internet technologie nauka/edukacja/szkolenia

Rozkwit Białostockiej Puszczy Krzemowej

15.10.2018 | TenderHut

Rozszerzona rzeczywistość, sztuczna inteligencja, programy do zarządzania globalnym łańcuchem dostaw oraz systemy bezpieczeństwa chroniące najważniejszych europejskich premierów i prezydentów – to nie lista projektów realizowanych w tajnych laboratoriach Googla czy Facebooka, a codzienność białostockich informatyków. O 5 globalnych projektach realizowanych przez naszą lokalną firmę opowiadają programiści, którzy na co dzień mierzą się z wyzwaniami, stając w szranki ze światowymi konkurentami.

Podróżnicza sztuczna inteligencja

Dziś podróż samolotem, szczególnie do dalszych zakątków globu, to wyzwanie logistyczne. Wiele przesiadek, różne linie lotnicze i systemy rezerwacyjne, to tylko niektóre trudności, z jakimi trzeba się mierzyć podczas podróży służbowej. Panaceum na to może okazać się inteligentny asystent podróży. AutomatedCheckin to aplikacja w formie chatbota, dostępna z poziomu najpopularniejszych komunikatorów sieciowych (tj. Skype, Messenger itd.), będąca wirtualnym asystentem osób podróżujących liniami lotniczymi. – Celem bota jest pomoc użytkownikowi w przejściu przez cały proces odprawy online. System jest w stanie sam automatycznie przeprowadzić odprawę przez Internet. Najciekawszą częścią tej aplikacji było użycie sztucznej inteligencji w celu analizy języka naturalnego – dzięki temu bot jest w stanie zrozumieć zamiary i intencje użytkownika, natomiast z perspektywy użytkownika jest to zupełnie nowy sposób komunikacji z aplikacją, możliwie zbliżony do zwykłe,j tekstowej rozmowy z innym człowiekiem – opowiada  Mariusz Dobrowolski, .NET Developer.

Globalne łańcuchy dostaw

Nie opuszczając biura w Białymstoku, programista może mieć wpływ na codzienne działanie światowych potentatów o miliardowych obrotach. A wszystko to dzięki platformie do zarządzania dostawcami oraz ryzykiem w łańcuchu dostaw firmy Procurence. Platforma jest używana między innymi przez niemieckie koleje (Deutsche Bahn), duńskiego producenta elektrowni wiatrowych Vestas czy amerykańskie AGCO. – Oprogramowanie, które współtworzymy dla klienta ma na celu np. pomóc brazylijskim fabrykom w koordynacji zakupów komponentów od chińskich wytwórców, które zostały wcześniej zaprojektowane w USA – mówi Karol Łapiński, .Net Developer.

Bezpieczeństwo na najwyższym poziomie

Pracując w Białymstoku można czuwać nad bezpieczeństwem głów największych europejskich państw. – System, nad którym pracujemy, zajmuje się ostrzeganiem o niebezpieczeństwie. Gdy pojawia się jakieś zagrożenie (wybuch wulkanu, zamieszki, atak terrorystyczny) odpowiednie osoby są o nim informowane, oraz otrzymują instrukcję na temat tego, jak mają postępować. Dodatkowo przed wyprawą do mniej bezpiecznych rejonów świata, zespół czuwający nad bezpieczeństwem VIP-a otrzymuje maila z najważniejszymi informacjami przydatnymi przy wyjeździe do danego kraju. System korzysta również z aplikacji na telefony. Obecnie przetwarza on dziennie kilka tysięcy podróży oraz obsługuje globalnie ponad 100 tys. pracowników różnego szczebla. Z naszego systemu korzystają także służby odpowiedzialne za ochronę VIP-ów europejskich państw – mówi  Tomasz Karelus, Project Manager, Team Leader.

Rozszerzona rzeczywistość

Rozszerzona rzeczywistość jest jednym z najważniejszych trendów przyszłości. Nasi lokalni programiści mają z nią styczność poprzez tworzenie oprogramowania wykorzystywanego w laboratoriach badawczych.  – Praca w specjalistycznym laboratorium wymaga wysokiej staranności i stosowania się do ściśle określonych procedur, przestrzegania standardów jakości, czy skrupulatnego wypełniania dokumentacji. Tu znajduje zastosowanie rozwiązanie HoloLens, czyli specjalne gogle, które w połączeniu z systemem klasy LIMS – oprogramowaniem do zarządzania przepływem informacji w laboratoriach, wspiera laboranta w codziennych czynnościach. HoloLens to gogle wyposażone w zestaw sensorów, wyświetlacze oraz specjalny procesor do przetwarzania obrazów w rozszerzonej rzeczywistości. Laborant, który patrzy przez Hololensy na konkretną probówkę, będzie widział w goglach dokładny opis jej zawartości, co zminimalizuje ewentualne błędy. System sam skanuje kod paskowy danej probówki, wyświetla informacje o jej zwartości, sposobie przechowywania oraz zaplanowanym dalszym działaniu – opowiada Paweł Żywalewski, .Net Developer.

Mobilna analiza ryzyka

Analiza ryzyka biznesowego w firmach produkcyjnych to ważne zadanie mające wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstw. Zadanie to jest wspierane przez specjalistyczne oprogramowanie  Meercat. Ten zaawansowany system zarządzający ryzykiem w firmach produkcyjnych w dobie smartfonów wymaga wersji mobilnej i to na obu systemach operacyjnych. – Najciekawszym aspektem tego projektu był dobór technologii. Dość niekonwencjonalnym krokiem było wykorzystanie oprogramowania Xamarin Forms. Dzięki temu mogliśmy stworzyć jedną aplikację, która mogła być uruchomiona zarówno na urządzeniach z androidem, jak i na smartfonach z iOS. Udało się osiągnąć stan, gdzie zdecydowana większość kodu źródłowego była uniwersalna dla obu najpopularniejszych platform mobilnych – tłumaczy Mariusz Dobrowolski, .NET Developer.

Podlasie to region, który posiada doświadczonych programistów, realizujących globalne projekty. Przyszłość rozwoju regionu w obszarze IT wspierają także inicjatywy takie, jak lokalny Klaster Technologiczny InfoTech oraz ogólnopolska inicjatywa zrzeszająca producentów oprogramowania SoDA.

***

Grupa TenderHut to technologiczna grupa kapitałowa, w której skład wchodzi 6 kooperujących ze sobą spółek zależnych. SoftwareHut specjalizuje się w projektowaniu, dostosowywaniu i rozwijaniu systemów informatycznych (portale www, aplikacje mobilne, systemy dedykowane) oraz oferuje usługi szeroko rozumianego outsourcingu IT. Solution4Labs świadczy usługi implementacji oraz dostosowywania systemów klasy LIMS do indywidualnych potrzeb laboratoriów. LegalHut świadczy usługi doradztwa prawnego i merytorycznego w zakresie zamówień publicznych oraz postępowań przetargowych w obszarze usług i produktów IT. ProtectHut skupia  się na zagadnieniach z zakresu cybersecurity wspierając klientów we wdrażaniu europejskich dyrektyw dotyczących bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni. ExtraHut to UX & Design studio oferujące usługi w zakresie projektów kreatywnych. Zonifero to grupa produktów z obszaru PropTech – systemy wspierających zarządzanie powierzchniami biurowymi oraz zarządzania gościem w biurowcu.

***