internet sprawy społeczne

Oświadczenie ws. ataku hakerskiego z dn. 27 września 2018 roku

28.09.2018 | ERGO Hestia SA

Informujemy, że w nocy z 27 na 28 września br., z adresów w domenie @ag.ergohestia.pl dokonywano masowej wysyłki wiadomości SPAM. Niezwłocznie po uzyskaniu tej informacji zablokowaliśmy dalszą wysyłkę. Do ataku wykorzystano konta pocztowe współpracujących z naszym towarzystwem agentów.

Zapewniamy, że zabezpieczenia infrastruktury ERGO Hestii nie zostały przełamane. O ataku poinformowaliśmy naszych pośredników, a dalsze działania prewencyjne polegające m.in. na niezwłocznej zmianie poświadczeń do programów pocztowych oraz skanowaniu komputerów oprogramowaniem antywirusowym są w toku.

W trosce o bezpieczeństwo danych naszych Klientów i Partnerów Biznesowych stale monitorujemy naszą infrastrukturę i podnosimy skuteczność zabezpieczeń.

Arkadiusz Bruliński

Rzecznik prasowy Grupy ERGO Hestia

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Tworzą ją dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Ubezpieczenia majątkowe oferowane są pod 4 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl oraz You Can Drive. Prezesem Spółek Grupy jest Piotr M. Śliwicki.

Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA powstało 26 lat temu i w warunkach wolnorynkowej gospodarki rozwinęło się do jednego z trzech największych towarzystw ubezpieczeń w Polsce. ERGO Hestia wielokrotnie wyznaczała kierunki rozwoju polskiego rynku ubezpieczeniowego i zdobywała uznanie klientów oraz partnerów biznesowych dzięki innowacyjności i wysokiej jakości likwidacji szkód.

Grupie zaufało 2,73 miliony klientów indywidualnych oraz firm reprezentujących mały i średni biznes, a także największe korporacje. Ubezpieczamy co drugą firmę z setki największych w Polsce. W 2017 roku pomogliśmy w ponad 700 tysiącach szkód. Głównym akcjonariuszem Spółek Grupy ERGO Hestia jest międzynarodowy koncern ubezpieczeniowy ERGO Versicherungsgruppe AG, należący do największego reasekuratora, Munich Re.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl