budownictwo/nieruchomości technologie ekonomia/biznes/finanse

Produkty FIBARO dostępne w Kuwejcie dzięki rozpoczęciu współpracy z Zain Telecom

10.10.2018 | FIBARO

Urządzenia systemu inteligentnego domu FIBARO zostały włączone do oferty Zain Kuwait, jednego z największych operatorów telekomunikacyjnych w Kuwejcie. Od września produkty FIBARO dostępne są dla klientów w Kuwejcie. To kolejny rynek w regionie, po Zjednoczonych Emiratach Arabskich, na który FIBARO wchodzi we współpracy z firmą telekomunikacyjną.

Po wprowadzeniu swoich produktów na rynek japoński FIBARO oferuje swoje urządzenia Smart Home w Kuwejcie. Dystrybucja jest możliwa dzięki nawiązaniu współpracy z Zain Kuwait, firmą, która od 1983 roku dostarcza usługi telekomunikacyjne na tamtym rynku.

„To dla nas ogromna satysfakcja, że zostaliśmy zaproszeni do współpracy z Zain Kuwait. Kooperacja z jednym z większych graczy na tak wymagającym rynku jak Kuwejt daje nam ogromne możliwości. To dla nas szansa wejścia na bardzo obiecujący rynek. Firma ta dostarcza swoje usługi do 2,7 mln klientów” – powiedział Krzysztof Banasiak, Członek Zarządu Fibar Group S.A.

Urządzenia oferowane są w sklepie internetowym, Zain Online, ale także w blisko 20 punktach sprzedaży. Produkty FIBARO dołączyły do oferty Zain Life. Jest to specjalnie skomponowany ekosystem urządzeń Smart Home oparty na protokole Z-Wave, przygotowany dla klientów telekomu.

Urządzenia, które trafią na rynek Kuwejtu to:

FIBARO Wall Plug – inteligentna przejściówka gniazdka elektrycznego z funkcją zdalnego wyłączania podłączonego urządzenia. FIBARO Wall Plug pozwala na kontrolowanie poboru mocy oraz poinformuje użytkownika, gdy podłączone urządzenie np. lodówka, przestanie pobierać prąd. Konstrukcja urządzenia zapobiega niebezpieczeństwu porażenia prądem.

FIBARO Motion Sensor – wolny od okablowania czujnik ruchu, natężenia światła, temperatury, który nie potrzebuje zewnętrznego zasilania. Niewielkie rozmiary i unikalny design inspirowany naturą sprawiają, że urządzenie znakomicie wtapia się w otoczenie. Dzięki FIBARO Motion Sensor użytkownik szybko otrzyma informację, np. na swój smartfon, o wykryciu jakiegokolwiek ruchu w mieszkaniu w czasie jego nieobecności.

FIBARO Door/Window Sensor – mały, bezprzewodowy czujnik zbliżeniowy, który wyśle do użytkownika informację o niedomkniętych drzwiach lub oknach.  Wyposażony jest również w czujnik temperatury. Jego gabaryty pozwalają zamontować go na drzwiach i oknach w taki sposób, że jest praktycznie niezauważalny. Zarejestruje także, gdy ktoś będzie próbował go zdemontować, co znacznie podnosi bezpieczeństwo domowników.

FIBARO Home Center Lite – niewielkich rozmiarów centrala umożliwiająca zarzadzanie urządzeniami FIBARO z poziomu mobilnej aplikacji. Dzięki zastosowaniu tego sprzętu można wygodnie sterować swoim mieszkaniem dzięki asystentom głosowym Amazon Alexa, Google Assisstant, Apple Siri lub za pośrednictwem popularnego komunikatora – Messenger. Centrala dopasowana jest do indywidualnych potrzeb klienta i jest kompatybilna z większością produktów multimedialnych innych producentów takich urządzeń jak smart TV, kamery monitoringu, głowice termostatyczne, systemy alarmowe czy odtwarzacze multimedialne. Dzięki prostemu interfejsowi użytkownik Home Center Lite z łatwością będzie mógł zdalnie zarządzać swoim inteligentnym domem.

FIBARO The Button – inteligentny przycisk, dzięki któremu jednym kliknięciem można włączyć lub wyłączyć dowolne urządzenie w obrębie systemu FIBARO. The Button można umieścić w dowolnym miejscu, przytwierdzając go na stałe albo zmieniać dowolnie jego położenie, a bateryjne zasilenia sprawa, że urządzenie nie wymaga żadnych dodatkowych prac instalacyjnych. The Button może rozpoznać do 6 akcji. Jednym kliknięciem można np. wyłączyć telewizor, dwoma uruchomić wentylację, a przytrzymując, zmienić natężenie oświetlenia. Dużym udogodnieniem jest to, że przycisk można zaprogramować w ten sposób, by jednym kliknięciem zabezpieczyć cały inteligentny dom (zgasić światło, wyłączyć sprzęt domowy czy zasłonić rolety).

