kultura/sztuka/rozrywka

Wciąż można kupić bilety na niezwykły koncert niepodległościowy!

Aktorsko-muzyczne widowisko zainspirowanie twórczością profesora Czesława Dźwigaja z Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych i koncert Tomasz Karolaka z zespołem Pączki w Tłuszczu - poważnie i z humorem zapowiada się koncert w ramach 100. rocznicy odzyskania przez Polską Niepodległości. W sprzedaży pozostała coraz mniejsza pula biletów. Mała Rapsodia Polska już w czwartek, 8 listopada o godz. 18:00 w Auli UMK!

„Mała Rapsodia Polska” to niecodzienne widowisko aktorsko-muzyczne kompozytora Janusza Blecharza. Inspiracją dla jego stworzenia były tetraptyk profesora Czesława Dźwigaja z Krakowskiej ASP, stanowiący cześć wystawy „Ars-Mea Patria”, od roku podróżującej po kraju w ramach obchodów stulecia odzyskania przez Polskę Niepodległości. Obrazy profesora będą stanowiły integralną część koncertu i zostaną zaprezentowane widzom w formie multimedialnej scenografii. Część muzyczna widowiska zostanie wykona przez członków Orkiestry Fundacji Pro Artem składającej się z muzyków Akademii Beethovenowskiej z udziałem chóru i solistki Moniki Gębali oraz aktora teatralnego i filmowego Artura Dziurmana, znanego z serialu „Czas honoru” i filmu „Rezerwat”.

Mała Rapsodia Polska i Tomasz Karolak z Pączkami w Tłuszczu

Fundacja Pro Artem z dużymi sukcesami funkcjonuje od 2017 roku, wspierając przede wszystkim wszechstronny rozwój społeczeństwa polskiego, w tym popularyzacji dziedzictwa narodowego czy edukacji w dziedzinie społeczeństwa obywatelskiego. Tym razem kwestie świadomości patriotycznej zostaną poruszone przez działającą przy Fundacji Orkiestrę. Jej członkami są studenci i absolwenci Akademii Beethovenowskiej, która od 2003 roku zrzesza wybitnych studentów i absolwentów muzycznych szkół wyższych z różnych zakątków Europy, m.in.: Akademii Muzycznej w Krakowie, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst w Stuttgarcie, Royal Music Conservatoire w Brukselii czy Conservatoire International de Musique w Paryżu.

O szczególnym talencie członków Akademii Beethovenowskiej świadczyć mogą ich liczne występy na słynnych scenach koncertowych świata, w tym: Alte Oper Frankfurt, wiedeńskiej Musikverein, Great Hall of People w Pekinie, Sanat Concert Hall w Stambule, czy Emirates Palace w Abu Dhabi.

Drugą część koncertu niepodległościowego stanowić będzie występ popularnego aktora telewizyjnego, filmowego i teatralnego Tomasza Karolaka z grupą Pączki w Tłuszczu. Aktor znany z takich filmów i seriali jak "Listy do M.", "39 i pół" czy "Rodzinka.pl" wraz z zespołem wykonają dla toruńskiej publiczności swoje autorskie utwory, w klimatach rockowo-popowych.

Bilety na wydarzenie są dostępne w sprzedaży w kasie CKK Jordanki (Al. Solidarności 1-3) oraz w sklepie „Pamiątki pod Ratuszem” (ul. Rynek Staromiejski 1). Ceny biletów w zależności od sektora wynoszą 25 zł i 15 zł.

***

Organizatorami koncertu "Mała Rapsodia Polska" oraz Tomasz Karolak z zespołem Pączki w Tłuszczu są Urząd Miasta Torunia i Toruńska Agenda Kulturalna. Sponsorem wydarzenia jest dostawca ciepła dla Miasta Torunia  spółka PGE Toruń, należąca do grupy PGE Energia Ciepła.

Zmotoryzowanych uczestników wydarzeń informujemy o możliwości skorzystania z parkingu strzeżonego partnera Toruńskiej Agendy Kulturalnej — Polskiego Związku Motorowego — pod mostem drogowym im. Józefa Piłsudskiego, przy ulicy Bulwar Filadelfijski 11/15.

Toruńska Agenda Kulturalna
ul. Marii Konopnickiej 13/4 (III piętro), 87-100 Toruń