praca ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

Design w biznesie czy biznes w designie? Studia podyplomowe Total Design Management uczą myślenia projektowego

Rusza kolejna edycja studiów Total Design Management organizowanych przez Szkołę Biznesu Politechniki Warszawskiej oraz Instytut Wzornictwa Przemysłowego. Program wyróżnia się praktycznym, projektowym podejściem realizowanym w oparciu o filozofię Design Thinking. Dla osób zainteresowanych- dzień otwarty i sesja informacyjna on-line już w październiku.

Czym zajmuje się  menedżer designu? Czy polskie marki potrzebują takiego  zawodu?
Menedżer designu to osoba rozumiejąca miejsce wzornictwa i myślenia projektowego w strategii firmy. To pracownik odpowiedzialny za  proces rozwoju nowego produktu czy towarzyszącej mu usługi,  potrafiący koordynować prace interdyscyplinarnego zespołu wdrożeniowego z udziałem projektanta wzornictwa. Jak  mówi pani Bożena Gargas, prezes Instytutu Wzornictwa Przemysłowego:„Total Design Management jest najbardziej adekwatną odpowiedzią na rosnącą potrzebę profesjonalizacji zawodu design managera oraz budowania rozpoznawalności polskich marek na międzynarodowych rynkach dzięki wykorzystaniu wzornictwa”.

Do kogo skierowane są studia Total Design Management?
Są to roczne studia podyplomowe realizowane w trybie weekendowym dla ludzi otwartych na nowe pomysły, twórczych i innowacyjnych. Program stanowi platformę spotkania biznesu z designem. Studia skierowane są do dwóch grup: projektantów, architektów, grafików oraz  ludzi biznesu, menedżerów zajmujących się projektowaniem oraz zarządzaniem marką, produktem lub  usługą.

W programie znajdą się między innymi takie zagadnienia jak:
Design Thinking
Skuteczna komunikacja
Wprowadzenie do konkurowania przez wzornictwo
Rozwój wzornictwa w Polsce i na świecie oraz globalizacja we wzornictwie
Strategia Projektowania. Rola projektanta w procesie rozwoju nowego produktu
Rola Marketingu w Designie
Zarządzanie Projektem
Warsztaty procesu projektowania produktu i usługi

To już czwarta edycja programu cieszącego się 100% poziomem satysfakcji uczestnikówKluczowe zalety programu to:

• Praktycy rynku – doświadczeni menedżerowie i uznani polscy projektanci wzornictwa przemysłowego – w roli wykładowców i trenerów,
  • Osobne ścieżki części zajęć – dla designerów i dla menedżerów, możliwość skorzystania z obu ścieżek
  • Interaktywna, warsztatowa forma wszystkich zajęć,
  • Zdobywanie kompetencji design managera podczas pracy w interdyscyplinarnych zespołach nad projektem realizowanym w realiach konkretnej, funkcjonującej na polskim rynku firmy,
  • Dostęp do bazy wiedzy Instytutu Wzornictwa Przemysłowego i Politechniki Warszawskiej.

Zajęcia Total Design Management ruszają w listopadzie. Dla zainteresowanych organizowane są Dni otwarte: 4 października o  18:00 w Szkole Biznesu PW oraz 30 października o 17:00 w Instytucie Wzornictwa Przemysłowego. Dodatkowa sesja sesja informacyjna on-line odbędzie się 3 października o 17:00. Więcej informacji o studiach dostępne jest na stronie www.biznes.edu.pl

Organizatorem studiów  jest Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej oraz Instytut Wzornictwa Przemysłowego.

Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej jest jednym  z liderów edukacji menedżerskiej w Polsce z ponad 25 -letnią tradycją współpracy z renomowanymi  uczelniami założycielskimi: HEC Paris, London Business School oraz NHH - Norwegian School of Economics z siedzibą w Bergen. Misją Szkoły jest kształcenie odpowiedzialnych liderów biznesu. W ramach naszych programów edukacyjnych menedżerowie otrzymują zestaw praktycznych umiejętności istotnych dla skutecznego zarządzania firmą i zespołami ludzkimi. Szkoła może poszczycić się prestiżową międzynarodową akredytacją dla programów MBA - EPAS. Programy Szkoły plasują się w czołówkach polskich rankingów MBA, zostały także docenione w rankingach międzynarodowych.

Instytut Wzornictwa Przemysłowego posiada ponad 60-letnie doświadczenie w upowszechnianiu i zarządzaniu wzornictwem oraz rozwojem nowego produktu. Prowadzi projekty badawcze w zakresie wzornictwa i ergonomii. Jest jedyną w kraju instytucją o statusie jednostki naukowej oraz Centrum Badawczo - Rozwojowego, zajmującą się systemowo wzornictwem i prowadzącą działalność na rzecz poprawy – poprzez stosowanie wzornictwa – innowacyjności i konkurencyjności polskich przedsiębiorstw.IWP jest strategicznym doradcą przedsiębiorstw, administracji publicznej, instytucji i projektantów w zakresie rozwoju wzornictwa i wprowadzania nowych produktów wzorniczych na rynek.

Politechnika Warszawska Szkoła Biznesu

Koszykowa 79, 02-008 Warszawa