budownictwo/nieruchomości energetyka

Leszno świętuje niepodległość nowym patriotycznym muralem

09.11.2018 | Enea

Enea, stawiając sobie za cel upamiętnienie i uczczenie wydarzeń oraz osób związanych z odzyskaniem przez Polskę niepodległości, aktywnie angażuje się w patriotyczne projekty. W Lesznie, dzięki wsparciu Enei, powstał mural z wizerunkiem Ignacego Jana Paderewskiego.

Mural na ścianie kamienicy przy al. Jana Pawła II przedstawia Ignacego Jana Paderewskiego, wybitnego polskiego pianistę i kompozytora, działacza niepodległościowego, męża stanu i polityka. To przyjazd Paderewskiego do Poznania w grudniu 1918 r. stał się impulsem do wybuchu Powstania Wielkopolskiego, dzięki któremu Leszno i Wielkopolska wróciły do granic niepodległej Polski.

Jesteśmy dumni z polskiej historii i narodowych osiągnięć, dlatego Enea jako firma odpowiedzialna społecznie, jest częścią ogólnopolskich obchodów. Ogromną wartością tego muralu jest jego dostępność dla wszystkich mieszkańców Leszna i odwiedzających to miasto. Jestem przekonany, że znajdzie się wiele takich osób, które zatrzymają się w codziennej gonitwie, by choć na chwilę zadumać się nad przeszłością i bohaterami tamtych wydarzeń – powiedział Sławomir Szczot, wiceprezes Enei Serwis ds. rozwoju.

To już trzeci mural, który powstał przy wsparciu Enei. W czerwcu uroczyście odsłonięty został mural w Poznaniu. Jest on hołdem złożonym wielkopolskim powstańcom, upamiętniając tym samym wydarzenia z roku 1918. Grafika przedstawia defiladę baonu zapasowego 10 Pułku Strzelców Wielkopolskich w Poznaniu odbieraną przez Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego.

We wrześniu pojawił się historyczny mural w Pile. Widnieją na nim wizerunki trzech mężów stanu i polityków (Ignacego Jana Paderewskiego, Józefa Piłsudskiego i Romana Dmowskiego), którzy na kartach historii zapisali się swoją działalnością niepodległościową.

Mural w Lesznie jest wspólnym projektem samorządu Leszna, Wojewody Wielkopolskiego, Klubu Sportowego Unia Leszno, Wyższej Szkoły Umiejętności Społecznych oraz Enei. Autorem grafiki jest dr hab. Arkadiusz Marcinkowski z Wyższej Szkoły Umiejętności Społecznych w Poznaniu.

Rzecznik prasowy, Biuro Prasowe Grupy Enea

berenika.ratajczak@enea.pl