nowe produkty/usługi zdrowie media/marketing/reklama

Nowe leki wspomagające leczenie niepłodności w portfolio Gedeon Richter

26.09.2018 | Gedeon Richter

Budapeszt, Węgry – 24 września 2018 r. – Gedeon Richter poinformowała o podpisaniu umowy licencyjnej i dystrybucji, z brytyjską spółką L.D. Collins & Co. Limited, w celu wprowadzenia na rynek 27 krajów UE jej produktu Cyclogest® zawierającego 400 mg progesteronu i przeznaczonego do stosowania w technice wspomaganego rozrodu (ART). Zgoda na dopuszczenie produktu do obrotu na wspomnianym terytorium została już uzyskana. Rozpoczęcie sprzedaży przewiduje się na początek 2019 r., po przeniesieniu praw do obrotu na rzecz spółki Richter.

W ramach umowy po wprowadzeniu produktu na rynek spółka Richter zapłaci spółce L.D. Collins opłaty licencyjne stanowiące procent przychodu ze sprzedaży.

– Cyclogest® jest uważany za korzystne uzupełnienie naszej obecnej oferty leków stosowanych w leczeniu niepłodności. Jako odpowiedzialny uczestnik sektora farmaceutycznego mamy świadomość, jak ważną rolę odgrywa płodność w życiu kobiet, i jesteśmy gotowi odpowiedzieć na ich potrzeby – podkreślił Gábor Orbán, dyrektor generalny Gedeon Richter Plc.

O leku Cyclogest®

Poza regulacyjnym wpływem na owulację i menstruację progesteron odgrywa również ważną rolę w procesie zapłodnienia i utrzymania ciąży na wczesnym etapie. Globulki dopochwowe Cyclogest® zawierają 400 mg progesteronu, będącego naturalnie występującym progestagenem. Cyclogest® przygotowuje wyściółkę macicy (endometrium) na przyjęcie zarodka i tym samym pełni kluczową funkcję, wspierając fazę lutealną w ramach ART (techniki wspomaganego rozrodu).

O spółce Gedeon Richter

Gedeon Richter Plc. (www.richter.hu), z siedzibą w Budapeszcie (Węgry), jest jedną z największych firm farmaceutycznych w Europie Środkowo-Wschodniej, coraz prężniej rozwijającą swoją działalność na rynkach Europy Zachodniej, w Chinach i Ameryce Łacińskiej. W 2017 roku firma Richter osiągnęła skonsolidowaną sprzedaż na poziomie 1,4 mld euro (1,6 mld dol.), a jej wartość giełdowa wyceniana była na 4,1 mld euro (4,9 mld dol.). Portfolio produktów firmy Richter obejmuje wiele ważnych obszarów terapeutycznych, m.in. ginekologię, ośrodkowy układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy. Posiadając największe centrum badawczo-rozwojowe w Europie Środkowo-Wschodniej, spółka Richter koncentruje swoje badania nad lekami oryginalnymi w dziedzinie chorób ośrodkowego układu nerwowego. Za sprawą swojego powszechnie uznanego doświadczenia w dziedzinie chemii steroidów firma Richter odgrywa na świecie znaczącą rolę w zakresie zdrowia kobiet. Aktywnie angażuje się również w rozwój produktów biopodobnych.

O spółce L.D. Collins

Spółka L.D. Collins & Co. Ltd. (www.ldcollins.co.uk) z siedzibą w Wielkiej Brytanii specjalizuje się w produktach ginekologicznych i jest twórcą rewolucyjnego leku w dziedzinie zapłodnienia pozaustrojowego Cyclogest®. Założona w 1970 r. przez Laurence’a Collinsa spółka L.D. Collins prowadzi obecnie działalność handlową w ponad 58 krajach na całym świecie, w tym na wielu rynkach, takich jak Wielka Brytania, gdzie Cyclogest® jest lekiem pierwszego wyboru. Spółka przeznaczyła niedawno kilka milionów dolarów na ogólnoeuropejskie badanie kliniczne, aby uzyskać dla produktu Cyclogest® wskazanie do stosowania w zapłodnieniu pozaustrojowym. Strategia L.D. Collins jest ukierunkowana na rozszerzenie globalnej obecności spółki oraz rozwój asortymentu produktów ginekologicznych w drodze działalności badawczej i przejęć.

O spółce Gedeon Richter

O spółce L.D. Collins