ekonomia/biznes/finanse

„The Best Annual Report 2017” – PZU po raz trzeci z nagrodą główną

19.10.2018 | Grupa PZU

18 października Instytut Rachunkowości i Podatków po raz trzynasty rozdał nagrody w konkursie „The Best Annual Report”. W tegorocznej edycji PZU odniosło historyczny sukces, zwyciężając w kategorii głównej już po raz trzeci. Oznacza to, że PZU weszło do prestiżowej kategorii „The Best of The Best”, tj. spółek, które wyróżnia najwyższa jakość raportowania finansowego. Gala Finałowa odbyła na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a nagrody w imieniu Grupy PZU odebrał Tomasz Kulik, Członek Zarządu PZU/PZU Życie, CFO Grupy.

PZU otrzymał

• I nagrodę główną w konkursie „The Best Annual Report 2017” w kategorii „Banki i instytucje finansowe”;
  • Nagrodę specjalną za najlepszy raport roczny on-line w kategorii „Banki i instytucje finansowe”;
  • Wyróżnienie za najlepsze sprawozdanie z działalności zarządu w kategorii „Banki i instytucje finansowe”;
  • Wyróżnienie za najlepsze sprawozdanie finansowe zgodne z MSSF/MSR w kategorii „Banki i instytucje finansowe”.

Grupa PZU jest największą instytucją finansową w regionie, która posiada i konsoliduje w sprawozdaniu finansowym wiele spółek, w tym dwa duże banki. Z tego powodu sam proces przygotowania raportu, jaki i jego finalny kształt są dość skomplikowane. Tym bardziej jesteśmy bardzo zadowoleni z nagrody głównej przyznanej po raz trzeci. W strategii #nowePZU kładziemy duży nacisk na rozwój technologii i elektronicznych form kontaktu z klientami, dlatego cieszymy się, że nasz raport roczny on-line również został po raz kolejny wyróżniony. – powiedział Tomasz Kulik, CFO PZU.

Organizatorzy konkursu podkreślają znaczenie dobrze przygotowanych raportów rocznych dla akcjonariuszy i inwestorów. Ich przełożenie na możliwość podejmowania decyzji inwestycyjnych przy minimalnym ryzyku zwiększa bezpieczeństwo rynku kapitałowego w Polsce. Zwycięstwo Grupy PZU w konkursie nie tylko potwierdza wysoką jakość dialogu, jaki spółka prowadzi z interesariuszami, ale również pokazuje, jak dużą wagę przywiązuje do dobrej komunikacji z otoczeniem.

Transparentność Grupy PZU jest jednym z głównych filarów, na którym budujemy zaufanie wobec wszystkich naszych interesariuszy. Dlatego też, zdobyte nagrody, które potwierdzają wysoką jakość raportowania, stanowią dla nas ważną informację zwrotną, jak jesteśmy postrzegani i oceniani na tle całego rynku. W tym roku cieszy nas nie tylko liczba nagród, ale także wyraźny wzrost punktacji we wszystkich ocenianych obszarach.

Tegoroczna nagroda oznacza również, że PZU wejdzie do prestiżowej kategorii „The Best of the Best”, w której znajdują się spółki, które już trzykrotnie zwyciężyły w konkursie „The Best Annual Report”. Dlatego też, już teraz pracujemy nad dalszym podnoszeniem standardów naszej komunikacji, gdzie główną ambicją jest zarówno osiąganie dobrych wyników na tle konkurencji, jak i poprawa naszych dotychczasowych dokonań. – dodał Tomasz Kulik.

Konkurs „The Best Annual Report” na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń rynku kapitałowego. W konkursie uczestniczą spółki notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych, które sporządzają skonsolidowane sprawozdania finansowe według MSSF/MSR. W kapitule konkursu zasiadają przedstawiciele firm audytorskich, domów maklerskich, agencji PR i innych instytucji związanych z rynkiem kapitałowym. W ocenie raportów biorą udział również przedstawiciele mediów i uczelni wyższych.