nowe produkty/usługi handel budownictwo/nieruchomości transport

Nowy magazyn centralny w Lućmierzu, nowe możliwości FM Logistic.

01.10.2018 | FM Logistic

FM Logistic oferuje swoim klientom drobnicowym nowy obiekt magazynowy w Lućmierzu k. Łodzi. Zastąpił on do tej pory wykorzystywany magazyn w tej samej miejscowości. Nowy magazyn realizuje dwa razy większy obrót – na poziomie 6-7 tysięcy palet na dobę.

„To przedsięwzięcie o bardzo dużej skali i niezwykle istotna inwestycja w rozwoju naszej firmy. Równo 6 miesięcy od podpisania umowy, oddaliśmy do użytku nowy obiekt przeznaczony na sortownię centralną w naszej sieci drobnicowej. – mówi Piotr Mroczka, Dyrektor ds. Operacji Transportu Krajowego FM Polska Sp. z o.o. – „Rynek drobnicy krajowej rośnie, a my rośniemy razem z nim” – dodaje.

Dane techniczne nowego obiektu w Lućmierzu:

• powierzchnia łączna – 11.600 m. kw.
  • 60 kompletnych doków
  • zadaszona rampa o długości 12 m.
  • dwukondygnacyjna część biurowo-socjalna
  • obiekt posiada parkingi dla 30 samochodów osobowych zlokalizowanych bezpośrednio przy części biurowej oraz dla 58 samochodów ciężarowych zlokalizowanych na terenach utwardzonych po obu stronach budynku.

Obiekt w Lućmierzu pełni funkcję centralnej sortowni konsolidacyjnej dla największych odbiorców FMCG w Polsce.

Nowy magazyn cross-dockingowy FM Logistic posiada doskonałą lokalizację w miejscowości Lućmierz (k. Zgierza) niedaleko Łodzi, przy drodze krajowej nr 91 ok. 5 km od autostrady A2 (węzeł Emilia) oraz ok. 1 km od planowanego przebiegu i lokalizacji węzła Lućmierz na drodze ekspresowej S14, która będzie zachodnią obwodnicą Łodzi.

W bezpośredniej okolicy znajduje się linia tramwajowa nr 46 (Łódź Stoki – Ozorków) zapewniająca łatwy dojazd dla pracowników. W nowym magazynie znalazło zatrudnienie ponad 50 osób.

Magazyn w Lućmierzu k. Łodzi jest już drugim nowym obiektem magazynowym FM Logistic w Polsce, oddanym do użytku w tym roku. W lutym br. firma uruchomiła platformę logistyczną w Psarach k. Będzina (woj. Śląskie) o powierzchni magazynowej ponad 20 tys. m. kw. (w tym 10 tys. m. kw. przeznaczonych na magazyn cross-dockingowy) z opcją dalszej rozbudowy o kolejne 80 tys. m. kw.

Informacje dodatkowe:

O FM Logistic w Polsce

FM Logistic Polska to oddział międzynarodowego organizatora rozwiązań logistycznych. Swoją działalność w Polsce firma rozpoczęła w 1995 roku. FM Logistic Polska posiada obecnie 12 platform logistycznych, 17 magazynów przeładunkowych.Ostatnio uruchomiony został nowy magazyn w Sarnowie (gm. Psary k. Będzina, woj. śląskie), oferujący 20 tys. m. kw. powierzchni magazynowej oraz 10 tys m. kw. w centrum przeładunkowym cross-docking. W kolejnych etapach inwestycji platforma logistyczna w Sarnowie zyska nawet 80 tys. m. kw. nowej powierzchni. W trakcie budowy jest centrum przeładunkowe cross-docking w Lućmierzu (k. Łodzi) o powierzchni 10 tys m. kw.FM Logistic Polska zatrudnia obecnie ponad 3 tysiące pracowników. Dysponuje łącznie ponad 750 tys. m2powierzchni magazynowej oraz flotą ok. 2,5 tysięca pojazdów. Roczny obrót firmy w 2017 roku wyniósł ponad 227 mln Euro.

O FM Logistic na świecie

W ciągu 50 lat, firma FM Logistic stała się jednym z międzynarodowych liderów w dziedzinie magazynowania, transportu i pakowania. Jako niezależna i rodzinna grupa, jest uznawana za eksperta w obsłudze logistycznej klientów z sektora dóbr konsumpcyjnych, środków czystości i kosmetyków, artykułów przemysłowych oraz produktów ochrony zdrowia.

FM Logistic jest obecne w 13 krajach na 3 kontynentach, i w 5 strefach biznesowych (Europa Zachodnia, Europa Środkowa, Europa Wschodnia, Azja i Ameryka Łacińska). Obecnie operator zatrudnia ponad 23 000 pracowników i osiąga przekraczające miliard euro przychody (z czego 63% jest realizowane w skali międzynarodowej). Dysponuje3 491 600 metrów kwadratowych powierzchni magazynowych.Grupa jest pionierem w zakresie przyszłościowych, skutecznych rozwiązań optymalizujących łańcuchy dostaw, autorem koncepcji, takich jak pooling (wspólne zarządzanie zasobami transportowymi i logistycznymi) i Collaborative Routing Centre (łączenie przepływu towarów wielu klientów i dostawców). We współpracy z producentami firma opracowała również innowacyjne rozwiązania wykorzystywane w magazynach jutra, takie jak: AGV, drony, roboty, wykorzystanie Big Data etc. FM Logistic także aktywnie wspiera także start-upy, powstałe w duchu tzw. gospodarki współdzielenia, które mogą mieć wkład w rozwój dziedzin takich jak magazynowanie i transport. Mając na względzie nowe wzorce konsumpcyjne, firma FM Logistic stworzyła i wdrożyła projekt  CityLogin, przyjazne dla środowiska rozwiązanie  dla tzw. ostatniej mili dla dostaw w Rzymie, Madrycie i Paryżu, Moskwie i Warszawie.

Informacje dodatkowe:

O FM Logistic w Polsce