FIBARO KeyFob – to miniaturowy pilot, który umożliwia sterowanie inteligentnym domem. FIBARO KeyFob został dopracowany w najmniejszym szczególe. Ergonomiczny i kompaktowy design sprawia, że idealnie leży w dłoni i kieszeni, a wypukłe przyciski o różnym kształcie pozwalają na intuicyjną obsługę. Każdy z przycisków urządzenia odpowiada na jedno, dwa lub trzy kliknięcia oraz na przytrzymanie. Daje to możliwość przeprowadzenia dwudziestu czterech akcji. Dodatkowo można zaprogramować do sześciu sekwencji, wykorzystując od dwóch do pięciu przycisków. Dzięki FIBARO KeyFob bez problemu można sterować oświetleniem, sprzętem audio, zarządzać temperaturą, zamykać rolety i bramy. Mobilność i poręczność urządzenia zapewnia wygodę i dowolność sterowania inteligentnym domem.

FIBARO CO Sensor – certyfikowany, miniaturowy czujnik czadu o znakomitej czułości. Wykryje nawet minimalne zmiany w poziomie obecności tlenku węgla, który w okresie grzewczym, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia domowników.

Urządzenie współpracuje z innymi elementami inteligentnego domu, tworząc aktywną strukturę bezpieczeństwa. FIBRARO CO Sensor, gdy wykryje zagrożenie, natychmiast powiadomi o nim, wysyłając informację na smartfon użytkownika. Czujnik działa nawet niepodłączony do całego systemu smart home. Dzięki wbudowanemu systemowi alarmowemu FIBARO CO Sensor powiadomi domowników o zagrożeniu sygnałem dźwiękowym i świetlnym.

FIBARO Smoke Sensor – niewielkich rozmiarów czujnik dymu i alarm przeciwpożarowy w jednym. FIBARO Smoke Sensor zaprojektowany został w technologii Z-Wave, która gwarantuje najefektywniejsze funkcjonowanie. Gdy czujnik wykryje zagrożenie, jest podłączony do głównej centrali systemu, automatycznie może uruchomić scenariusz alarmowy, a mieszkańcy otrzymają powiadomienie na urządzenie mobilne. Niezależnie od tego czy czujnik jest uzbrojony czy nie, cały czas gromadzi informacje o zadymieniu i temperaturze w domu. Dzięki analizie zebranych danych, każda, nawet najmniejsza anomalia, jest rejestrowana.

FIBARO Relay Switch – miniaturowy moduł przeznaczony do zdalnego sterowania urządzeniami elektrycznymi. FIBARO Relay Świtch umożliwia włączanie i wyłączanie domowych sprzętów, takich jak oświetlenie lub prąd w gniazdkach. Urządzenie dzięki swoim rozmiarom pasuje niemal do wszystkich puszek podtynkowych u gniazdek elektrycznych. Dzięki połączeniu z FIBARO Home Center zużycie energii podłączonych do modułów urządzeń jest stale monitorowane, dzięki czemu użytkownicy mogą kontrolować pobór prądu, planować pracę urządzeń, zdalnie je włączać i wyłączać, a co za tym idzie, oszczędzać.

O FIBARO

Fibar Group S.A. to polska, innowacyjna firma, działająca w branży Internetu Rzeczy (Internet of Things), dostarczająca rozwiązań z zakresu automatyki budynkowej.  Produkowany przez firmę System FIBARO, w przeciągu zaledwie kilku lat, zadomowił się na sześciu kontynentach, w przeszło stu krajach, stając się jednym z najbardziej zaawansowanych, bezprzewodowych systemów inteligentnego domu na świecie. FIBARO jest systemem w całości stworzonym, rozwijanym i produkowanym w Polsce – zarówno siedziba, jak i fabryka FIBARO znajdują się w Poznaniu. Firma zatrudnia niemal 350 pracowników. Misją FIBARO jest wzbogacanie życia ludzi na całym świecie poprzez tworzenie komfortowej, przyjaznej i bezpiecznej przestrzeni domowej.

Więcej informacji o firmie i produktach znaleźć można na stronie www.fibaro.com

O FIBARO