wydarzenia zdrowie nauka/edukacja/szkolenia

Konwent poświęcony osobom z niepełnosprawnościami

16.10.2018 | Politechnika Gdańska

Zapraszamy na III Pomorski Konwent Regionalny Osób z Niepełnosprawnościami, który odbędzie się 17 października, w godz. 9:00-15:00 w Audytorium B na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. Politechnika Gdańska jest współorganizatorem wydarzenia.

Podczas konwentu omawiane będą takie zagadnienia, jak modele wsparcia w kształceniu osób z niepełnosprawnościami na uczelniach wyższych oraz szanse na aktywność polityczną i społeczną osób z niepełnosprawnościami.

– Będziemy mówić także o wyzwaniach samorządów w zakresie realizacji dostępności i tworzenia szans na niezależne życie osób z niepełnosprawnościami – dodaje dr hab. inż. arch. Marek Wysocki, prof. nadzw. PG z Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, członek Rady Programowej IV Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami.

Spotkanie ma na celu przygotowanie zaleceń i tematów na IV Kongres Osób z Niepełnosprawnościami, w tym odpowiedzi na zalecenia Komitetu ds. Osób z Niepełnosprawnościami przy Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Podczas wydarzenia przedstawione zostaną prace studenckie z audytami dostępności biur poselskich, rad dzielnic i lokali wyborczych.

Organizatorami konwentu są Uniwersytet Gdańskiego i Politechnika Gdańska oraz koła naukowe obu uczelni.

​Więcej aktualnych szczegółów na temat IV Kongresu Osób z Niepełnosprawnościami można znaleźć na stronie www.konwencja.org.

Program III Pomorskiego Konwentu Regionalnego Osób z Niepełnosprawnościami dostępny jest [tutaj].

Plakat III Pomorski Konwent Regionalny Osób z Niepełnosprawnościami.jpg

Politechnika Gdańska