. To jakby zwiększyć powierzchnię okna ze standardowymi szybami o 8%. Wiedzieliśmy już, że znaleźliśmy pakiet szybowy stanowiący idealne dopełnienie naszego nowego okna Morlite – wspomina Tomasz Grabka, Doradca Klienta w firmie OknoPlus.

Zapewnienie większej ilości naturalnego światła było również jedną z wytycznych przy powstawaniu nowego okna firmy OknoPlus. - Dzięki wypracowanym przez naszych ekspertów rozwiązaniom ilość PCV sprowadzono do niezbędnego minimum, wprowadzając tym samym więcej światła do wnętrza domu. Dzięki temu okno stało się smukłe i delikatne, a jego sylwetki nie zakłóca szeroki i masywny słupek konstrukcyjny. W Morlite wysokość profilu to 106 mm, podczas gdy w przeciętnej konstrukcji wynosi ona ok. 118 mm. Mniejsza ilość PCV to więcej światła w pomieszczeniu – nawet do 25% - zapewniając jego naturalne doświetlenie i potęgując wrażenie jasności i przestronności. Równocześnie projektanci zadbali także o zachowanie zrównoważonych proporcji pomiędzy właściwościami termoizolacyjnymi i statyką okna, wzmacniając profil skrzydła i słupka jednolitą stalą, co pozwala na konstruowanie okien o naprawdę dużych gabarytach. Skoro więc zapewniliśmy w oknie więcej miejsca na szybę, chcieliśmy, by była ona najlepszej jakości – wyjaśnia ekspert firmy OknoPlus.

Bardziej naturalne światło poprawia samopoczucie i  pozytywnie wpływa na naszą kreatywność i zdrowie. Zwiększona przezierność szkła ECLAZ, w połączeniu z neutralnością transmisji i odbicia światła oraz redukcją efektu lustra, ma szczególne znaczenie zwłaszcza w pomieszczeniach ulokowanych po północnej i wschodniej stronie domu, gdzie ilość naturalnego światła jest ograniczona. Z oknem Morlite i dedykowaną mu szybą ECLAZ, staje się w nich zauważalnie jaśniej, a my nie tylko oszczędzamy na kosztach energii elektrycznej, ale i chętniej przebywamy w miejscach, w których pracując lub odpoczywając mamy zapewniony komfort świetlny.

Zwiększona przezierność nie ma wpływu na uzyskanie najwyższych parametrów termoizolacyjności. W połączeniu z sześciokomorowym profilem GEALAN-LUMAXX, wykorzystanym do budowy nowego okna i potrójnym pakietem szybowym ECLAZ współczynnik przenikania ciepła dla okna referencyjnego Morlite jest równy Uw = 0,7 W/m2K. Jednocześnie innowacyjne przeszklenia zapewniają najwyższe wartości zysku energii słonecznej (Ug = 71%), co gwarantuje zarówno energooszczędność, jak i komfort cieplny w miesiącach zimowych.

By zapewnić optymalny komfort świetlny i cieplny mieszkańców oraz wychodząc naprzeciw przyszłym standardom termoizolacyjności budynków, szkło ECLAZ zapewnia:

• do 20% poprawy wydajności energetycznej w porównaniu do najlepszych okien obecnie dostępnych na rynku, dzięki zoptymalizowanemu wykorzystaniu darmowych zysków energii słonecznej przy zachowaniu wysokich parametrów termoizolacyjności.
  • znaczną oszczędność energii zimą i minimalizację emisji dwutlenku węgla poprzez redukcję potrzeb grzewczych w sezonie zimowym.
  • optymalny komfort zimą, dzięki połączeniu skutecznej termoizolacji, dostępu do ciepła słonecznego i zminimalizowaniu efektu zimnej szyby.
  • do 10% poprawy dostępu do światła dziennego i redukcję konieczności stosowania sztucznego oświetlenia.

Szyba ECLAZ, dedykowana oknu Morlite, wyznacza nowe granice w produkcji okien ze szkleniem potrójnym. Niebanalny design, izolacja termiczna, zyski cieplne, dostęp do światła naturalnego – ten idealny duet umożliwia spełnienie najbardziej surowych wymogów dotyczących wydajności energetycznej okien i komfortu mieszkańców, bez żadnych kompromisów.