środowisko naturalne/ekologia energetyka

Sposób na zieloną transformację w Europie

Transformacja energetyczna i przeciwdziałanie zmianom klimatu to dla Unii Europejskiej wielkie wyzwanie gospodarcze i społeczne. Szczególnie, że w 41 regionach wspólnoty aktywnie wydobywa się węgiel. O tym jak dokonać zmian w europejskiej energetyce, by każdy na nich skorzystał mówili eksperci na spotkaniu zorganizowanym w Brukseli przez Politico oraz Polski Komitet Energii Elektrycznej.

W europejskim sektorze węglowym oraz w sektorach zależnych pracowało w 2015 r. ok. 452 tys. osób. Zatrudnienie najbardziej skoncentrowane jest w województwie śląskim w Polsce, Yugoiztochen w Bułgarii, Severozapad i Moravskoslezsko w Czechach, Muenster w Niemczech oraz  Sud-Vest Oltenia w Rumunii. Dla tej dużej grupy zawodowej oraz dla gospodarek wskazanych krajów sposób przeprowadzenia transformacji energetycznej i odejścia od węgla jest istotny.

– Transformacja sektora energetycznego jest procesem, który wymaga czasu i pieniędzy. Radykalne rozwiązania mogą negatywnie odbić się na bezpieczeństwie dostaw energii, pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw oraz sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych. Naszym zdaniem, na chwilę obecną, niesterowalne źródła OZE potrzebują uzupełnienia innymi źródłami, w tym sterowalnymi źródłami gazowymi i węglowymi. Wykorzystujemy je w sposób nowoczesny i wydajny - mówił w trakcie spotkania Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

W zakresie klimatu i energii do roku 2030 UE planuje ograniczyć o co najmniej 40 proc. emisję gazów cieplarnianych oraz zapewnić co najmniej 27-procentowy udziału energii ze źródeł odnawialnych w całkowitym zużyciu energii. W trakcie realizacji tych celów żaden region ani kraj ma nie być pozostawiony w tyle.

Transformacja energetyczna, szczególnie w krajach, w których węgiel odgrywa dużą rolę w miksie energetycznym,, jest bardzo wymagającym i kosztownym wyzwaniem. Dlatego zasadnym staje się pytanie, czy propozycja UE dotycząca ograniczenia funduszy spójności podkopie wysiłki regionów, aby odejść od węgla w kierunku przejścia na czystą energię?

W spotkaniu zorganizowanym przez Politico I PKEE uczestniczyli przedstawiciele UE, sektora energetycznego oraz ekolodzy. Jest to kolejny przykład trwałego zaangażowania PKEE w rozwój i przyszły  kształt europejskiej energetyki. Eksperci zgodzili się, że proces transformacji wiąże się z wysokimi kosztami i powinien być odpowiednio rozłożony w czasie, oraz uwzględniać specyfikę regionów, w których węgiel wciąż odgrywa dużą rolę w miksie energetycznym.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch