wydarzenia nauka/edukacja/szkolenia

Letnia Szkoła Liderów RP– najlepsi praktycy dzielą się swoim doświadczeniem

Szkoła Letnia Liderów wystartowała! Bierze w niej udział 35-ciu uczestników, którzy wyróżnili się największą aktywnością podczas szkoleń I i II stopnia III edycji Akademii Liderów Rzeczpospolitej. Program obozu przewiduje m.in. zajęcia z design thinking, erystyki oraz pozyskiwania funduszy.

Akademia Liderów Rzeczpospolitej po raz trzeci otworzyła swoje drzwi studentom i absolwentom szkół wyższych, którzy działają na rzecz społeczności lokalnych i akademickich. Uczestnicy rozwijają tu swoje umiejętności przywódcze oraz komunikacyjne pod okiem najlepszych specjalistów ze świata biznesu, administracji publicznej, polityki i mediów. Trzystopniowe szkolenie pozwala zdobyć im wiedzę oraz narzędzia niezbędne we współczesnym biznesie.

Dzięki Akademii nasi uczestnicy poszerzają swoją wiedzę i kształtują umiejętności liderskie, które są tak pożądane w dzisiejszych czasach. Bardzo ważnym aspektem Szkoły Letniej Liderów RP, i naszych szkoleń, jest debata, na którą kładziemy duży nacisk. Wierzymy, że dzięki wymianie poglądów
i doświadczeń z ważnymi osobistościami polskiego życia publicznego kształcimy liderów jutra, mówi Tomasz Skorupski, Prezes
Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych.

Uczestnikami projektu są młodzi, którzy chcą działać na rzecz lokalnego społeczeństwa. Nierzadko to osoby, które są już aktywne w swoim środowisku. Do udziału w projekcie zachęca ich nabycie nie tylko wiedzy, ale i praktycznych umiejętności, które są niezbędne w kreowaniu postawy lidera. Wystąpienia publiczne czy przed kamerą są bardzo istotne w życiu nie tylko zawodowym każdego człowieka.

Absolwenci tegorocznej Letniej Szkoły Liderów wezmą m.in. udział w zajęciach:

• Social media w działaniu lidera
  • Strategia rozwoju organizacji, przedsiębiorstwa, państwa – strategia budowy ich wartości
    i fundamenty finansowe
  • Pozyskiwanie, wydatkowanie i rozliczanie funduszy w działalności NGO`s
  • Jak szlifować warsztat dziennikarski?
  • Sztuka publicznego przemawiania

Do poprowadzenia prelekcji w ramach Letniej Szkoły Liderów zaproszeni zostali m.in.:
Prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Julia Przyłębska, Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz, Prezes Legii Warszawa Dariusz Mioduski, Prezes KGHM Polska Miedź S.A. Marcin Chludziński
oraz Prezes EmiTel S.A. Andrzej Kozłowski.

Co mówią absolwenci o ALRP?

Akademia Liderów Rzeczypospolitej to jeden z tych projektów, który na długo zapadnie mi w pamięci. Podczas wydarzeń organizowanych przez Fundację Inicjatyw Młodzieżowych można poznać wspaniałych ludzi, najwyższej klasy specjalistów i doskonałych szkoleniowców – Michał Włodarczyk

Udział w projekcie dał mi możliwość rozwoju na najwyższym poziomie. Szkolenia w ramach projektu były niesamowicie interesujące i spełniły moje oczekiwania. Mogę śmiało stwierdzić, że ALRP jest najbardziej owocnym cyklem szkoleń w jakim brałam udział, a jego efekty zauważam niemal każdego dnia – Adrianna Całus

Absolwenci programu będą potrafili zaplanować, zaprojektować i zrealizować działania z zakresu strategii biznesowej, finansów przedsiębiorstwa oraz komunikacji. Zdobędą umiejętności pozwalające na rozwój swojej aktywności na rzecz lokalnej społeczności czy instytucji.

Zwieńczeniem Letniej Szkoły Liderów, będzie wręczenie absolwentom imiennych certyfikatów, potwierdzających zdobytą podczas szkoleń wiedzę. Jednocześnie staną się oni członkami Klubu Lidera Rzeczypospolitej.

_________________

Akademia Liderów Rzeczpospolitej funkcjonuje od 2016 r. Jej inicjatorem i organizatorem jest Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych. Projekt zakłada trzystopniowe szkolenie, w tym I stopień
- szkolenie jednodniowe, II stopień - szkolenie weekendowe oraz III stopień - Szkoła Letnia Liderów. Uczestnicy wykazujący się szczególnymi umiejętnościami mają szansę otrzymać zaproszenie na szkolenie weekendowe, jednak kluczowym punktem całego projektu jest Szkoła Letnia Liderów. Akademia Liderów Rzeczypospolitej to cykl bezpłatnych szkoleń kierowany do studentów i młodych absolwentów. Szkolenia dobierane są pod kątem potrzeb, jakie stawia współczesność przed młodymi liderami. Dotarcie do określonych grup, umiejętność komunikacji PR i marketing to kompetencje potrzebne do realizacji planów zarówno w lokalnych społecznościach jak i w życiu zawodowym.

Strona projektu: www.akademialiderowrp.pl

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych
Konrad Pytlakowski

media@fundacjainicjatywmlodziezowych.pl

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych ma na celu integrację środowiska studencko-akademickiego. Prowadzi działalność edukacyjną w przestrzeni publicznej w zakresie patriotyzmu oraz historii Polski poprzez promowanie postaw obywatelskich oraz społecznych. Fundacja włącza się w wydarzenia organizowane przez inne organizacje m.in. wydarzenia edukacyjne i szkoleniowe, wystawy, spotkania dyskusyjne oraz doraźną pomoc polskim kombatantom i Polakom mieszkającym na wschodzie. Do inicjatyw Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych należy Akademia Liderów Rzeczpospolitej, studencki magazyn „Koncept”, raport Start na rynku pracy, Kongres Liderów Rzeczypospolitej, Liderzy Wspólnoty oraz portal istotnie.pl.

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych
Konrad Pytlakowski